Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Sofia "PT-Fia" Ståhl: Glöm inte att fuldansa och nakenbada ofta

04 jun, 2021 
HILLEVI WAHL
Sofia Ståhl, känd som PT-Fia
Sofia Ståhl, känd som PT-Fia driver podden Ofiltrerat och bloggar på Femina.
Sofia Ståhl, känd som PT-Fia har alltid haft ett högt tempo – till sist klappade hon ihop. Men spontaniteten ger hon inte avkall på, nyligen fick hon ett infall och tatuerade in ”kåtslag” på armen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sofia Ståhl som har blivit hela Sveriges ”PT-Fia” tatuerade nyligen in tre ord på sin vänsterarm: ”Tillit, kåtslag och lek”.

– Haha, ja det var en impulshandling. Tillit och lek har alltid varit viktigt för mig, men sju minuter innan jag skulle in hos tatueraren så fick jag feeling och lade till ”kåtslag”. På senare år har jag insett hur viktig min sexualitet är för mitt välmående, att få känna livet i sig, på flera sätt. Kåtslag står också för att leva ett liv som ger lust och som man trivs i, säger Sofia Ståhl.

Hon är född och uppvuxen i Hedemora utanför Dalarna och har fyra syskon.

– Jag var väldigt mycket ”ställmoster” som yngre, jag ville synas och höras, sjunga och greja och dona och tog ganska mycket plats. Det där suddades ut när jag blev äldre och fick höra att jag måste dämpa mig och försöka smälta in, i tonåren. Jag fick lära mig att nyfikenhet och att vara en linslus var dåliga egenskaper, vilka jag i dag uppskattar och värdesätter, säger Sofia.

Sofia Ståhl jobbar som personlig tränare.
– När jag får feeling, så tar jag stora beslut på stört, säger Sofia Ståhl.

Båda Sofias föräldrar jobbar inom vården. Kärleken och omsorgen kom framför allt i praktisk form.

– Det var en trygg barndom. Jag är uppvuxen inom föreningslivet och har tävlat och tränat i hela mitt liv. När jag tänker på skidklubben, så är det där allt hände, första pojkvännen, första kyssen, första festerna. De andras mammor och pappor blev som extra föräldrar, alla var engagerade i sommarläger och helgläger. Man skulle upp tidigt varje helg och åka och tävla någonstans.

Annons

Känsloprat var tabu

När Sofia blev äldre och var ute och festade med kompisar, så var det mamma och pappa hon ringde när hon behövde hämtas.

– Trots att jag kanske var stupfull, så skällde de aldrig på mig. Tvärtom. ”Går det åt skogen, så ring oss, för vi hämtar dig”, sa de. Det var en trygghet som inte alla kompisar hade.

Det emotionella var svårare att prata om i familjen.

– Känsloprat har varit lite tabu. Hela min familj är väldigt omhändertagande. Vi har lärt oss att man får bekräftelse genom att sätta sig själv åt sidan, att utplåna sig själv lite grand.

När Sofia var 19 år åkte hon iväg till USA som au pair, precis som hennes mamma och storasyster gjort tidigare.

– När jag flyttade till Washington DC, trodde jag att jag skulle komma rakt in i ett drömliv. I brevet stod det att jag skulle få en egen våning i deras lägenhet, egen Mercedes och lyx, lyx, lyx. Men det visade sig snabbt att värdmamman i familjen var extremt labil.

Annons

I ena sekunden kunde hon överösa Sofia med pengar och presenter och kalla henne för ”dottern hon aldrig fick”, för att i nästa ögonblick skälla ut henne. Sofia backade undan, dämpade sig, klippte av håret för att smälta in och gömde sig på sitt rum.

– Jag vågade inte ens gå ner för att äta till slut. I efterhand har en psykolog sagt att det var psykisk misshandel och att värdmamman bröt ner mig. Men just då trodde jag på det hon sa, att allt hon anklagade mig för var sant.

”Jag höll på att gå sönder”

Sofia åkte hem efter åtta månader, trots att hon egentligen skulle varit där ett år.

– Det kändes som ett stort misslyckande. Jag försökte dämpa ångesten eller skammen och började jobba, bland annat som personlig assistent så fort jag skaffat körkort. En dag sa min chef att hon behövde prata med mig. Då fick jag panik och hyperventilerade, svettades och var livrädd. Men min chef ville bara byta ett par ord, det var inget farligt alls. Det var jag som var rädd för allt, bara. Jag bodde hemma hos mina föräldrar och mådde piss. Satt på mitt rum och visste inte vad jag skulle göra. Sedan gjorde min kille slut. Då blev jag helt förstörd, säger Sofia.

Annons

För att komma bort flyttade hon till Oslo, bodde i ett kollektiv och arbetade och festade. Det var en rolig tid, men kroppen sa ifrån. Hon kollapsade och blev inlagd på sjukhus.

Sofia Ståhl blev utbränd.
I dag befinner sig Sofia Ståhl på en trygg plats, säger hon.

– Läkarna befarade att det var allt från en propp i lungorna till njurbäcksinflammation. Men de hittade ingenting. I efterhand kan jag se att det var min kropp som signalerade att jag höll på att gå sönder, redan då. I samma veva träffade jag Kim, och när han sa att han skulle plugga i Stockholm sa jag direkt att jag skulle följa med: ”Nu kör vi på det, det känns så jävla rätt!”

Annons

Hon skrattar.

– Det är så typiskt mig. När jag får feeling, så tar jag stora beslut på stört.

Fick panikångest och svimmade

En kompis i Oslo skulle börja plugga till personlig tränare och Sofia kände direkt att det var något för henne.

– Det var en närmast religiös upplevelse. Wow, det här ska jag göra! Trots att jag alltid tränat och levt ett aktivt liv, så hade jag inte fattat att man kunde jobba med träning och få lön för det.

Utbildningen kostade 60 000 kronor. Sofia tog alla sina sparpengar och lånade resten från sina föräldrar och började plugga redan veckan efter. Men det räckte inte att ”bara” plugga. Sofia kombinerade utbildningen med att jobba som personlig assistent i 16-timmarsskift. På sina lediga dagar jobbade hon extra på värdshuset och sålde kaffemaskiner på NK.

– En bild som representerar våra somrar i mina föräldrars sommarstuga. Vi hänger och gör ingenting tills någon blir rastlös och drar igång någon aktivitet på gräsmattan. Kubb, stå på händer, träning eller vad som.

– När jag var klar med utbildningen och började jobba på ett gym inne i stan behöll jag mitt extrajobb. Jag upptäckte att jag var riktigt bra på det jag gjorde, och blev snabbt fullbokad. Jag satte lönerekord och hade pt-kunder från tidig morgon till sena kvällen, samtidigt som jag slog säljrekord med kaffemaskinerna på NK.

Annons

Efter ett halvår startade Sofia ett eget företag och allt gick fantastiskt bra. Hon etablerade ”PT-Fia” som varumärke, var PT-online, bloggade och skrev för Veckorevyn. En dag fick hon en panikångestattack, svimmade och rasade ihop på golvet i receptionen på gymet.

– Jag såg stjärnor och en kollega fångade upp mig. Då fattade jag äntligen att jag hade ”gått in i väggen”. Men till och med då såg jag det som något positivt, då hade jag checkat av det och trodde att det räckte att vara hemma en vecka och vila, och ändra lite i schemat, säger Sofia.

Kom inte ur sängen

Strax före midsommar 2012 kom hon inte ur sängen. Då tvingade Kim henne att gå till läkaren. Sofia blev sjukskriven för akut utmattningsdepression.

– Bra, då hinner jag med mina kunder i eftermiddag, för sjukskrivningen börjar väl inte gälla förrän på måndag, sa jag, för jag levde i en sådan förnekelse. En viktig påminnelse var att jag var i mitt livs bästa fysiska form precis då. Jag såg otroligt vältränad ut, med magrutor, och var på omslaget för Fitness Magazine. Det är det jag menar, när jag så ofta poängterar att utsidan inte visar hur man mår inuti. Möjligtvis hade man kunnat se det i mina ögon, men inte på min kropp.

Annons

Hon blev sjukskriven i ett år på olika nivåer, och kände mycket skam i början.

– På bloggen kunde jag skriva om min ”stressjuka” och att jag mådde skit och fick mycket omtanke tillbaka. Genom skrivandet och terapi kunde jag formulera mig mer och mer.

Gifte sig och skilde sig

Sofia lyckades ta sig ur utmattningsdepressionen och livet fortsatte. Hon gifte sig med Kim, skrev böcker, fick dottern Edith och 2019 blev hon programledare för tv-succén Lyckomaten tillsammans med Tareq Taylor.

– Det programmet betydde mycket för oss alla som arbetade eller deltog i det. Vi fick en nästan magisk gruppdynamik. För mig blev de månaderna en andningspaus efter väldigt intensiva år, en tid att tänka efter och fundera över mitt liv. Jag fick tag i lekfullheten inne i mig själv igen.

Sofia Ståhl var programledare för Lyckomaten.
Tillsammans med Tareq Taylor hade Sofia Ståhl programmet Lyckomaten.

Senare det året berättade Sofia att hon gick igenom en skilsmässa.

– Jag håller detaljer om skilsmässan privat. Kort sagt är vi väldigt olika som personer. Jag har nog försökt pressa mig själv in i normen av hur man ska vara som kvinna och mamma, och känt mig splittrad. Tack vare att jag gått i terapi under många år så har jag förstått att jag måste landa i mitt eget liv, för att må bra, säger Sofia.

Annons

Vad har hjälpt dig för att få balans och livslusten tillbaka?

– Flera saker. Genom att anställa min fantastiska projektledare Elin har jag kunnat fokusera på det som jag är bra på, medan hon tar hand om bokningar och allt praktiskt. Det frigör mycket kraft och lust för mig. Genom min terapi har jag lärt mig prata om hur jag känner och tänker, på ett tydligt och rakt sätt, vilket har öppnat dörrar till andra i min familj och släkt. Effekten har blivit att vi kan prata tillsammans. Det är häftigt. Så fort jag har gjort något som uppmärksammas, så får jag ett sms från pappa som han signerar med ”stolt far”.

Mår bättre än någonsin

Nu bor Sofia i sin första egna lägenhet, alldeles vid vattnet i Hammarby Sjöstad och säger att hon mår bättre än någon gång tidigare. Att hon är på en tryggare plats inuti vilket gör hela skillnaden. Det är också det budskap hon vill ge till dem som följer henne, att ge sig själv förutsättningar till att hitta tillbaka till den man är i grunden.

Annons

Om du skulle träffa den unga Sofia som mådde så dåligt, vad skulle du vilja säga till henne i dag?

– Försök värdera din broms och återhämtning och vila minst lika högt som dina prestationer. Spring inte ifrån dina känslor utan öva på att acceptera din dagsform. Ta in tillit i ditt liv. Allt är precis som det ska vara. Våga vara i det som är. Och glöm inte att fuldansa och bada naken ofta. För livet är till för att levas, inte bara överlevas.

Sofias bästa sommartips!

Bok i hängmattan: Josefin Dahlbergs bok ”Soulwork” ligger och väntar på nattygsbordet. Den handlar om att öppna upp för det spirituella, precis det spåret som jag är inne på just nu, att lyssna inåt och komma min egen andlighet närmare.

Tv-serie en regnig dag: Har man inte sett ”Kärlek och anarki” på Netflix, så gör det. Det är lekfullt och bjuder på drama, så mycket relaterbar igenkänning – och en hel del kvinnlig onani, vilket är befriande.

Annons

Godaste sommardrinken: Jag har precis upptäckt bubbel! Men det ska helst inte smaka alkohol, så Pol Roger är en favorit. Till vardags älskar jag iskall äppelmust.

Sofia Ståhl har skrivit boken PT-Fias tio i topp
2019 var ett hektiskt år för Sofia "PT-Fia" som blev programledare för Lyckomaten i SVT tillsammans med Tareq Taylor, släppte boken Tio vägar till hälsa, separerade och köpte sin första egna lägenhet.

Smultronställe i Sverige: Mina föräldrars sommarställe utanför Hedemora, som ligger granne med gården där pappa växte upp. På Hummelbo har jag spenderat varje sommar de senaste tio-tolv åren. Där är det helt fantastiskt. Husen ligger vid en sjö med två bofasta gårdar. Runtomkring finns åkrar, skog och vacker natur. När jag är på Hummelbo finns inga måsten, det är en så kravlös tillvaro där. På sommarmorgnarna går jag en skogspromenad, gärna med ett spontant bad på slutet. Resten av dagen kan man gå och plocka blåbär, eller rabarber, hänga på gräsmattan, stå på händer eller försöka lära sig hjula, bada eller paddla kanot. Nästan alltid är det någon som står och bakar i köket. Och jag får äta. Mammas kanelbullar är svårslagna! När det blir kväll tänder vi en brasa och läser en bok. Hummelbo är ”hemma” för mig, där laddar jag min kropp och själ.

Annons

Min bästa sommar: Det är såklart när jag får vara med min dotter. Vi blir en väldigt stark duo när vi är tillsammans. Ett starkt minne jag har är sommaren när jag och min exman skulle separera. Jag och Edith skulle bila upp från Halmstad till Hedemora. På vägen stannade vi till hos en kompis i Örebro, som har tre barn och umgicks med dem och hade det mysigt. Sedan satte vi oss i bilen igen och körde ut på riksväg 70. Edith hade pyjamas och solen gick ner. Hon somnade och jag hade Molly Sandéns separationsalbum i högtalarna. Jag sjöng och grät i bilen, men kände samtidigt styrka. Jag kände mig förkrossad och stärkt samtidigt och insåg att nu kommer livet att förändras, men det finns hopp.

Det här är PT-Fia!

Namn: Sofia Ståhl,

Ålder: 33

Gör: Hälsoprofil, föreläsare, programledare, influencer

Familj: Dotter Edith, 3 år

Bor: Lägenhet i Stockholm

Aktuell med: Släpper två kalendrar i samarbete med Akademibokhandeln i höst (Vardagsbalans och Välmående), podcasten Ofiltrerat och bloggar på ptfia.femina.se

Annons

Viktiga årtal i Sofias liv:

1988 – Föds i Falun i Dalarna.

2007 – Flyttar till Washington som Au Pair, 19 år gammal, åker hem efter 8 månader.

2008 – Flyttar till Oslo.

2009 – Träffar Kim, blir kär och flyttar till Stockholm

2010 – Utbildar sig till PT. Startar eget företag, bloggar, lanserar ”PT-Fia” som varumärke. Får sin första panikångestattack.

2012 – Blir svårt sjuk i utmattningsdepression.

2015 – Startar podcasten Ofiltrerat och ger ut första boken PT-Fias tio i topp.

2016 – Gifter sig, ger ut boken: Trappträning, anställer projektledaren Elin Sjödén.

2017 – Får dottern Edith.

2019 – Blir programledare för Lyckomaten i SVT tillsammans med Tareq Taylor. Släpper boken Tio vägar till hälsa. Separerar. Köper sin första egna lägenhet.

2020 – Insjuknar i covid, föreläser digitalt, ger ut kalendern Vardagsbalans.

Annons