Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Camilla Wahlman fick bröstcancer – blev en nystart

14 dec, 2022 
Malin Eriksson
Porträttbild på Camilla. Det är vinter och snö i bakgrunden. Camilla ler och har på sig en grå mössa, lila jacka och rosa halsduk.
Efter cancerbeskedet sadlar Camilla Wahlman helt om. Från journalist till sommelier.
Efter en lång karriär på Sveriges Radio och SVT tog Camillas liv en oväntad vändning – hon blev allvarligt sjuk. Vägen tillbaka blev dock inte som hon tänkt sig, den blev faktiskt ännu bättre!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Camilla Wahlman, 52 år, bor i Östersund med sambo, barn och bonusbarn. Hon håller i klassiska vinprovningar, men även digitala. Att hon driver egen verksamhet inom vinbranschen är ganska nytt för henne. Resan dit har gått genom sjukdom och ett långt arbetsliv inom journalistiken.

Se också: Nettan opererade bort bröst och äggstockar: ”Kändes om att jag bar på en tickande bomb”Brand logo
Se också: Nettan opererade bort bröst och äggstockar: ”Kändes om att jag bar på en tickande bomb”

Trots att Camilla som ung drömde om att bli poet har hon ägnat den främsta tiden av sitt yrkesverksamma liv åt journalistik. I 20 år arbetade hon på Sveriges radio där hon först var reporter, men ganska snart övergick till att vara chef. Då fick hon vara med och driva många intressanta projekt.

Annons

– Det var en rolig tid i livet, säger hon.

Trots att hon trivdes med sin tjänst ville hon söka sig vidare i karriären. När Sveriges television skulle starta en lokalstation i Östersund 2018 sökte hon en chefstjänst och fick det.

Det var med entusiasm och stora visioner som hon startade sitt nya jobb. Snart kände hon att arbetsklimatet inte alls var lika positivt som det hon hade upplevt vid Sveriges radio.

Hon upplevde att det fanns splittringar inom arbetsgruppen där grupper stretade åt olika håll. Det var svårt att hålla ihop arbetet. Detta gjorde att hon inte trivdes lika bra. Dessutom upplevde hon att organisationen hade ett större kontrollbehov.

– Där tilläts inga egna initiativ, utan tanken var att allt skulle vara likriktat i hela landet, vilket gav litet utrymme för de lokala cheferna.

Porträttbild på Camilla som ler, hon står utomhus med grönt landskap bakom sig.
Camilla insåg allvaret när läkaren sa att de behövde kolla ifall cancern hade spridit sig.

Camilla kände att hon krympte både som människa och chef.

– Jag är idérik som person och det tog bort drivet och entusiasmen att hitta på projekt.

Annons

Efter framgångsrika år på Sveriges radio, där hon fått uträtta mycket tillsammans med medarbetarna, kom hon nu efterhand att tappa fotfästet och självförtroendet.

– För att trivas på ett jobb ska man känna sig både omtyckt och kompetent. Jag kände inget av det. Jag kämpade bara på för att trivas. Arbetssituationen var en press.

Det var då det började skava i henne. Arbetet handlade allt mer om konflikthantering och det fanns ingen plats för eget skapande. Att ständigt vara uppkopplad blev också jobbigt.

Annons

– Jag började bli allergisk mot det.

Ändå förstod hon inte då hur mycket hon vantrivdes.

Camilla Wahlman om cancerbeskedet

På sin 47:e födelsedag upptäckte hon första tecknen på att något var fel i ena bröstet. Redan dagen efter fick hon en tid för mammografi.

Hon minns att hon sa till sina medarbetare att hon skulle åka på ett möte, men att hon skulle komma tillbaka dagen därpå. Något inom henne sa att hon kanske inte skulle göra det, så hon tog med sig sin laptop. Hennes intuition var riktig. Mammografin visade på en misstänkt tumör. När efterföljande magnetröntgen bekräftade att hon hade en 10 centimeter stor tumör i bröstet kom chocken.

– Det är som om någon öppnar en fallucka under dig, så faller du. Det finns ingen väg upp.

Porträttbild på Camilla, hon ler och har på sig en sammetsklänning i mörkgrönt. I bakgrunden syns böcker och två glas med rödvin i.
Efter att ha blivit frisk från bröstcancer gjorde Camilla en rockad i sitt liv.

Den verkliga ångesten kom senare när läkarna sa att de måste kolla om den hade spridit sig, Då insåg hon allvaret, att det handlade om liv och död. Hon orkade inte ta samtal vare sig från syskon eller vänner.

Annons

– Jag ville inte acceptera verkligheten, det blev för läskigt. Det var som om jag tidigare hade levt med en oskuldsfullhet kring döden, att det ligger långt fram i livet. Nu blev jag brutalt uppväckt. Jag kunde vara död i morgon.

Efter det nattsvarta mörker hon upplevde i väntan på svaret på proverna kändes det nästan som en vinst när hon fick höra att det inte spridit sig vidare i kroppen utan ”bara” var bröstcancer. Hon ringde till sin sambo med en gång och hon minns att de skrattade av lättnad. Hennes cancer var inte dödlig, utan möjlig att bota.

Men efter det glädjande beskedet väntade en tid av många och tuffa behandlingar som tärde på såväl kroppen som psyket. Efter sex högdosbehandlingar med kemoterapi opererades ena bröstet bort och samtliga lymfkörtlar på samma sida. Sedan väntade 20 strålbehandlingar som gav stora brännskador på bröstkorgen.

Annons

Livet efter cancern

Trots att hon då var fri från cancern kunde hon inte återgå till arbetet med en gång. Efter strålbehandling är det vanligt att huden fortsätter att bränna och för henne innebar det att hon hade stora brännskador på hela vänstra bröstkorgen.

– Det gjorde inte särskilt ont, men jag var orolig att det skulle spricka.

Som tur var gjorde det inte det, men hon var tvungen att vänta in läkningen innan hon kunde börja jobba. När det till slut hade gjort det var det för henne självklart att återgå till SVT.

Tillsammans med cheferna bestämdes det att hon skulle börja smått och sen trappa upp till heltid under en tremånadersperiod. I efterhand inser hon att det var en orimlig tanke att hon skulle klara det.

Porträttbild på Camilla och hon har på sig en sammetsklänning i mörkgrönt. Hon luktar på ett glas rödvin.
Intresset för mat och vin var något som hon kunde tänka sig att göra en karriär av.

Hon berättar att efter att ha genomgått kemoterapi och strålbehandling, tillsammans med den psykologiska pressen av att ha haft cancer, är detsamma som om man vore utbränd. Man blir väldigt hjärntrött. Hon minns en vanlig konferens i Stockholm med visning av power points. Den gjorde henne så trött och yr att hon var tvungen att lämna och gå och lägga sig.

Annons

– Det var otäckt och väldigt tydlig påminnelse om att jag inte var som vanligt.

Förutom att hon psykiskt inte var fullt återställd fanns konflikterna inom arbetsgruppen kvar, vilket inte skapade ett gynnsamt klimat för henne att återgå till arbetet. Hon som knappt orkade ta hand om sig själv hade heller ingen kraft att styra upp problemen.

Utbrändhetssymptomen gjorde att hon fick prata med en konsult på företagshälsan. Hon minns hur hon mitt under ett samtal hör sig själv säga att hon nästan var tacksam att hon hade fått cancer. Då slapp hon gå och jobba.

– Jag blev chockad. Inte förrän då insåg jag hur stressad hur jag hade varit. Det är ju förfärligt att man ska känna så när man går till sitt jobb.

Det var då fröet såddes att hon måste göra nåt åt sin arbetssituation. Hotet om cancer hade inneburit en existentiell ångest och gett henne perspektiv kring tankar på karriär och ett välbetalt jobb. Den biten blev oviktig jämfört med att ens överleva.

Annons

5 tips till dig som vill byta jobb

  1. Tänk efter först. Hur känns det i magen när du går till jobbet? Hur skulle du vilja att det kändes? Prata med vänner.
  2. Fatta ett tydligt beslut. Vilka alternativ finns? Vad vill du egentligen?
  3. Förbered. Gör steget så smärtfritt som möjligt genom att minimera risker. Det kan till exempel handla om att spara till en ekonomisk buffert.
  4. Våga! Du vet vad och varför du lämnar och vart du är på väg. Våga ta steget!
  5. Gratulera dig själv. Du lever bara en gång. Du har nu tagit kommandot över det livet och över den tid du har på jorden. Grattis!

När väl processen satt igång och hon insåg att det gick att välja något annat ville hon bort helt från mediavärlden. Hon övervägde aldrig att återgå till radion eller något annan inom media. Med cheferna kom hon överens om att hon skulle gå hem direkt.

I dag är hon är tacksam att det blev så.

– Jag minns att jag cyklade hem från jobbet. Det var i maj. Solen sken, fåglarna kvittrade och jag kände mig fri.

Porträttbild på Camilla utomhus. Hon ler och håller upp ett glas champagne i en skålgest.
Camilla övervägde aldrig att gå tillbaka till sitt gamla jobb. ”I dag är jag fri, det är det viktigaste”, säger hon.

Efter det kunde hon unna sig hela sommaren att fundera på vad hon ville göra i stället. Hon tillät sig själv att fantisera och känna med hjärta och mage hur hon skulle vilja att hennes dagar såg ut.

Annons

– Frihet och tid stod överst. Att kunna styra min tid själv. Att kunna stänga av eller glömma sin mobil utan att få panik över det.

Mat och vin blev Camillas nya passion

Hon skrev ner vad hon tyckte om och vad som var lustfyllt för henne. Då landade hon i att mat och vin var något som hon alltid hade tyckt gav livet lite glitter, och började därför titta på vilka utbildningar som fanns inom det. Hon hittade en ettårig utbildning i Stockholm med föreläsningar varannan vecka. Alla omständigheter runt omkring henne stämde.

– Det fanns inget som hindrade mig. Ibland hittar man själv praktiska anledningar till att inte kunna göra det man drömmer om, men nu fanns det ingen återvändo.

Camilla håller i sitt diplom efter sin sommelierutbildning. Hon skrattar och har på sig en prickig topp.
Efter cancern bytte Camilla bana och gick en ettårig utbildning till sommelier i Stockholm.

Efter utbildningen startade hon sin verksamhet. Detta var precis innan pandemin slog till, vilket givetvis drabbade henne hårt liksom så många andra egenföretagare. Trots det lät hon sig inte slås ner utan lyckades med kreativitet och nytänkande bygga upp sin verksamhet. En stor del av det har inneburit digitala vinprovningar samt en digital vinskola. Även sedan restriktionerna lättade och hon har kunnat återgå till vinprovningar på plats har hon fortsatt med det digitala.

Annons

Steget att utbilda sig till sommelier har lett henne ut på flera resor, innan corona satte stopp för det. Bland annat reste hon till Provence i september 2019. Där var hon med om något som fick henne att drömma om hur hon skulle vilja ha det i framtiden. Mitt i en vingård, med vinerna uppställa på ett bord, hade hon en digital vinprovning med ett sällskap hemma i Sverige.

– Det gav extra udd att ha det på plats i en vingård. Jag märkte att deltagarna också tyckte det.

Camilla sitter utomhus med sin inspelningsutrustning för en digital vinundervisning framför sig. Grönt landskap syns i bakgrunden.
Pandemin slog till precis när Camilla inledde sin nya karriär. Lösningen blev digitala vinprovningar och en digital vinskola.

Så här efter pandemin hoppas Camilla få möjlighet att resa med bil genom Europa och ha digitala vinprovningar på olika vingårdar i Italien, Spanien och Frankrike.

Annons

Att säga upp sig från SVT och satsa på en ny karriär har inneburit många utmaningar som ibland har verkat svåra att övervinna. Trots det ångrar hon sig ändå inte.

– I dag är jag fri och får använda mig av det kreativa, och det är det viktigaste för att jag ska trivas på ett jobb.

Det här är Camilla

  • Namn: Camilla Wahlman, 52 år
  • Familj: Sambo, barn och bonusbarn
  • Bor: Östersund
  • Gör: Sommelier, håller bland annat i digitala vinprovningar och digital vinskola

Experten: Två av tre positiva till att byta yrke

Nästan två av tre svenskar, 61 procent, är positiva till att byta karriär i framtiden visar en Sifo-undersökning av Omställningsfonden. Kvinnor 18–29 år är mest positivt inställda till att byta yrke, medan män 30–49 år är mest negativt inställda till att byta bana. Bland svenskar mellan 50–64 år är mer än varannan,55 procent, positiv till att byta yrke eller bransch.

I genomsnitt har svenskar i arbetsför ålder bytt karriär två gånger.

– Att byta karriär mitt i livet blir allt vanligare eftersom arbetsmarknaden i Sverige förändras i snabb takt. När verksamheter utvecklas ställs många gånger krav på ny kompetens hos medarbetarna för att klara helt eller delvis nya arbetsuppgifter, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden, som är en omställningsorganisation för välfärds-sektorn.

Omställningsfonden stöttar medarbetare, fackförbund och arbetsgivare vid karriärväxling och kompetensutveckling samt vid uppsägning på grund av arbetsbrist eller vid överenskommelse om avslutad anställning på grund av ohälsa.

Annons