Nya lagändringar: Hårdare straff för sexövergrepp, skärpta mobilregler i skolan

Suddig bild med knytnäve som kommer farande om rädd kvinna.

Foto: TT

I augusti innebär halvårsskifte och nya lagar och lagändringar som träder i kraft. Det innebär bland annat skärpning av straffen för våldtäkt och att reglerna för utvisning vid brott förändras.

Nu träder nya lagar och lagändringar i kraft som berör olika delar av samhället. Flera förändringar sker till exempel vad gäller brott och straff. Både minimistraffet för våldtäkt och våldtäkt mot barn skärps från fängelse i två år till tre år. Det införs också nya straffbestämmelser om sexuellt ofredande mot barn, grovt sexuellt ofredande mot barn och grovt sexuellt ofredande.

Från och med nu ska det även gå att få resning i rättsfall där det kommit nya uppgifter om den tilltalades ålder under processen. Alltså i de fall att de "korrekta" uppgifterna hade lett till ett längre fängelsestraff än vad som utdömdes.

SVT:s Uppdrag granskning om våldtäktsmannen som fick 840 000 i skadestånd: ”Får mig att må illa”

Inom brottsbekämpning ska det också bli lättare för myndigheterna att spåra innehavare av kontantkort för mobiler som används för kriminella syften.

Reglerna kring utvisning av utländska medborgare som begår brott i Sverige förändras också. "Utvisning på grund av brottets allvar ska kunna ske vid lägre straffvärden än i dag och det ställs högre krav på utlänningens etablering i det svenska samhället för att han eller hon inte ska bli utvisad", skriver Regeringskansliet.

Begränsning för mobiler i skolan

Begränsning för mobilanvändning i skolan

Slutmessat. Skolorna får större befogenheter vad gäller elevernas mobilanvädning.

Foto: TT

I skolans värld är det fortfarande okej att ha keps på sig inomhus men elevers användning av mobiltelefon begränsas för att främja "Studieron".

"Mobiltelefoner ska vid undervisning i regel endast få användas efter lärarens instruktion. Möjligheterna att omhänderta mobiltelefoner och ha mobilfria skoldagar ska öka."

Se också: Fem svampar som är lätta att hitta och riktigt goda
1:15

Efter reklamen: Se också: Fem svampar som är lätta att hitta och riktigt goda

(1:15)

Slå på ljud
Förbud för elsparkcyklar på gångbana i höst

Slutrullat. Elsparkcyklar får inte framföras på gångbanor efter 1 september.

Foto: TT

Hängde ut mannen som slog henne-åtalades för förtal

Senare i höst kommer lagändringar gällande en företeelse som varit på tapeten åtskilliga gånger de senaste åren. Från och med 1 september kommer det bli förbjudet att framföra elsparkcyklar på gångbanor.

– Nu får vi ordning och reda även på våra gator. Att elsparkcyklar kör fort på gångbanor har varit ett stort problem i många städer. Nu är det slut med det. Tillsammans med parkeringsförbudet kommer det här förslaget förbättra framkomligheten och säkerheten för alla som går på våra gångbanor, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.