Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Skådespelaren Sofi Helleday hittade sin pappa efter 49 år

07 jul, 2019 
Maria Zaitzewsky Rundgren
Skådespelaren Sofi Helleday fick reda på en avgörande familjehemlighet efter nära ett halvt sekel.
För snart två år sedan fick skådespelaren Sofi Helleday veta att hennes pappa är en annan än den hon vuxit upp med. Beskedet kom som en chock, men har inneburit att hon fått fin kontakt med sin biologiska pappa Torbjörn – och med sina sju nya syskon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Som skådespelare är Sofi Helleday van vid dramer. Men att hon själv skulle vara del av ett familjedrama hade hon aldrig trott. Förrän telefonen ringde den där augustidagen 2017.

Sofi befann sig i familjens sommarhus på Gotland och kände instinktivt att det var något viktigt, så hon gick undan för att svara. Mannen i luren presenterade sig som Lukas och berättade att han troligen var hennes bror.

Sofi Helledays mamma höll pappan hemlig

– Han sa att vi sannolikt har samma pappa och att jag har många syskon på hans sida. Jag visste inte vad jag skulle tro, men han försäkrade att jag liknar flera av hans systrar och att det knappast rådde något tvivel. Han hade kommit fram till att jag måste få veta sanningen. Han bad mig googla på hans pappa Torbjörn, som han antog var min biologiska pappa, säger Sofi, som blev sittande med telefonen i handen av pur chock.

Hon hade aldrig tänkt tanken att den man hon vuxit upp med – och som är död sedan 15 år – inte var hennes far. Men det hade alltid funnits ett avstånd dem emellan, även om han var en fin och respektfull pappa.

Sofi Helleday och hennes pappa.
Sofi Helleday hittade sin biologiska pappa tack vare att hennes bror Lukas tog kontakt med henne.

– Det var som att han inte klev fram och tog plats, vilket gjorde att jag ofta kände mig otillräcklig. Med facit i hand kan jag se att det antagligen handlade om denna väl förborgade hemlighet som ingen pratade om. Han ställde aldrig frågan rakt ut till min mamma och då valde hon att inget säga, säger Sofi och tillägger att hennes mamma ofta poängterade hur lika hon och hennes tre år äldre syster Miriam var när de växte upp.

Annons

– När jag tittar närmare så ser jag ju att vi inte alls är särskilt lika. Men för mamma blev det som en slags besvärjelse och ett sätt att försöka sy ihop oss som familj.

När Sofi hunnit samla tankarna efter det omtumlande samtalet gick hon in och konfronterade sin mamma. Det visade att hon var beredd på det som komma skulle. Lukas hade hört av sig till henne och sagt att han skulle kontakta Sofi. Även Torbjörn blev varskodd.

– Mamma bleknade och sjönk ihop… hon sa att hon önskade att jag aldrig hade fått veta. Hon hade klamrat sig fast vid lögnen i alla år. Nu föll allt samman som ett korthus.

Blev gravid genom otrohetsaffär

Sofis mamma Ann och Torbjörn arbetade som psykologer på 70-talet och vid några tillfällen korsades deras vägar. Ett kort och intensivt möte i en bil ledde till graviditet. Ann berättade för sin make Åke-Bertil att hon varit otrogen och när det visade sig att hon var med barn lät de frågan om vem som var fadern hänga i luften. Hon visste. Han anade, men frågade inte. De hade länge försökt att få barn, men inte lyckats. Så blev hans hustru gravid efter ett enda möte med en annan man.

Annons

Torbjörn blev far till många barn, varav flera bor alldeles i närheten av Sofi, i Stockholms södra förorter. De har till och med rört sig i samma kretsar. Torbjörn har känt till Sofi och velat ta kontakt, men har aldrig löpt linan ut.

Se också: 5 typer av otrohet

5 typer av otrohetBrand logo
5 typer av otrohet

Sofi rycker lite på axlarna. Kryper längre upp i soffan.

– Han levde sitt liv, hade många barn. Det blev väl för krångligt. Nu i efterhand kan jag delvis också förstå mamma. Skammen kring otrohet var stor på 70-talet och hon valde att leva i förnekelse. I dag kan hon inte förklara varför hon försvarade hemligheten i alla år, varför det var så viktigt. Hon tycker fortfarande att det är jobbigt att prata om det här, säger Sofi, som inte lät sig avfärdas när hon väl fått reda på sanningen. Tvärtom ville hon gräva vidare, vända på alla stenar och börja utforska.

Annons

Hon säger att förstå är inte detsamma som att förlåta. Samtidigt älskar hon sin mamma. Känslorna är komplicerade, dubbla. Så mycket ilska, sorg och frustration över att ha undanhållits sanningen i 49 år. Men också nyfikenhet och ett jäklar-anamma. Plötsligt fick livet nya färger och smaker, hon hade fått en ny familj att lära känna och valde tidigt att se det som hänt som en gåva att förvalta snarare än något att gräma sig över.

Sofi Helleday hemma i soffan.
Sofi Helleday är skådespelare och har bland annat spelat på Dramaten och i filmer med många stora svenska namn.

– Jag är 50 och numera är det få saker som oroar mig. Nu vill jag blicka framåt. Men det är klart att detta har förändrat mig. Jag har fått nya insikter och mycket att fundera på. Vad betyder biologin för vem man är?

Sofi Helleday träffade sin okända bror

Det visade sig att i hennes fall betyder den ganska mycket.

Annons

– När jag träffade Lukas så var det som att allt bara klickade, en känsla av samhörighet infann sig. Jag kände starkt att jag ville hålla honom, känna på honom. Jag hade aldrig känt en fysisk närhet till min uppväxtpappa. Men nu fanns det ett sug efter fysisk kontakt.

Sofi Helleday och hennes pappa och bror Lukas.
Sofi Helleday med sin nyfunna pappa och bror Lukas. Sofi följde med sin pappa, som är troende hindu, till Indien för att få uppleva det med honom.

För att vara riktigt säker gjorde Sofi ett dna-test innan hon kontaktade Torbjörn – ett positiv svar var en förutsättning för att gå vidare. Det visade att hon till 99,9 procents säkerhet var hans dotter.

– Jag ringde upp och sa: jag är din dotter! Han svarade: äntligen och välkommen till familjen! Han förklarade att han inte fått ge sig tillkänna. Men att han har följt min karriär på avstånd, säger Sofi och berättar om det känslosamma första mötet med Torbjörn, som i dag är 82 år och i god vigör.

Annons

Hon drar handen genom sitt långa hår och låter blicken segla iväg en stund innan hon fortsätter.

– Jag kände verkligen att där är han ju, min far. Han har förmågan att möta upp min personlighet, som är på samma gång vild och blyg. Det finns en stark igenkänning och han ser mig som sin dotter helt och fullt. Det finns en självklarhet och en trygghet mellan oss som känns fantastisk. Jag kan också se att vi delar ett rakt och lite krasst synsätt.

Sofi Helleday gör dokumentär om familjedramat

Under de där skälvande minuterna efter att Sofi fått nyheten om sin bakgrund och konfronterat sin mor gjorde hennes syster Miriam en inandning. Stämningen var så laddad att den gick att ta på. Trots tumultet inuti så väcktes en tanke om att göra en dokumentär om familjedramat – och hon önskade där och då att hon hade kunnat spela in ögonblicket.

Som den kreativa person Sofi är drivs hon av att berätta. Inte bara om det egna dramat, utan om vårt förhållningssätt till sanning och lögn och vad som händer med en person som kapslar in sin hemlighet. Genom sin dokumentär vill hon inspirera andra att våga lyfta på lock.

Annons

– Jag tror också att det kan vara ett sätt för mig att hålla en viss distans till min egen historia. Med kameran som filter blir det lättare att närma sig de obehagliga frågorna, funderar Sofi och berättar att hennes mamma upplever det pågående arbetet som obekvämt och jobbigt. Men hon förstår att hon måste medverka.

Sofi Helledays barn och pappa sitter i en soffa.
Sofi Helledays barn Esmeralda, Emil och Elliot har fått träffa sin nya morfar.

– Hon får möta min vilda sida. Jag är bråkig och ställer till det nu. Jag tycker ändå att hon tar det bra. Hon är 81 år och väldigt modig som ställer sig framför kameran och berättar om sina val. Hon gjorde det som hon trodde var rätt. Jag är oerhört tacksam för att hon ställer upp och hon har visat sig vara starkare än hon själv trodde. Att låta sanningen komma fram var inte så farligt som hon befarade.

Annons

Frågan om inspelningen aktualiserades när hon skulle resa till Torbjörns ashram i Indien, för att på plats lära känna honom mer på djupet. Hennes far är praktiserande hindu sedan 70-talet och tillbringar långa perioder i Indien. Hon valde att låna en inspelningsutrustning och sköta det tekniska själv. Det har varit kämpigt, men hon har lyckats spela in några starka ögonblick.

Sofi Helleday fick en helt ny familj

Känner hon sorg över att inte ha fått lära känna sin far förrän nu? Han är gammal och hon själv medelålders.

– Jag har svårt att förstå vad det innebär att ha en nära relation med min pappa och det är svårt att förstå vad jag har missat. Om jag hade lärt känna honom tidigare så hade det kanske ställt andra krav, men det som är tråkigt är att nu har vi så lite liv kvar att bygga en relation på. Samtidigt så var jag redo för honom nu. Eller så är det bara ett försvar… jag vet faktiskt inte.

Jag är glad att allt kom fram medan mamma lever, det är en lättnad för henne. Samtidigt gör det mig arg att hon inte fattar att allt hade varit lättare om hon bara hade berättat!

Att ha fått en ny far mitt i livet känns fortfarande omtumlande och Sofi brottas med alla möjliga känslor. Som att hon kanske skulle ha blivit besviken på honom om han hittat in i hennes liv tidigare. För han medger själv att han inte har varit en särskilt närvarande far för sina barn.

Annons

– Det finns inga tydliga svar. Vad det har inneburit för mig att få veta sanningen. Men det viktigaste är att den kom fram till sist. Just nu är jag inne i en process och den driver mig framåt. Jag är glad att allt kom fram medan mamma lever, det är en lättnad för henne. Samtidigt gör det mig arg att hon inte fattar att allt hade varit lättare om hon bara hade berättat!

Sofi försöker att inte fastna i ilska. I stället ser hon fördelarna med att ha fått nya människor i sitt liv. Sju nya syskon, arton syskonbarn och en pappa. De träffas regelbundet och hon bjuds alltid in till födelsedagar och andra familjehögtider. Lukas, som modigt klev fram och avslöjade familjehemligheten, har en särskild plats i hennes hjärta.

– Att ha fått tillgång till min historia har gjort mig lite mera begriplig för mig själv. Det känns stort!

Sofi Helledays barn: Emil, Elliot och Esmeralda

  • Ålder: 50 år.
  • Familj: barnen Emil, 21, Elliott, 17, och Esmeralda, 10, samt kärleken Max. Mamma och hennes man Hasse, systern Miriam och hennes dotter Julia, pappa Torbjörn och åtta nya syskon, varav sju lever.
  • Bor: söder om Stockholm.
  • Gör: Skådespelare. Har bland annat spelat Lady Torrence i Orfeus stiger ner på Dramaten och i filmer med Helena Bergström, Josef Fares och Lukas Moodyson.
Annons