Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Tina: Min styvdotter splittrade familjen

12 apr, 2024 
Anonym läsarberättelse
Dotter och pappa dansar framför kamera
Foto: TT/Shutterstock
Anders ställde inga krav på sin tonårsdotter och det höll på att sluta illa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 tecken på att din förälder bidragit till din ångestBrand logo
Se också: 5 tecken på att din förälder bidragit till din ångest

Min väninna brukar säga att man inte kan uppfostra barn genom att ha dåligt samvete, men det var precis vad min man gjorde.

Vi har två gemensamma barn, Liam som är sex år och Tindra som är åtta år, och så har Anders en dotter, Fia, i ett tidigare äktenskap.

När det gäller Fia är Anders fullständigt gränslös. Vill hon bli hämtad någonstans är det bara att ringa till "Taxi Pappa" – han ställer upp alla tider på dygnet. Tar Fias pengar slut swishar Anders nya.

Gjorde dottern en björntjänst

När vi träffades var Fia sex år och Anders och hans exfru gjorde allt för att skilsmässan skulle bli så lindrig som möjligt för flickan.

Jag hade all förståelse för det, till en början. Men när vi fick egna barn blev det ohållbart.

Annons

Det var självklart för Liam och Tindra att ställa tallrikarna i diskmaskinen när de ätit klart, och till och med Liam kan städa sitt rum själv.

Men inte Fia. Hon gör bara det som behagar henne. Jag försökte berätta för Anders att han gjorde Fia en björntjänst genom att inte uppfostra henne, men ämnet var känsligt och Anders blev bara arg.

– Du fattar inte hur det är att sakna sitt barn halva tiden. Jag fick släppa problemet med Fia och koncentrera mig på att uppfostra mina egna barn i stället.

I nian blev det problem med Fia som skolkade mycket och hängde med ett gäng äldre tjejer som tyckte skolan var onödig.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Anders och hans exfru satt i timslånga samtal och gick på möte efter möte i skolan.

Anders var trött och ledsen och hann inte vara med de mindre barnen, för när han var hemma satt han i telefon eller var frånvarande.

Annons

Liam frågade mig varför pappa var så konstig och det var ju inte så lätt att svara på.

Senare den sommaren åkte Fia fast för snatteri och saker och ting blev bara värre. Hon fick inga godkända betyg från nian.

Jag började fundera på att skiljas. Det var ändå som om vi var två familjer som bara bodde under samma tak.

Lika bra att ta konsekvenserna och flytta isär. Jag hade hunnit börja kika på lägenheter när Anders och hans exfru kom på en oväntad lösning.

Fia skulle börja på folkhögskola och gå om nian där. Eleverna bodde på skolan så Fia skulle bara komma hem vissa helger nästa skolår.

Det visade sig vara ett lyckokast. Fia blev en hel annan tjej. Hon växte och tog ansvar för sig själv och för studierna och numera hjälper hon till när hon är hemma på ett helt nytt sätt.

I ett enda slag blev hon så vuxen och förnuftig. Och jag fick tillbaka min man och de små barnen sin pappa.

Visserligen är Anders fortfarande överbeskyddande mot Fia, men numera sätter hon en ära i att klara sig själv.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons