Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Sanna: Min man är en riktig snåljåp

13 nov, 2023 
Anonym läsarberättelse
Man i 40-årsåldern sitter och räknar pengar
Mårten ville inte spendera pengar på något och jag var ledsen över att vi inte gjorde fler saker tillsammans som en familj.
En dag hände däremot något som fick Mårten att förstå vad hans snålhet bidrog till.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så mycket pengar ska du tjäna för att bli lyckligBrand logo
Se också: Så mycket pengar ska du tjäna för att bli lycklig

Jag har aldrig haft mycket till övers för snåla människor, och därför har det också ibland varit svårt för mig att vara gift med Mårten. Han har nämligen alltid varit snål, eller sparsam som han själv kallar det.

Även om vi aldrig har kunnat komma överens om hur våra pengar ska användas, så har det funnits så många andra bra saker i vårt äktenskap som gjort att vi i dag har älskat varandra i ur och skur i hela 15 år.

Jag ville att vi skulle spendera pengar på upplevelser

Vi har ett bra liv tillsammans, och bor i vårt hus tillsammans med våra två barn Simon och Cecilie som är åtta och 12 år. Det betyder dock inte att hans sparsamhet inte har varit ämne för diskussion.

Annons

Tvärtom, så har det nog varit det ämne vi diskuterat mest, och det har varit de minsta saker som kunnat utlösa ett bråk. Jag kunde till exempel bli förbannad om jag hade varit och handlat och Mårten öppnade kylen och sa:

– Ekologiska ägg, tycker du att vi har råd med det?

Kunde han inte bara vara glad för att jag hade handlat? Och vad gjorde några få kronor hit eller dit för ett paket ägg? Det var sånt vi diskuterade.

Jag var också ledsen över att vi inte spenderade mer pengar på att gå ut och äta eller på upplevelser tillsammans, som att gå till djurparken. Jag påpekade ofta för Mårten att vi ju faktiskt hade pengar för att göra sånt tillsammans. Det tyckte han dock inte, och det var svårt för mig att insistera då han tjänade mycket mer än jag.

Han vägrade byta till vinterdäck

Diskussionerna återkom med jämna mellanrum, och förra vintern avhandlade vi ett nytt ämne då Mårten inte tyckte att det var nödvändigt att byta till vinterdäck på bilen.

Annons

– Men titta på väderprognosen. Det är varken snö eller frost i prognosen. Det är inte värt det, sa han.

Jag försökte övertyga honom om att det var ett dumt sätt att spara pengar.

– Du vet inte om det plötsligt blir frostigt och halt när du ska ut och köra på morgonen, sa jag.

Mårten brydde sig inte, och eftersom bilen var hans revir så lät jag det till slut vara och tänkte att om han var så säker på saken så kunde han nog att klara sig utan vinterdäcken också.

Hans snålhet äventyrade vår säkerhet

En lördagsmorgon kom kylan och det var halt på vägarna. Ändå tyckte Mårten att det var bra att vi kunde köra till köpcentret med barnen.

– Vi kör bara lite extra försiktigt, sa han.

Jag var inte helt övertygad, men vi var tvungna att handla och Simon behövde ett par nya stövlar, så jag lät mig övertalas. Bilresan in till centrum gick bra. Mårten körde försiktigt och vi köpte allt vi behövde.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Annons

Hemresan gick också utan problem, ända fram till att Mårten skulle svänga in på vår lilla villagata. Han körde för fort och eftersom det var halt på vägen sladdade bilen och hamnade i grannens häck. Jag och barnen skrek av skräck.

Mårten var helt tyst när bilen äntligen stannade där i grannens häck. Även om jag snabbt kunde se att alla var oskadda, så ville jag förebrå och skrika på honom. Men jag kunde se att han var i chock, så jag lät honom vara och la i stället all min uppmärksamhet på barnen.

Jag lugnade dem och försäkrade dem att allt var okej, för det var det ju – förutom att deras pappa med sin snålhet nu hade äventyrat vår säkerhet.

Insåg problemet med snålheten – har förändrats

Resten av dagen pratade jag inte överhuvudtaget med honom. Jag var så oerhört arg. Mårten själv var märkligt tyst, men på kvällen när vi låg i sängen kom det plötsligt en ursäkt från hans sida av sängen.

– Jag inser att min sparsamhet har börjat gå till överdrift, sa han ångerfullt.

Annons

Jag accepterade hans ursäkt eftersom han hade insett att hans inställning till pengar kunde ha fått allvarliga konsekvenser. Och i år har det varit en självklarhet att sätta på vinterdäcken i tid, även om snön inte har kommit än.

Det är inte så att Mårten helt plötsligt gått och blivit generös, men jag måste ändå erkänna att han har förändrats. Han har i varje fall slutat att klaga när jag köpt ekologiska ägg.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons