11 konstiga vanor hundar kopierar från sina ägare

Foto: Stockfoto/TT

Från sociala vanor till ångest och stress – här är elva vanor som människans bästa vän tar efter.

Det har länge varit känt att hundar tenderar att se ut som sina ägare, vilket även har bevisats av forskning, men hundar kan även härma sin ägares personlighet och beteende.

5 saker du bör göra för din psykiska hälsa
1:35

Efter reklamen: 5 saker du bör göra för din psykiska hälsa

(1:35)

Slå på ljud

Här är elva konstiga vanor du inte visste att hundar anammar från sina ägare!

De kan börja prata

Vissa hundar är mer pratsamma än andra, och om de samtidigt har ägare som pratar ofta med dem, kan de börja prata tillbaka.

– Vissa hundraser kommer att yla eller skälla när en förälder ylar eller skämtar med dem. Om det beteendet också belönas, kommer hunden att fortsätta med det beteendet, säger Russell Harstein, expert på hundars och katters beteende.

Danska kronprinsparet har fått två bedårande valpar – dessa är hundarna i nordiska kungahusen

De kan få samma sömnmönster

Hundar sover vanligtvis mer under dagen än vad vi människor gör, men de kan även vänja sig vid våra sömnmönster på natten.

– Jag tror att den vanligaste härmade beteendet är sömnmönster. Om ägaren gillar att vara uppe sent och vakna sent, kommer också hunen att anpassa sig till samma schema, säger Stephanie Liff, veterinär.

De kan bli hungriga samtidigt

Om du brukar mata din hund kring de tider då du själv äter, kommer hunden troligtvis att bli hungrig samtidigt som dig.

– De är programmerade på att förvänta sig att måltiderna kommer runt en viss tid varje dag eller kan ha vissa triggers som indikerar att maten är på väg, och kan bli upprörda och arga om det schemat förändras, säger Liff.

De kan vilja träna samtidigt

En annan vana som din hund kan komma att vilja anamma är när du tränar. Hunden anpassar sig snabbt till ditt dagliga träningsschema och om det ändras kommer din hund visa tydligt att den inte gillar själva förändringen, enligt Liff.

Polishunden Prinsen har somnat in – hundföraren: "hjärtat blöder"

De kan få samma humör

De flesta hundägare vet att deras hund blir glad när du blir glad, och att de kommer att ligga på soffan när de är ledsna eller sjuka. Enligt forskning kallas fenomenet för "emotionell smitta", vilket innebär att känslor smittas mellan sociala arter när de är väldigt nära varandra.

De visar känslor på samma sätt

Även om vissa hundraser är mer keliga än andra kan din hund börja visa kärlek på samma sätt som du gör det.

– Vi visar tillgivenhet på olika sätt, och vissa människor är mer tillgivna än andra. Våra djur anammar ofta våra vanor när det gäller hur vi uttrycker våra känslor, säger Nicole Ellis, certifierad hundtränare.

De härmar ditt rörelsemönster

Om du är uppmärksam kanske du har märkt att din hund kan börja härma hur du går eller rör dig. Den här vanan känner personliga hund- och kattränare igen väldigt väl, och använder det ofta i sitt yrke.

– Våra husdjur försöker ofta härma oss. Många husdjur börjar ofta dansa med sina hundar, och snart har hundarna egna danssteg också, som att hoppa upp och ner, skälla och snurra, säger Ellis.

De kan börja gilla samma människor som du

Du kanske har märkt att din hund nästan har ett sjätte sinne för folk du inte gillar.

– Hundar kan lätt uppfatta våra känslor, från glad till exalterad till arg. Om vi blir exalterade varje gång en speciell person kommer, kommer våra husdjur snart att plocka upp samma vana, säger Ellis.

Och samma sak gäller alltså för människor du inte är så förtjust i.

De kan härma dig socialt

Hundar kan, precis som oss människor, vara extroverta och introverta. Enligt forskning kommer hundar anpassa sig till sin ägares sociala liv. Om du till exempel gillar att vara festens medelpunkt kan även din hund göra det, och samma sak om du föredrar att titta på en film i soffan.

De kan härma dina skador

Hundar kan även härma sin ägares skador, vilket blev tydligt i ett viralt klipp där en hund, vars ägare haltade på grund av en fotoperation, härmade sin ägares gång.

Se också: De här personlighetsdragen är mest stressande för din hund

Den här personlighetstypen är mest stressande för din hund
1:16

Efter reklamen: Den här personlighetstypen är mest stressande för din hund

(1:16)

Slå på ljud

De kan känna ångest och stress

En annan, inte fullt så positiv, sak som hundar kan snappa upp är stress och ångest. En studie från i år, som publicerades i Journal of Veterinary Behaovvior, visade på en stark korrelation mellan ägarens ångest och hur stor rädsla och ångest hunden kände.

Källa: Bustle