Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Tina: Mitt ex hittade på att jag slagit honom

05 jun, 2024 
Anonym läsarberättelse
Ledsen kvinna håller sig själv för ansiktet
Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
Mitt äktenskap med Jonas var präglat av verbal ­misshandel. När vi skildes längtade jag efter lugn och ro, men då hittade han ett nytt sätt att plåga mig på. Han spred sjuka lögner om mig.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Mäns våld mot kvinnor – så ser verkligheten utBrand logo
Se också: Mäns våld mot kvinnor – så ser verkligheten ut

Jag visste redan när vi gifte oss att det var ett misstag, men jag ville inte se det. Vi hade fått Tobias som var 2 år då, och jag ville att vi skulle vara en lycklig familj.

Men Jonas var elak och egocentrisk. Till slut orkade jag inte mer. Vi separerade och jag var väldigt lättad.

Jag ville gå vidare. Men så enkelt blev det inte. Jonas spred lögner om mig och jag fick en chock när jag insåg att våra vänner trodde på honom.

Jag ville skiljas

Jonas och jag träffades på jobbet. Jag var 23 år och livet lekte. Två år senare fick vi Tobias. Då hade jag redan fått ta många elakheter och spydigheter.

Jonas hade för vana att klampa rakt över min vilja och fatta beslut som bara passade honom. Han kunde vara omtänksam och kärleksfull, men bara när det passade – och helst inför andra.

Annons

Utåt sett såg det ut som om Jonas var en jättebra småbarnspappa, men det var jag som såg till att allt fungerade.

Han hade egentligen ingen koll. Men det värsta var hans elakheter. Jag har blivit kallad för det mesta – gräsligheter som skulle ha fått folk att tappa hakan.

Efter fem års äktenskap kände jag mig urlakad. Jag hade inte mer att ge, och jag kände inte kärlek eller inspiration för något annat i livet än min son.

Jag beslöt mig för skilsmässa, men la fram det så det lät som ett gemensamt beslut. Jag trodde att allt skulle bli lättare om vi inte skildes som ovänner och jag hade ju Tobias att tänka på.

Omgivningen blev förvånad. Vi som hade det så bra? Vad hade hänt? Jag insåg i efterhand att jag borde ha varit öppnare om vad som pågick bakom våra stängda dörrar. Då hade jag haft bättre stöd efter ­separationen.

Tappade jag kontakt med vänner

Framför allt hade folk känt till sanningen och inte varit så mottagliga för Jonas lögner. Nu blev det i stället han som fick sympatierna …

Annons

Jag flyttade till en mindre lägenhet och det var en del att fixa. Men det kändes oerhört skönt. Jag visste att skilsmässan var det rätta, och jag längtade efter lugn och ro.

Efter några veckor upptäckte jag att Jonas tagit bort mig som vän på Facebook. Jag antog att det bara handlade om att skapa distans och jag brydde mig inte om det.

Kort därefter träffade jag några bekanta på stan. De betedde sig konstigt och gav mig undrande blickar.

Några månader efter separationen insåg jag att kontakten med vissa vänner hade sinat rejält. Jag fick allt färre inbjudningar och vissa hörde inte ens av sig. Ville de ge mig tid? Eller hade de valt Jonas sida? Men vi var ju inte osams, så varför skulle de stöta bort den ena av oss?

Så började Tobias i skolan och jag gick på första föräldramötet. Jonas var redan där när jag kom. Han stod och pratade med några andra föräldrar och de hälsade bara kort på mig.

Han ljög om mig

Under mötet kände jag blickar på mig och det var obehagligt. Jag kände Jonas väl och visste hur småaktig och slug han kunde vara, men jag hade aldrig kunnat tro att han skulle sprida sådana lögner som han gjorde – och framställa sig själv som ett offer för min sjukliga aggressivitet.

Annons

Det var min väninna Sara som ringde och frågade om jag visste vad Jonas skrev på Facebook.

– Du måste se det här, sa hon. Du kommer inte att tro dina ögon.Det visade sig att Jonas tagit bort alla mina bästa vänner, inklusive Sara.

Men hon hade börjat dejta en av Jonas kompisar och via hans konto kunde jag nu läsa allt som Jonas skrivit. Jag fick en chock.

Efter separationen hade han börjat skriva små avslöjanden om vad som gått fel. Gradvis målade han upp en bild av hur illa han farit i relationen, hur elak och aggressiv jag varit, hur nerbruten han blivit.

Han till och med antydde att jag hade misshandlat honom. Och så satt våra bekanta och gav honom tummen upp och skrev uppmuntrande rader om att han skulle stå på sig och kämpa vidare.

Jag mådde illa. Hur kunde folk tro på det där?

Jag ringde upp honom. Jag var så arg och upprörd att jag skakade i hela kroppen.

– Hur kan du göra så här? Hur kan du ljuga om mig på det här sättet? Tänker du inte alls på Tobias?

Annons

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Men han bara slog ifrån sig. Folk fick väl tro vad sjutton de ville? tyckte han.

– Men du ljuger ju! skrek jag. Om du inte lägger av med det här så polisanmäler jag dig för förtal!

– Gör du det, sa han kallt. Då ringer jag socialen och säger att du är en olämplig mamma. Vi får väl se vem de tror på …

Jag önskar att jag hade spelat in det där samtalet. Då hade han inte haft något att hota med.

För Tobias skull ville jag inte polisanmäla och göra situationen mer infekterad. Jonas fortsatte med sina lögner, men sanningen kom i kapp honom. Efter ett halvår träffade han en annan kvinna.

Snart började han behandla även henne illa, och hon pratade om det. Allt fler fick veta.I dag har vi varit skilda i fem år.

De som fortfarande tror på Jonas version är få och dem bryr jag mig inte om. Vi två har en hyfsad kontakt för Tobias skull och jag är bara glad att pärsen – och vårt äktenskap – ligger bakom mig.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons