Tanten som vägrar ha tråkigt: Mitt motto är ”Gamla inte till dig!”

Louise "Tanten" Johqvist, som inte vill leva efter normerna om hur en mogen kvinna bör se ut och bete sig.

Foto: Susanne Stamming

Hon kallas Tanten, men håller sig ung genom att umgås med alla åldrar och leva ett festligt och färgstarkt liv. Louise är inte rädd för att sticka ut och får energi av nya vänner - problemet är bara att känna igen dem...

Hon är som en virvelvind av lekfullhet och energi. Louise ”Tanten” Johqvist vägrar anpassa sig efter hur vissa tycker att man bör leva i en viss ålder, utan lever ett ålderslöst liv med vänner, husvagnsäventyr och en arbetsplats där kunderna ibland rodnar.

Hon är född i stan där hon fortfarande bor kvar, Halmstad. Även om det kan kännas som en plats som är ganska mycket för liten för en så stor personlighet som Tanten.

– Jag älskar min stad på många sätt, men lite ankdamm är det. Alla vet vad alla gör. Står man ut och gör något annorlunda kan Jante göra sig påmind och honom har jag inte tid för. Han leder en tråkighetsstyrka som jag inte vill ha i livet, förklarar hon.

– Jag kommer från Halmstad, men är trevlig ändå, brukar jag säga.

Se också: 5 positiva saker med att bli äldre

Tänker inte sitta still

Tanten tänker nämligen inte sitta still. Redan som 13-åring började hon dansa gammeldans, visserligen efter en tuff övertalning av hennes mamma.

I tjugoårsåldern hade hon sedan gått över till bugg och kom tolva i SM bland över 100 tävlande. Numera har hon fört intresset vidare till sina två söner som också har tävlat i dans under uppväxten.

– Hjärntvätt kallas det, skrattar Tanten.

Och visst har hon haft sina knep, när äldste sonen Tobias vägrade så erbjöd hon honom en deal som han inte kunde säga nej till.

– Jag sa att jag skulle sluta tjata om det om han höll ut under en hel termin och dessutom lovade jag att han skulle han få lite pengar. Då var han nio år gammal och när han väl hade börjat dansa så slutade han inte, han var fast. Det är faktiskt både roligt och utvecklande att dansa, tycker jag. Inte minst för killar som lär sig hålla i en tjej på ett avdramatiserat sätt, säger Tanten.

Experten: Därför är det aldrig för sent att välja en ny väg i livet

Leksaksbutik för vuxna

Professionellt har hon jobbat med språk och kommunikation. Tanten var under många år teckenspråkslärare. Numera jobbar hon i en butik i centrum med en helt annan inriktning.

– Jag träffade min nuvarande chef på krogen 2015. Vi hade en gemensam kompis och sen gick jag på en anställningsintervju för jobbet dagen efter. Jag fick börja direkt.

Butiken heter Passionerat och är en leksaksbutik för vuxna, som hon kallar det. Sexleksaker, sexhjälpmedel och underkläder fyller hyllorna och Tanten trivs ypperligt med att vara en inspiratör för kunderna.

– Jag hade varit i butiken tidigare innan jag började jobba där och jag hade även haft ett homeparty som de anordnat, så jag visste redan vad det rörde sig om, berättar hon.

Det var en lyckad matchning.

Louise Tanten Johqvist med vuxenleksaker i butiken där hon jobbar.

I sitt jobb i en butik för vuxenleksaker vill Louise inspirera sina kunder till ett mer lustfyllt liv.

Foto: Susanne Stamming

Rullatorerna på rad för vibrator

– Det är kanske lite annorlunda än att till exempel jobba i butiken på Biltema, men numera tycker folk inte alls att det är lika genant att gå dit som de kanske tyckte tidigare. En del kan känna att det är jobbigt första gången, men det går över och sen säger de att det inte alls var så farligt som de trodde, säger Tanten.

Kunderna på Passionerat är i alla åldrar – från 15 till över 90 år. Det går också trender i vuxenleksakerna precis som allt annat.

– När tv-programmet Fråga doktorn hade ett test med Malena Ivarsson och hon sa att en Womanizer-vibrator måste alla testa innan de dör då svämmade butiken över av kunder som ville ha en sådan. Vibratorn skulle vara en revolution för kvinnans orgasm enligt Malena och tro mig, det är många pensionärer som ser på det programmet. Rullatorerna stod på rad utanför butiken, ler Tanten.

11 roliga sexleksaker att fördriva tiden med

Hon minns speciellt en kund i 75-årsåldern som köpte en vibrator och som sen ringde till butiken efter några dagar.

– Jag trodde att nu har hon inte fattat det tekniska och behövde hjälp. Men hon ville bara tacka oss. Hon sa att när hon gick på sina hundpromenader i området där hon bodde så kände folk inte igen henne för hon gick och log stort åt alla människor hela tiden. Sånt gör det extra roligt att jobba i den butiken, säger Tanten.

Letar efter man med rätt skor

På den egna kärleksfronten har det varit lite svalt de senaste åren.

– Jag blev sambo när jag var bara tjugo år gammal och sedan har jag både gift mig och haft andra förhållanden. Det har gett mig två fantastiska söner, Tobias och Pontus, men sedan dess har kärlekslivet varit lite skralt, förklarar hon.

– Alla säger att jag är kräsen och det är jag kanske. Jag behöver vad jag kallar en toastmaster. En man som kan ta plats, som är social och framåt och gärna lite lagom fåfäng. Samtidigt måste han bry sig om mig, skrattar Tanten.

– Var hittar man en sån?

Ett av hennes knep är att titta på mannens skor.

– Det avslöjar mycket vad för skor en man har. Är det något exet valt ut åt honom eller har han ett eget genuint intresse. Skor är viktiga på en man, anser Tanten.

Skyltdocka i present

Men om det inte rätt man dyker upp den närmaste tiden så klarar hon sig bra ändå. Hennes vänner köpte nämligen en manlig skyltdocka att ha hemma eftersom de tröttnat på att höra Tantens hårda kravlista. Han kallas Mannen.

– Jag tycker faktiskt inte själv att jag är speciellt kräsen och mina krav är inte orimliga. Hittar jag rätt åker Mannen ut.

Någon som får stanna är däremot hennes Zambo – det är namnet på katten som också bor där.

Egentligen skulle Tanten behöva storstadspuls för att mätta sitt behov av fest och socialt liv, men hon försöker att göra det bästa av situationen.

Ett sätt är att åka iväg med husvagnen, som är en vit skapelse med svarta detaljer och rosa målade blommor.

– Jag älskar min husvagn. Den köpte jag 2012 och nu åker jag varje år till Dansveckan på Öland med den. Utom förra året på grund av corona, säger Tanten

En rosa, blommig husvagn som Louise Tanten Johqvist älskar att åka runt i.

Den blommiga husvagnen känns igen direkt när Louise kommer till Dansveckan på Öland, där är hon känd som Tant Rosa med vagnen.

Foto: Privat

Känd som Tant Rosa med rosa vagnen

Dansveckan innebär att hon precis som vanligt brukar umgås med människor i alla åldrar, med skillnaden att det blir i mycket större skala. Hennes söner brukar också vara där och det är en enda stor fest.

– Det är väl ett hundratal personer som jag socialiserar med där. Vi har fest nästan hela tiden och det är helt underbart. Alla vet vem jag och mina söner är. Tobias träffade faktiskt sin sambo där och jag är känd som Tant Rosa med rosa vagnen.

Allt borde vara upplagt för romantik även för Tanten, men det finns en sak som kan vara ett hinder och ställa till med problem.

– Jag har absolut inget ansiktsminne. När barnen var små hände det att en kompis till Tobias som sovit över hemma hos oss och sedan kom förbi var som en främling för mig. Jag hälsade som om jag aldrig hade sett honom tidigare, vilket verkligen var pinsamt, säger Tanten.

Sönerna Tobias och Pontus började ge sin mamma ledtrådar och sufflerade i bakgrunden för att hjälpa henne och då fungerade det bättre.

Bra med dålig ansiktsminne – ibland

– För mig ser alla lite likadana ut. Men i mitt nuvarande jobb i butiken kan det faktiskt vara bra, ingen behöver känna att det är pinsamt om de skulle träffa på mig igen. Jag kommer ju ändå inte ihåg dem.

Smeknamnet Tanten är det hon kallas för idag, men det började som Tant Rosa efter en blogg som hon startade 2008.

– Jag har alltid gillat sommarfärger och efter att jag döpte bloggen till det så har jag fått många rosa presenter.

Som ringar på vattnet har den rosa färgen spridit sig i hennes hem. Hon har mängder med rosa prylar, till exempel rosa mikrovågsugn, rosa kaffekokare, rosa skärbräda, puderrosa soffa och ett helt rum som går övervägande i rosa.

Rosa mikrovågsugn hemma hos Louise Tanten Johqvist.

En stor del av hemmet går i rosa, som till exempel mikrovågsugnen.

Foto: Privat

– Men vintertid klär jag mig faktiskt mest i svart. Det är sommaren som är min rosa period för då färgar jag håret rosa och har mer färger på kläderna. Jag pimpar även min balkong så att den verkligen märks. Och förtältet till husvagnen är mycket rosa. Jag gillar att få folk att le.

Louise Johqvist med rosa hår och solglasögon.

På sommaren färgar Louise håret rosa och bär ännu mer färgglada kläder.

Foto: Privat

Alla vill vara med på Johqvistarnas shotfest

Närheten till sina söner är också en väldigt viktig del av hennes liv, och bevisades inte minst när de valde mammas sällskap på Alla hjärtans dag och åkte på spa tillsammans.

– Varje år har vi även haft en traditionell stor fest jag, Tobias och Pontus. Jag tar med mina kompisar och de tar med sina. Det blir en härlig blandning av åldrar och stilar.

Festtraditionen började som en förfest 2010 där ett inslag var att de hade en shots-signal som ljöd under kvällen och innebar att alla tog ett glas, alkoholfritt eller en drink. Året därpå körde de samma koncept igen, men det tredje året var det för många som ville komma och de fick hyra in sig i en lokal istället för att vara hemma.

– Då var vi 25 personer. De senaste åren har vi varit mellan 70-80 festglada deltagare. Vi skiter verkligen i om folk vill ha alkoholfritt eller inte, eller vilka åldrar som är där. Alla har lika roligt ändå. Mingla är ledordet, säger Tanten.

Festen är numera välkänd i Halmstad som Johqvistarnas shotfest och många vill vara med.

– Jag hoppas vi kan fortsätta traditionen i år, säger Tanten.

Louise Tanten Johqvist med sina två söner.

En nära relation med sönerna Tobias och Pontus är en viktig del av Louises liv, de hittar på mycket kul tillsammans.

Foto: Privat

Åker på kompisresor varje år

En annan återkommande aktivitet som Tanten ser till att genomföra är den årliga kompisresan. Hon och en grupp på mellan 30-35 vänner gör en utlandsresa med massor av glädje på schemat.

– Vi hörs och syns mycket när vi kommer fram till resmålet. Det är alltid en uppförsbacke innan personal och andra gäster förstår att vi bara är enormt glada och att vi faktiskt är väldigt skötsamma och pålitliga. Men det ger alltid med sig efter några dagar och då drar vi gärna med fler i glädjen!

Varje ny medlem på resan måste först godkännas av de andra för att inte få in personer som inte kan uppföra sig.

– Vi vill inte ha gräl och problem.

Resmålen har hittills varit Kreta, Kos och Turkiet. Deltagarna har varit mest par, men också ett antal singlar.

Tanten blir allvarlig för en stund.

Unga tycker hon är cool

– Det här året har varit skit. Hemskt. Jag är verkligen inte hemma i det här sättet att leva som pandemin fört med sig. Jag vill umgås, resa och vara tätt med människor. Hoppas det blir bättre väldigt snabbt, säger hon.

Under tiden tänker hon fortsätta stå ut, klä sig som hon vill, bubbla av energi och ropa av glädje.

– Det finns alltid de som stör sig, nästan alltid jämnåriga eller äldre. Jag vet inte hur många gånger som ungdomar kommit fram till mig på stan och gett mig beröm. Du är så cool, säger de.

Billykta med ögonfransar som dekoration, bilen är Louise Tanten Johqvists.

Varför ha en vanlig bil när man kan ha en med ögonfransar? Även Louises bil sprider glädje.

Foto: Susanne Stamming

Det värsta hon själv vet är fina, stela middagar och att enbart umgås inom sin åldersgrupp.

– Det är jätteviktigt att träffa och hänga med unga människor och de behöver träffa oss som är lite äldre också. Det enda som jag upplevt skiljer oss åt mellan generationerna är kanske musiksmaken. Men en del av de unga gillar faktiskt 80-tals musiken också.

– Jag är gärna sista person ut från krogen på helgen. Det har inget med ålder att göra.

Det här är Louise ”Tanten” Johqvist

  • Namn: Lousie ”Tanten” Johqvist
  • Ålder: 59 år
  • Bor: Halmstad
  • Familj: Sönerna Tobias och Pontus, katten Zambo
  • Jobbar på: Sexleksaksbutiken Passionerat
  • Det ger mig energi: Festa med yngre människor. Lära känna yngre.
  • Motto: Gamla inte till dig
  • Udda ägodel: En bil med ögonfransar