Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Therése Cedergren: ”HAN pruttade och bajsade minsann högljutt”

07 maj, 2021 
Therése Cedergren

Hela 84 procent av alla kvinnor föredrar att gå på toaletten hemma, visar en undersökning. Anledningarna kan vara många, men ”fina flickor fiser inte” och självklart vill man till exempel att den snygge dejten ska tycka att man är skitbra på alla sätt och vis – bokstavligt talat!

Innehållschef för berättande journalistik, Therése Cedergren, minns tillbaka när hon blev akut bajsnödig hemma hos träffen men hur situationen som hon trodde skulle bli pinsam istället gav henne en rejäl tankeställare…

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bajs, skit, lort. Ja, hur många gånger har jag inte skrattat åt dessa ord när jag pratat om bajs med barnen. B-ordet var det bästa och roligaste som fanns under deras första år. Men sedan händer något med dem. B-ordet får inte längre nämnas.

Och som vuxen och som kvinna är det verkligen inte okej att snacka skit. Den enda gången det var tillåtet var när jag var mammaledig och jag och de andra nyblivna mödrarna kunde prata i timmar om våra bebisars avföring på mammaträffen. Då kunde bajs till och med vara gulligt och väldoftande.

Se också: Malmös kvinnor säger sitt om nummer två

Let's talk about bajs: "Jag har hållit mig i hela mitt liv"Brand logo
Let's talk about bajs: "Jag har hållit mig i hela mitt liv"

Annars är min livserfarenhet att det mest blir en jobbig stämning när ”pinsamma nummer två” kommer på tal. Framförallt kvinnors bajs. Det är så tabu att vi låtsas som om vi inte gör det. Vuxenbajs är äckligt och smutsigt.

Annons

Kanske därför jag alltid tar toaletten längst bort från skrivbordet för att inte ta risken att någon hör.

Den här förnekelsen om kvinnors bajs märks på olika sätt. Som på mitt förra jobb där vi ofta irriterade oss på kollegor som inte gjorde rent efter sig med toaborsten. Genast började spekulationerna på lunchen om vem som gjort detta. Ingen ville såklart känna sig skyldig. Men vi kvinnor misstänkte genast vår manliga kollega. För vi kvinnor gör ju verkligen inte så.

Ingen av oss ville heller gärna bajsa så att det luktade. Men det hade de manliga kollegorna inga problem med. De pruttade och bajsade så att det hördes tydligt genom väggarna. Det uppstod en pinsam tystnad runt skrivborden nära toaletten.

Kanske därför jag alltid tar toaletten längst bort från skrivbordet för att inte ta risken att någon hör.

Jobbet är en sak, men det finns tillfällen då det helt enkelt bara känts förbjudet att göra tvåan. Som när jag varit på dejt. För hur sexigt är det att inleda en relation med att bajsa på hans toalett?

Annons

Det var nästan så att jag fick panik när jag såg att toalettborsten saknades.

Men ibland har nöden ingen lag. Som den gången jag var på middag hemma hos en man. Jag hade nog ätit något dåligt några timmar tidigare för det bubblade rejält i magen. Och som jag kämpade för att slippa gå på hans toa! Vad är alternativet tänkte jag, jo ännu värre, att jag bajsar på mig!

Så till sist tvingades jag rusa in på hans toalett. När jag satt där for tusen tankar som genom huvudet. Jag tänkte att jag var så rädd att han skulle gå in där efter mig. Det var nästan så att jag fick panik när jag såg att toalettborsten saknades.

Jag gjorde såklart allt för att han inte skulle höra ploppljudet och slog på kranen för fullt. Med tanke på hur jag ansträngt mig i flera timmar för att slippa detta förstår ni vilken lycka jag kände när det visade sig vara bajs som inte luktade. Allt bajs stinker trots allt inte. Det kändes som om jag vunnit på lotto!

Annons

Jag var så glad när jag gick tillbaka till vår middag. Lättad över att inte ha ont i magen längre. Och att jag slapp oroa mig för om jag skulle lyckas hålla mig hela kvällen. Nu kunde jag njuta av vårt samtal i stället.

Flickorna håller sig ofta och får förstoppning medan killarna bajsar och fiser när de vill.

En stund senare var det dags för honom att besöka toaletten. Jag fick en liten chock. Han pruttade och bajsade minsann högljutt. Det gick inte att ta miste på vad han gjorde därinne. När han kom ut utropade han dessutom hur härligt det var att tömma tarmen.

Jag måste erkänna att i den stunden var det plötsligt inte så romantiskt längre. Lite väl mycket information att få lagom till desserten. Men för honom spelade det ingen roll. Det märktes att han tyckte det var naturligt och fortsatte äta och skoja som vanligt.

Där och då analyserade jag inte vår olika syn på bajs, men efteråt har jag tänkt på varför det är så stor skillnad mellan kvinnors och mäns bajsande. Skillnaden börjar förmodligen redan i skolan. Flickorna håller sig ofta och får förstoppning medan killarna bajsar och fiser när de vill. Det kan min tolvåriga dotter intyga.

Annons

Hon är en av alla flickor som vägrar använda skoltoaletten. En dag kom hon hem och berättade hur bajskorvarna flöt i toaletten för att pojken innan hade glömt att spola. Hon ville spy så äckligt det var, sa hon.

Pojken, däremot, verkade inte bry sig. Det gjorde inte min dotter heller fram tills hon var fem-sex år. För som liten var det bästa hon visste att höra mig läsa olika böcker om bajs.

Så min uppmaning är – ”lets talk about poop, baby.” Inte bara med barnen utan med varandra.

Ibland önskar jag att det kunde vara så även i vuxenlivet, att vi skrattar och pratar öppet om just kiss och bajs som faktiskt är det mest naturliga som finns. För maten och drycken måste ju ut oavsett vem du är. Alla gör nummer två, kungen och drottningen, rockstjärnorna. Ja, alla. Så min uppmaning är – ”lets talk about poop, baby.” Inte bara med barnen utan med varandra. För faktum är att flera insjuknar i mag- och tarmsjukdomar varje dag. Det kan bli allvarligt och många hade kunnat få hjälp tidigare om de hade vågat snacka skit.

Annons