Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Mimmi blev sexuellt utnyttjad av sin styvpappa - under flera år

01 apr, 2022 
Maria Zaitzewsky Rundgren
Allvarlig Mimmi på café.
Under nästan hela barndomen blev Mimmi Kovačevićs sexuellt utnyttjad av sin styvfar. Men skammen var så stor att hon inte vågade berätta. Nu är hon aktuell med boken Han köpte min tystnad om hur hon mot alla odds överlevde övergreppen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ett av Mimmi Kovaevis allra första barndomsminnen är hur hennes styvpappa Jim, som egentligen hette något annat, står och skriker på hennes mamma, som gråter hysteriskt. Då var hon fyra år.

Något år senare förgriper han sig på Mimmi för första gången. Det gör han när han ska natta henne, med fingrar som far över och in i hennes späda kropp.

Mimmi förstod inte innebörden av det som skedde, men Jim förklarade att alla pappor gjorde så. Ändå kände hon ett stort obehag och vädjade till sin mamma att hon skulle natta henne sist, inte Jim. Men med sin manipulativa övertalningsförmåga fick han alltid som han ville.

Styvpappans övergrepp blev grövre

– I dag är det obegripligt att ingen såg tecknen på att något var fel. Jag kissade på mig på dagis, var fåordig och sluten, skrek rakt ut vid måltider på förskolan och tjatade på mamma att natta mig efter Jim. Jag sa inte varför, men jag var väldigt påstridig, berättar Mimmi.

Men någon orosanmälan gjordes aldrig och övergreppen fortsatte och blev allt grövre. Förhållandet mellan mamman och Jim var destruktivt och våldsamt och när hon träffade en annan fick Jim flytta ut. Mimmi trodde att han nu var borta ur hennes liv för gott.

Annons

Men hon hamnade snart ur askan i elden. Mimmi sänker blicken när hon berättar hur Jim vägrade att släppa taget om henne och mamman, trots att en ny man nu fanns i deras liv. Jim ville till varje pris ha fortsatt kontakt med Mimmi och hävdade att han varit hennes ”pappa” sedan hon var liten, den ende hon kände till och stod nära, och att han saknade henne.

Se också: Nellie utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare – var bara 11 år.

Nellie utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare - var bara 11 årBrand logo
Nellie utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare - var bara 11 år

Efter mycket tjat gick Mimmis mamma till slut med på att låta honom ha henne varannan helg. Han hade flyttat till en etta i Solna och dit tvingades Mimmi åka två helger i månaden. Hon hatade varje sekund och äcklades av det han gjorde med henne. Men hon klarade inte att stå emot.

Annons

– Redan från början var övergreppen ”vår hemlighet”, som jag inte fick berätta för någon och ju äldre jag blev desto svårare blev det, trots att jag förstod att det han gjorde var fel. Det hade ju pågått så länge, varför hade jag inte bara sagt ifrån? Skammen kändes värre än själva övergreppen, jag tillät ju honom göra detta mot mig, säger Mimmi sakta och berättar att det hände att hon bad honom om att sätta i gång, för då skulle det vara över snart.

Mimmi Kovaevi stängde av alla känslor

Det gisslanlika liv hon levde under Jims helger påverkade henne negativt. Hon fick sömnproblem och orkade inte prestera i skolan. För att stå ut stängde hon av alla känslor.

I lägenheten i Solna fanns porrtidningar och bilder på småflickor som han blev tänd av. Jim var sexmissbrukare och pedofil och Mimmi var hans privata sexdocka som måste ställa upp på hans lekar när helst han önskade.

Under de veckor hon inte träffade Jim levde hon ett vanligt tonårsliv med kompisar, skola och svärmerier. Det var som att existera i två parallella världar. Hon gjorde vad hon kunde för att slippa åka till honom, skyllde på sjukdom eller något viktigt hon behövde göra. Då ringde han och tjatade på Mimmis mamma, han blev arg och irriterad när han inte fick som han ville.

Annons

När Mimmi var i 15-årsåldern blev hon förälskad i en jämnårig kille och han började ifrågasätta varför hon måste åka till Jim när hon uppenbarligen inte ville. I boken, som hon skrivit tillsammans med Charlotte Sirc, beskriver hon hur hon motade bort sin kärlek för att inte tvingas avslöja sin hemlighet. Hon sa ”jag bara måste åka dit”.

Men pojkvännen gav sig inte, kanske anade han att något var väldigt fel, och till sist började Mimmi berätta.

– Det var jättesvårt att få fram orden, jag kände att det som hänt var mitt fel. Ännu värre blev det senare, under rättegången mot Jim. Jag ville berätta, men klarade inte att gå in på detaljer inför alla. Det gick bara inte. Jag kände sådan skuld. Jag hade ständigt magont och fick åka till akuten flera gånger, berättar Mimmi och tillägger att rädslan för att berätta till stor del handlade om rädslan att inte bli trodd. Att hennes upplevelser av de vuxna skulle viftas bort som fantasier.

Sexfotona fällde styvpappan

Men när Mimmi väl lyfte på locket och avslöjade hemligheten gick det snabbt. Jim polisanmäldes och häktades. Han nekade till brott, menade att Mimmi bara hittat på övergreppen. Men tack vare ett hundratal foton på henne i sexuella situationer, tagna av Jim, fälldes han för sexuella övergrepp och våldtäkt mot barn.

Annons

Mimmi låter blicken vila på en punkt långt borta.

– De där fotona räddade mitt liv. Ironin är att min stora skräck hela tiden var att bilderna skulle spridas. Han hotade mig ofta genom att säga att om jag inte lydde så skulle bilderna av mig komma ut. Alla skulle få veta vad jag hade gjort…

Mimmis mamma blev chockad över vad Jim utsatt dottern för, men hon hade känt på sig att något inte stod rätt till och sagt åt Jim att lämna Mimmi i fred om hon inte ville träffa honom.

Omslaget på Mimmis bok med liten allvarliog flicka.
– Vi ska våga prata om sexuella övergrepp. Jag skrev boken för att visa andra drabbade att de inte är ensamma.

Jim dömdes till fängelse i ett år och tio månader, en dom som han ville överklaga. Men då straffet för hans typ av brott just skärpts, backade han.

Jim var borta ur Mimmis liv. Men det var då de verkliga prövningarna började. Hon fick bland annat träffa en psykolog för att bearbeta sitt trauma.

Annons

– Jag blev besviken på psykologen när sa att hon ”förstod” vad jag gått igenom. Det kan ingen som inte har upplevt samma sak, så jag tappade förtroendet för henne. Det blev bara ett besök, konstaterar Mimmi.

Hon avböjde också att möta Jim efter rättegången, trots att man ansåg att det skulle vara bra för hennes läkning.

– Jag vägrade. Jag var inte redo att träffa min förövare, jag ville bara bort från allt som påminde om honom.

Mimmi såg varningsflaggor i pojkvänner

Hon hoppade av gymnasiet, orkade inte pressen. 18 år gammal blev hon mamma för första gången. Träffade sedan en ny kille och fick ännu ett barn några år senare. Inledde en del struliga relationer, varav några skrämde henne.

– Efter mina erfarenheter med Jim, som var narcissist och mycket manipulativ, hittade jag snabbt eventuella varningsflaggor och flydde. Men ingen av mina tre barns pappor är sådana, berättar Mimmi, som alltså fick ytterligare ett barn innan hon fyllt 30.

När barnen kommer på tal ler hon varmt.

Annons

– Jag bestämde tidigt att mina barn ska få en helt annan uppväxt än den jag hade. Min mamma var jätteung när hon fick mig, hon hade sina problem och det gick ut över mig och min bror. I efterhand har vi fått veta att vi var placerade i fosterfamilj när vi var riktigt små, eftersom mamma brast i sitt föräldraskap. Ibland kan jag tänka att det kanske hade varit bättre att få växa upp i fosterfamiljen…

Mimmi beskriver sig själv som en ”hönsmamma” som varit noga med regler och alltid kunnat prata med sina barn om allt. I dag är de tre välfungerande unga vuxna.

Bild på flicka som sorgset sitter ihopkrupen på säng.
”Det är viktigt att ge alla utsatta en röst”.

Fast besluten att aldrig mer träffa Jim fick hon, 30 år gammal, veta att han låg på sin dödsbädd. Och ställde sig frågan om hon ville träffa honom en sista gång. Kanske skulle han be om förlåtelse, kanske skulle hon äntligen försonas med sitt öde och bli fri? Själv hade hon kommit till vägs ände med alla negativa, tunga känslor. Hon längtade efter att ta kommando över sitt liv och börja må bra.

Annons

Vill vara en röst för utsatta

Hon tvekade länge, kände panik inför tanken på att möta Jim. Men hon tog mod till sig. Det har hon aldrig ångrat.

– Mötet blev en vändpunkt i mitt liv. Efter det kunde jag säga ”jag mår bra” och verkligen mena det. Jag kunde känna äkta glädje och kände mig fri. Jag ser mig inte som ett offer, utan som en överlevare. Med det sagt är det viktigt att ge alla utsatta en röst. Därför skrev jag boken. För att vi ska våga prata om sexuella övergrepp, för att visa att ”du är inte ensam”. Om jag hade fått läsa min bok som ung hade jag förmodligen vågat berätta, säger Mimmi, som vill nå ut till skolor med sin historia för att hjälpa barn som utsätts för sexuella övergrepp.

I dag lever Mimmi ett gott liv. Hon är utbildad hälsocoach med en holistisk syn på kroppen. Just nu arbetar hon på ett psykosomatiskt boende – och stortrivs med att stötta och finnas till för människor som lider av psykisk ohälsa.

Hon har sporadisk kontakt med sin mamma, men ingen nära relation.

– Jag älskar min mamma, men vi har olika värderingar. Hon är delvis kvar i bitterheten över hur livet blev, medan jag har gått vidare. Jim har förstört mycket, men i dag mår jag bra. Ärren finns kvar, men såren är läkta.

Detta är Mimmi Kovačević

Ålder: 45 år.

Familj: Man och tre vuxna barn.

Bor: I Haninge söder om Stockholm.

Gör: Hälsocoach, aktuell med boken Han köpte min tystnad (Ordberoende).

Allvarlig Mimmi Kovačević porträtt.
”Ärren finns kvar men såren är läkta”, säger Mimmi.
Annons