Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Så hundsäkrar du grillfesten!

28 maj, 2024 
Maria Torshall
Hundar framför en grill med majskolvar
Allt som ligger på grillen lockar hundarna med sina dofter – men både grillspett och majskolvar är riktigt farliga för hundmagar!Midjourney
Sommar och grillsäsong innebär speciella faror för din hund – för resterna av grillfesten kan orsaka allvarliga skador på din fyrfota vän.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Konstiga vanor hundar anammar från sina ägareBrand logo
Konstiga vanor hundar anammar från sina ägare

Sandra Douglas är veterinär medicinsk chef på Anicura och har dessutom två egna hundar hemma. När familjen grillar räknar hon in grillspetten både före och efter måltiden – och tar dem sedan direkt ut till soptunnan så att de aldrig mellanlandar i köket och riskerar att fresta hundarna.

Annons

Skälet är enkelt – hon har sett vilka skador grillpinnarna kan orsaka.

Hund vid grill
Var noga med att grillspett kastas i soporna på ett säkert sätt, så at inte hunden får tar på dem. De kan vara livsfarliga för hunden!TT

– Pinnarna smakar gott för hunden, för de har ju lite matrester kvar – men grillspetten är så vassa att de kan ta sig ut genom magsäcken och tarmen. Jag har jätterespekt för grillpinnarna, säger Sandra.

Hon uppmanar alla hundägare att ha noga koll även när vi passerar grillplatser ute, där grillspett kan ligga kvar.

Majskolvar blir som hullingar i hundens mage

En annan fara under grillsäsongen är avätna majskolvar. De smakar fortfarande gott för hundar – men är väldigt farliga eftersom hundens matsmältningssystem inte klarar av själva kolven, och de små hålorna som majskornen suttit i förvandlas till hullingar och både gör skada inne i tarmen och gör det omöjligt även för stora hundar att göra sig av med dem den naturliga vägen.

Annons
Hund som äter glass.
Servera glassen säkert – hellre i en strut än på en pinne!TT

En hund som svalt en majskolv, hel eller i delar, behöver hjälp att få ut den så snabbt som möjligt. En veterinär kan ge hunden behandling som får den får den att kräkas upp majskolven, men har det gått längre tid kan man bli tvungen att operera ut den.

Glasspinnar kan bli farliga

Även glasspinnar som hamnar i hundens mage är vassa och kan göra skada – så låt hunden äta glass (helst hundglass förstås!) men var noga med att kasta bort pinnen på ett säkert sätt.

Gör du egen hundglass så kan du servera den i en mugg, eller frysa in den på en tuggpinne för hundar.

Annons