Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Rött, lila och gult – så påverkar olika färger hur vi mår

26 jan, 2020 
Margaretha Malmgren
Kvinna står i grönt gräs och håller upp ett knippe färgglada ballonger i luften.
Visst hade livet varit tråkigare om det gått i svartvitt istället för färg? Men vilka kulörer du omger dig med påverkar även dina din psykiska och fysiska hälsa!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Utan att vi tänker på det styr färgerna en stor del av vår vardag. Grönska, blommor, inredning och färgstarka kläder påverkar oss både mentalt och fysiskt. Det är till exempel ingen slump att matvarubutiker använder mycket orange och gult, eftersom det är färger som stimulerar vår aptit. Och den röda prislappen på reavaror pockar direkt på vår uppmärksamhet. Vill du satsa på ditt välmående kan du göra det med hjälp av färger.

Så påverkas du av färger

Rött

Klä dig i rött om du vill synas. Färgen drar till sig andras blickar och får oss att känna oss starkare. Rött sprider även värme genom att höja hjärtfrekvensen, öka blodcirkulationen, sätta fart på adrenalinet och väcka vår sexlust. Rött kan alltså vara bra för dig med lågt blodtryck, förstoppning och kalla fötter – eller för dig som ska på dejt.

Annons

Men se upp, för höga doser av färgen kan dock göra oss aggressiva, grälsjuka och stressade.

Brunt

Den bruna färgen stimulerar våra praktiska talanger och sägs vara effektfull för människor med dålig koncentrationsförmåga. Färgen gör oss även harmoniska och lugna, precis som grönt.

Blått

Står för inspiration, kreativitet och fred. Det är inte konstigt att personer i affärsvärlden ofta väljer att klä sig i till exempel mörkblå kostym. De som jobbar med ett kreativt och krävande arbete stimuleras av att vistas i ett blått rum. Blått passar även bra i behandlingsrum och anses lindra stress, spänningar och högt blodtryck. Dessutom sägs färgen stärka immunsystemet och dämpa inflammationer.

Svart och vitt

Svart ses allmänt som en negativ färg som associeras med ondska och pessimism. Motsatsen, vitt, förknippas med andlighet och oskuld. Tillsammans bildar då båda färgerna början och slutet. Från okunnighetens mörker till insiktens ljus.

Annons

Se också: 10 saker som gör oss lyckliga

10 saker som gör oss lyckligaBrand logo
10 saker som gör oss lyckliga

Orange

Ligger närmast rött och är också en varm färg, men saknar den röda hettan. Orange är framför allt glädjens och lyckans färg, som hjälper oss att uppnå balans mellan våra fysiska och mentala sidor. Eftersom orange är en vital färg är den även bra för personer som känner sig håglösa, olyckliga eller deprimerade.

Grönt

Grönt är ögats mest vilsamma färg. Den ger en känsla av balans och passar därför dig som arbetar långa perioder framför datorn eller i artificiellt ljus. En promenad i naturen är också skönt när vi är stressade och trötta, eftersom alla gröna nyanser är rogivande. Använd gärna den gröna färgen om du behöver mer trygghet i livet. Grönt sägs ha en läkande effekt och kan även vara bra att bära på anställningsintervjuer då färgen för tankarna till pengar.

Annons

Gult

Solens färg är förknippad med optimism och energi. Det är också intellektets färg och sägs skärpa vårt minne och vår tankeverksamhet. Gult rekommenderas till personer som skulle behöva lite mer kraft och driv och är bra att använda i till exempel arbetsrum. Exponering för gult sägs dessutom vara bra för huden, kan hjälpa till att läka ärr och eksem samt vara välgörande för sjukdomar som artrit och reumatism.

Rosa

Denna färg är rolig och spännande, sensuell och överdådig. Vill du sticka ut ska du ta på dig en chockrosa klänning. Skarpt rosa står för frigörelse och hjälper dig att släppa gamla, invanda tankemönster. Färgen ger dig styrka att ta dig ur begränsande situationer, som till exempel ett otillfredsställande jobb eller ett låst förhållande. Rosa är helande och färgen förknippas dessutom med kärlek och stöd.

Annons

Lila

Anses som den värdigaste av alla färger. Har du stått på ett blommande lavendelfält och skådat ut över mängden av lila blommor har du säkert upplevt hur färgen är närmast andlig eller gudomlig.

Lila kan hjälpa dig att höja självkänslan och används inom färgterapin vid behandling av schizofreni och bipolär sjukdom. Lila är även färgen för dig med brustet hjärta, smärtor eller huvudvärk. Men använd den med måtta, färgen påstås också kunna ha negativa sidor som uppmuntrar maktmissbruk.

Annons