Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Eva har skrivit bok om schamanen som utnyttjade barn sexuellt: ”Han förstörde livet för så många”

27 sep, 2022 
Maria Zaitzewsky Rundgren
Man framför berg och en kvinna.
Bilden till vänster är arrangerad.
I början av 2000-talet fick en schaman från Peru invånarna i en by i norra Sverige att blint följa hans lära – som bland annat innefattade sex med kvinnor och barn. I boken Den falske schamanen berättar journalisten Eva Brenckert om de dramatiska händelserna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Han kallade sig healer och schaman med magiska krafter att hela människor. När Pablo, som egentligen heter något annat, 1999 dök upp i en liten by i norra Sverige tillsammans med sin svenska sambo, blev många nyfikna. Den karismatiske schamanen höll andliga möten med dans och gemenskap i byns föreningslokal och drog till sig en stor skara bybor.

– Utbudet av aktiviteter var inte så stort, så det är klart att folk drogs till den här spännande mannen från Peru, som erbjöd bot genom handpåläggning samt så småningom även karatelektioner. Byn levde upp, säger journalisten Eva Brenckert, som skrivit boken Den falske schamanen.

Se också: Nellie utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare - var bara 11 årBrand logo
Se också: Nellie utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare - var bara 11 år

Historien om schamanen och de sexuella övergrepp han begick på barn och kvinnor mellan 1999 och 2005 blev omskriven i media när han till sist åtalades. Under processen lärde Eva känna några av offren väl.

Annons

– Skammen i att bli lurad är stor och det är först nu, nästan tjugo år efter händelserna, som deltagarna i ”sektens” inre krets har valt att berätta om vad som hände. Det har varit för sårigt tidigare. Nu ville de själva försöka förstå hur det kunde gå så långt och kanske hjälpa andra att inte vara så godtrogna.

Groomingen var långsam och målmedveten

Många frågar sig om vem som helst kan dras in i en ”sekt”. Eva menar att det ofta handlar om människor som befinner sig i ett sårbart skede i livet eller i en stark förändring och därför är extra öppna. De blir då lättare mottagliga för någon som säger sig kunna ge alla svar. Den starka vi-känslan och gruppdynamiken är också bidragande.

– I berättelsen är alla deltagare anonyma, men deras erfarenheter gestaltas i boken. Min drivkraft har varit en nyfikenhet på vad det är som får vanliga människor att plötsligt ge upp sina liv och sitt sunda förnuft för en stark ledare. Hur går processen till? säger hon.

Sexuella övergrepp

– Huvudpersonerna i boken, zonterapeuten Gunilla och maken Bengt, tampas med äktenskapliga problem och dålig ekonomi efter att Bengt blivit arbetslös. De är också nyinflyttade. Pablo erbjuder dem ett andningshål och en möjlighet att utvecklas och växa andligt. Bengt går in i det med stor entusiasm, medan Gunilla till en början är mer avvaktande, berättar Eva.

Annons

Dottern Sara är tio år när hon möter Pablo första gången. Hon dras in i den sektlika gemenskapen tillsammans med familjen, liksom hennes kompis Bella. De knyts alla samman av ett djupnande intresse för andlighet och magi. Pablo visar dem vägen mot vad han kallar ett högre medvetande genom föreläsningar, gruppsamtal och olika övningar. Men också genom enskilda konsultationer. Han är noga med att ingen får prata om vad som sker bakom den stängda dörren.

Bella, som lider av ryggont och hoppas bli hjälpt av den nya healern, utsätts nästan direkt för sexuella övergrepp. Men hon förstår det inte själv, utan tror på Pablo när han säger att de har varit gifta i ett tidigare liv och att deras kärlek är kosmisk. Han kallar henne utvald och ber henne att inte berätta eftersom världen inte är mogen för deras speciella kärlek.

Liknande saker säger han till Sara. Hon har varit prinsessa i ett tidigare liv och hon är hans utvalda. Sara förälskar sig i den nästan fyra gånger äldre Pablo, så som unga flickor lätt kan göra när någon bekräftar och lyfter upp dem.

Annons

– Groomingen var långsam och målmedveten, han manipulerade flickorna att tro att sex handlade om att närma sig den andliga upphöjdhet de eftersträvade. Men det var inte bara barn som utsattes. Shamanen låg även med en rad kvinnor ur den tajta gruppen följare, trots att han hade en sambo. Ingen ställde honom mot väggen eftersom de trodde att det var en del av behandlingen, säger Eva och berättar att ingen heller vågade ifrågasätta hans brutala metoder under karateträningarna.

Slog kvinnorna

Medlemmarna trodde även att Pablo var synsk. Att han visste vad de kände, tänkte och gjorde även när han inte var närvarande. Sara beskriver hur hans ögon var med henne även när hon var ensam på sitt rum.

– Gunilla upprördes över att han utnyttjade kvinnor sexuellt under sina konsultationer, någon hade avslöjat honom. Men när hon ifrågasatte honom svarade han med att trycka ner henne och uppmana henne att jobba med sitt ego. Till slut började hon rannsaka sig själv och trodde att det var henne det var fel på… om hon bara litade blint på honom så skulle hon utvecklas som människa.

Annons

Som straff, bara för att hon satte sig upp mot honom, slog han sönder hennes knä under en karateträning. En annan kvinna blev misshandlad under ett träningspass – för att hon inte var tillräckligt lydig.

Han är en gravt störd människa

– Alla såg vad som hände, men ingen sa ifrån. Gruppen accepterade våldet och fick den utsatte att ta på sig ansvaret. Det är svårt att förstå, men deltagarnas tro på Pablo var så stark och de litade på hans omdöme, straffades någon så behövde personen det. Alla avgudade och såg upp till honom.

Pablo arrangerade även en resa till bergskedjan Anderna i Peru för de mest hängivna medlemmarna. Under några intensiva veckor fick de prova på olika andliga övningar och utmaningar och gemenskapen stärktes ytterligare.

– Den här resan var naturligtvis spännande och fylld av nya upplevelser. Tänk att gå upp i gryningen och samlas runt en öppen eld i Anderna. I en sådan vacker miljö och med så intensiva känsloupplevelser kände sig deltagarna som pånyttfödda, säger Eva med ett leende.

Mannen arrangerade en resa till bergskedjan Anderna i Peru för de mest hängivna medlemmarna.

Parallellt fortsatte de sexuella övergreppen.

– Man frågar sig hur vuxna, rationella människor kunde hamna i detta. Det går inte att förstå fullt ut. Men det är viktigt att förstå att allt inte var dåligt. Det fanns också många fina stunder och upplyftande erfarenheter som gruppdeltagarna delade. De kände att de befann sig i en förhöjd verklighet där varje sak var symbolbärande och där allt sker av en anledning. Det är säkert en härlig känsla att leva i en värld där allt, även magi, är möjligt. Det är något lockande i att ha en förhöjd vardag, i stället för den gamla vanliga, grå.

Blev avslöjad

Till slut avslöjade flickorna vad de varit med om under Pablos konsultationer, fler kvinnor trädde fram och korthuset föll ihop. Pablo började ifrågasättas; var han verkligen så fantastisk som han ville ge sken av? Eller var han i själva verket en bedragare?

Annons

Avslöjandena från tolv utsatta kvinnor ledde fram till en bevisning som var så stark att schamanen 2005 kunde dömas till sex års fängelse för bland annat sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande av minderåriga.

Eva Brenckert är aktuell med boken Den falske schamanen
Eva Brenckert är aktuell med boken Den falske schamanen (Ordberoende förlag).

Men trots att han nu var en dömd sexualbrottsling fanns det fortfarande medlemmar som ansåg att han var oskyldig. Bland annat vägrade hans sambo att acceptera sanningen.

– Det är svårt att se sig själv i spegeln och erkänna att man blivit lurad under så lång tid. Ibland är det enklare att leva i förnekelse, säger Eva, som också har frågat sig hur Pablo är funtad.

Hur kan man med berått mod skada andra människor på det sätt han gjorde?

Eva sitter tyst en stund och funderar innan hon svarar.

Annons

—Någonstans kanske han trodde att han var gudomlig på riktigt. När Sara kallade det han gjorde mot henne för sexuella övergrepp ställde han sig helt oförstående. ”Du var ju med på det…” sa han. Samtidigt är han helt i avsaknad av empati. Allt handlar om honom. Han är en gravt störd människa.

Eva berättar att Sara och Bella och de flesta av de utsatta kvinnorna mår bra i dag och lever vanliga liv. Men för den då 13-åriga Sara var inte de sexuella övergreppen det värsta. Det värsta var att han, efter att hon länge varit hans utvalda, började ignorera henne. Han vägrade att befatta sig med henne och behandlade henne som luft. Det gjorde henne helt knäckt.

—Han var en hemsk människa som förstörde livet för så många. Nästan alla par som var med honom skilde sig. I dag är han en fri, äldre man. Vem vet om han fortfarande håller på...

Boken den falske shcamanen.
Annons