Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Sania startade loppisbutik i Frankrike: ”Det blev som i en saga”

09 mar, 2023 
Louise Fauvelle
Sania har blont vågigt hår, stora beiga solglasögon och en hund i famnen.m
Ett helt nytt liv. Sania Hedengren flyttade ner till sommarhuset i Provence och fick både nytt jobb och en ny kärlek i fransmannen Fred på köpet.
Sania Hedengren var nyskild när hon bestämde sig för att lämna Stockholm och installera sig i sitt och broderns nyinköpta semesterhus i en by i Provence. Då visste hon inte att hon ett år senare skulle träffa kärleken på nytt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Retro taklampor, antika byråer och glasvaser i olika former. Den lilla andrahands-butiken är belamrad med möbler, hantverk och udda attiraljer från marknader, loppisar och den franska motsvarigheten till Blocket. Sania Hedengren och hennes sambo Fred visar runt. De slog upp portarna i augusti 2021, några stenkast från kullerstenstorget i byn Bargemon strax norr om Draguignan i Provence. Att Sania, inredningsjournalist sedan flera decennier tillbaka, skulle hamna just här, träffa kärleken och öppna affär hade hon absolut inte tänkt sig. Hon skyller på den lyckliga slumpen.

Se också: Sandra bor i sin bil – var som helst i världenBrand logo
Se också: Sandra bor i sin bil – var som helst i världen

– Jag har aldrig haft en plan i hela mitt liv. Allt har gett sig med tiden och jag har tagit saker som de kommer, säger hon och stryker handen över femårige hunden Dexter som slumrar på den stoppade sitsen till en gammal karmstol i trä.

Annons

Det började 2015 när hon och hennes yngre bror bestämde sig för att de skulle köpa ett gemensamt semesterhus i södra Frankrike till sig och sina respektive familjer. De åkte ner ett par långhelger och tittade på hus, och fastnade för ett i putsad sten och med gröna fönsterluckor. På den terrasserade tomten fanns såväl tennisbana och pool, som gästhus och en olivlund med 125 träd.

– När mäklaren visade oss huset kände jag att det här vill jag köpa i dag. Det var platsen och exteriören jag föll för – att det var en oas med den stora tomten och fria utsikten. Man ser inga grannar samtidigt som det bara är en kort promenad in till byn.

Flytten till Franrike

I december 2016 fick de tillträde. Vid tidpunkten levde Sania med sin dåvarande man i Stockholm. De åkte ner till påsk och började införskaffa det nödvändigaste i möbelväg för att kunna bo i huset under tiden som de renoverade det. Sania var exalterad över det nya projektet och tyckte att det var frustrerande varje gång de lämnade Frankrike för att åka hem. När hon och hennes man skiljde sig något år senare fick hon idén att installera sig i Bargemon permanent.

Annons

– Det kändes som rätt tid i livet, och mina två vuxna döttrar pushade mig att ta steget. De sade: Åk mamma, du passar där nere!

Sonia har på sig en grön brun mönstrad klänning och pratar med en servitris på en restaurang.
Stämningen i lilla Bargemon i Provence är familjär, och Sania fick snabbt vänner av olika nationaliteter när hon flyttade hit.

Sania hyrde ut lägenheten i Vasastan där hon hade bott i 28 år, packade bilen full och körde ner med Dexter och sina två katter. När personen som hyrde ville köpa 2019 bestämde sig Sania för att sälja. Men beslutet togs inte lättvindigt.

– Det var hemskt och jag grät. Jag älskade den där lägenheten; mina döttrar hade vuxit upp där och jag hade gjort många inredningsreportage i den. Men jag tröstade mig med att jag skulle köpa mig en fin cabriolet, säger hon och skrattar.

Som ett blixtnedslag

Väl på plats i det semesterhus som nu hade blivit hennes permanentbostad fortsatte hon arbetet med att förvandla interiören – som var ”jättetråkigt” renoverad – till bilden av det franska lantliga hem hon hade sett i tidningar och på film. Sania åkte på loppisar, målade, snickrade och grävde i trädgårdslandet. Hon, som har skrivit ett 20-tal böcker om do it yourself-projekt ihop med parhästen Susanna Zacke, insåg snabbt att hon lika gärna kunde jobba med sitt dåvarande bokprojekt i Bargemon som i Vasastan. Några tankar på att träffa en ny partner hade hon inte. Tvärt om.

Annons

– Jag älskar att vara ensam och var väldigt nöjd med att vara utan en man här nere. Jag var helt fokuserad på att inreda mitt nya hem.

Snart fick hon dock vänner i byn: britter, holländare och svenskar.

– Det var som att alla tyckte lite synd om mig för att jag var ensam. Men det var det ju inte! De bjöd med mig på en massa saker och tillställningar så ironiskt nog har jag aldrig varit så social som när jag kom ner hit.

Fred och Sonia sitter utanför sin loppisbutik. Sonia håller sin hund i famnen och har en färgglad mönstrad klänning på sig.
Sania, som har en lång karriär inom inredning, och sambon Fred driver loppis- och inredningsbutiken Passé Simple hemma i byn Bargemon.

En dag blev hon medbjuden på en konsert och picknick i grannbyn. Då träffade hon Fred för första gången. Han är uppvuxen i Bargemon och hade jobbat som finsnickare och gallerist i många år, bland annat i London där han även gift sig och fått barn med en engelska. Men efter skilsmässan hade han återvänt till sin barndomsby för ett nytt, lugnare liv. Sania och Fred började prata och han berättade att han redan hade spanat in henne i en mataffär i byn.

Annons

– Jag tyckte att hon var så vacker – det var som ett blixtnedslag. Så när vi möttes på konserten hade jag henne redan i huvudet och hjärtat, avslöjar Fred när han tänder en cigarett på trottoaren utanför butiken.

De bytte nummer och sågs kort därefter på en boule-turnering med några andra vänner. Sedan reste Sania till Korsika för att hälsa på en av sina döttrar. Fred och Sania började skriva till varandra och när hon var tillbaka bestämde de sig för att ses över ett glas på torget. Glaset följdes av en middag som slutade i en kyss.

– Jag blev ju kär och sedan var det bara fest hela den sommaren. Jag sade till min bror att det verkar som att du har fått en ny svåger.

En självklar kärlek

Under vårt besök i Bargemon lyser solen. Det är förmiddag och Fred låser pardörrarna till affären. Vi går byvägen ner till det pittoreska torget. Sania håller Fred i ena handen och kopplet till Dexter i den andra. På uteserveringen till en bar slår vi oss ner och beställer kaffe. Fred och Sania hejar på några vänner. Från vårt bord mitt på torget syns en tobaksaffär, ett bageri och en slaktare. Några meter bort porlar en fontän i skuggan av platanerna.

Annons

– Det här är en by som alltid har varit kosmopolitisk eftersom fyra vägar korsas här. Så det har alltid funnits liv och rörelse, berättar Fred.

– Sedan är det klart att det är en annan livsrytm än i en storstad. Sania har verkligen antagit en utmaning i att flytta hit. Men hon är underbar; hon gillar när det är helt lugnt, att bara vara i sin trädgård.

På en gata i franska byn Bargemon.
Livet i Frankrike som Sania sett framför sig blev något helt annat – på ett bra sätt. Där träffade hon Fred, finsnickare och gallerist, som nyss återvänt till Bargemon.

När Sania kom ner var hennes franska knackig. Under gymnasiet hade hon varit på en språkresa i kuststaden La Ciotat, belägen mellan Marseille och Toulon, och då förälskat sig i landet. Det var då drömmen om att en dag bo i en liten fransk småstad slog rot. Men i vuxen ålder hade hon bara varit tillbaka på kortare semesterresor. Sedan hon flyttade hit har hon varit fast besluten att på allvar lära sig språket och Fred och hon talar i princip bara franska ihop, trots att han är flytande på engelska.

Annons

– Med Fred är det som att gå i fransk skola varenda dag. I början när vi blev bortbjudna på middag kunde det vara så att jag inte hängde med. Det händer fortfarande. Då kan jag ibland hamna i min egen lilla värld. Men det gör mig inte så mycket. Jag har inget behov av att prata hela tiden och kan tycka att det är ganska skönt att bara sitta och lyssna.

Fred är mer extrovert. Det han gillar med deras nya butik är just kontakten med kunderna, att småprata med förbipasserande och de som kommer in för att titta. De kompletterar varandra, Sania och Fred, och tycks ha hittat en dynamik som passar dem båda. Trots att de är livskamrater och att Fred har flyttat hem till Sania är ingen av dem intresserade av att gifta sig. De har det bra som de har det, tycker de.

– Nu vill vi bara njuta av livet, säger Fred och Sania tillägger:

– Ja, det är enkelt mellan oss. Du är som du är och jag är som jag är. Vi försöker inte ändra på varandra.

Vaser i en loppisbutik
Parets andrahands-butik är fylld av spännande möbler och prylar från marknader, loppisar och den franska varianten av Blocket.

Njuter av värmen

Fred ursäktar sig och lämnar oss vid bordet. Han måste åka och hämta upp några möbler till butiken. Dexter rullar ihop sig till en boll i Sanias knä. Hon berättar att hon trots allt är glad att hon hann bo i huset ensam ett år innan hon träffade Fred. Det stärkte självförtroendet.

Annons

– Jag ringde de där samtalen till banken och rörmokaren. Hela köket där hemma gjorde jag om helt på egen hand. Nu vet jag att jag klarar det. Sedan är det klart att livet blir enklare med en man som kan språket och är jättehändig.

Sonia har blont hår och stora beiga glasögon på sig. Hon håller sin hund i famnen.
Hunden Dexter, 5, fick följa med när matte lämnade Vasastaden i Stockholm för byliv i södra Frankrike.

På frågan om hon någon gång har ångrat sitt beslut att sälja lägenheten i Vasastan tvekar hon inte.

– Jag var trött på Stockholm – allt buller, all stress, alla människor. När jag bodde där tänkte jag inte så mycket på att det var grått och kallt. Men här nere njuter jag verkligen av klimatet, att man kan sitta ute hela vintern och skörda oliver i december.

– Att jag sedan skulle träffa Fred känns som en underbar bonus. Ibland frågar jag mig själv: Hur blev det såhär? Det blev som en saga, säger hon.

Det här är Sonia

  • Namn: Sania Hedengren.
  • Ålder: 57 år.
  • Bor: I ett hus i byn Bargemon i Provence.
  • Familj: Sambon Fred, 62, och döttrarna Lisa, 30, och Hanna, 26, samt hunden Dexter och katterna Astrid och Dini.
  • Jobbar som: Skriver böcker om inredning och do-it-yourself-projekt, samt driver loppis- och inredningsbutiken Passé Simple ihop med sin sambo Fred.
  • Aktuell: Med boken Skapa i betong (Bokförlaget Semic), skriven till­sammans med Susanna Zacke, som kommer ut den 18 april.
  • Gör på fritiden: Joggar, yogar, fixar i trädgården och virkar.
Annons