Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Titti Schultz om sitt intensiva liv och hemliga kärleken

17 jun, 2019 
Joakim Löwing
Som programledare 
i radio och moderator runt 
om i landet jobbar Titti Schultz ofta sex dagar i veckan. 
Men på sommaren tar hon långledigt: ”Jag gillar känslan av att inte ha något att göra, att ha tråkigt.”
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Titti Schultz skrattar när hon får sätta på sig en midsommarkrans inför fotograferingen.

– Alla får titta noga, för den här synen är inte så vanlig. Jag gillar visserligen både att klä en midsommarstång och att binda ihop blomsterkransar. Men det är inte så att jag går runt och bär dem på mig särskilt länge.

Vi träffas i innergården på Sveriges Radio i Stockholm. Titti har jobbat som programledare på radio ända sedan 1998. Via Rix FM, NRJ och lokalstationen P5 i Stockholm – tog hon i höstas över P4 Extra med 1,5 miljoner i lyssnare i snitt per dag.

<strong>TV: Här är svenska kändisarnas allra bästa hälsotips</strong>Brand logo
TV: Här är svenska kändisarnas allra bästa hälsotips

En bedrift, inte minst med tanke på att hon under flera av dessa år har vaknat upp nästan varje morgon med svår spänningshuvudvärk.

Annons

– Det var som att ha en hjälm som tryckte hårt mot huvudet. Det tog lång tid innan jag fick svar vad det berodde på. Men jag misstänkte att orsaken kunde vara att jag bet i hop käkarna så hårt och hade därför bettskena under en period. Men det slutade med att jag bet ännu hårdare på den och nästan fick bända upp käken på morgnarna.

Testade botox mot huvudvärk

För något år sedan fick hon höra om en bekant som testat botox i käkmusklerna för att motverka spänningar. Något Titti till en början var väldigt skeptisk till.

– Men jag gjorde en rejäl research och gav det till slut chansen. Jag var beredd att göra nästan vad som helst för att få bort den fruktansvärt irriterande huvudvärken. Även om jag efter all tid vant mig vid den, påverkade den min vardag mycket.

Titti Schultz står med vit skjorta och armarna i kors.
Drygt 1,5 miljoner människor lyssnar på Titti varje gång hon sänder P4 Extra. Foto: Peter Ericsson

Eftersom kötiden var längre till den vanliga sjukvården, sökte hon sig i stället till en skönhetssalong, som några kompisar hade rekommenderat med gott resultat.

Annons

– Jag kände att det var viktigt att utbildad sjukvårdspersonal gjorde injiceringen och det har de på det här stället. Det gick snabbt och enkelt. Ett stick på vardera sida, ganska nära öronen, och sedan var det klart. Därefter tog det bara ett par veckor innan all värk hade försvunnit, det var en sådan enorm skön känsla.

Jag mår bättre av att jobba även i tunga stunder

Sedan dess går Titti dit några gånger per år för att hålla spänningen i schack.

– Visst kostar det en ganska stor slant, men det är värt varje öre om jag slipper den molande smärtan i huvudet.

Vem är Titti Schultz?

Född: 25 maj 1972 i Gävle.

Familj: Sambon Erik Nääs, hunden Floyd.

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm, ett sommarhus i Enhörna, utanför Södertälje.

Yrke: Programledare på radions P4 Extra, moderator, konferencier.

Intressen: Umgås med vänner, läsa, resa, skriva, slappa, få egentid.

Titti plockar av sin vackra krans och berättar att midsommar för hennes del brukar firas antingen i hennes och sambon Eriks sommarhus i Enhörna, eller hos hans föräldrar i Dalarna. Men det här året kommer det inte att bli sig likt.

Annons

Titti Schultz mamma gick bort

I april gick nämligen Tittis mamma plötsligt bort och lämnar en stor tomhet efter sig.

– Mina föräldrar brukade komma när vi firar midsommar på vårt lantställe och även hälsa på fler gånger under sommaren. Men nu är pappa ensam kvar och jag har nog inte fattat det ännu, chocken finns fortfarande där.

Saknaden, tomheten och sorgen kommer nog att följa med mer eller mindre för alltid.

Nu är pappa ensam kvar och jag har nog inte fattat det ännu

Titti berättar att hennes mamma hade varit sjuk en tid.

– Men vi trodde nog ändå inte att det var dags riktigt ännu.

Första veckan efter att hennes mamma somnat in fanns Titti nära sin pappa i hemstaden Gävle för att stötta.

– Jag ville finnas där för honom. För egen del mår jag bättre av att jobba även i tunga stunder. Jobbet ger mig annat att tänka på i stället för att bara gå runt och grubbla en massa. Sorgen får inte bli min vardag, men den får följa med i vardagen.

Annons

Bredd och djup i P4 Extra

P4 Extra är Skandinaviens största aktualitetsprogram på radio, med 1,5 miljoner lyssnare i snitt per program. Titti älskar sitt nya arbete, som hon leder varje måndag till och med torsdag, samt en helg i månaden mellan ett och tre på eftermiddagen.

– Här får jag användning för min journalistutbildning på ett helt annat sätt än då jag jobbade på kommersiell radio. Det är mer bredd och djup och vi har större journalistiska muskler med en stor redaktion – där underhållande och tunga ämnen blandas.

Radioprofilen Titti Schultz sitter i gräset med blomsterkrans i håret.
Titti Schultz har vant sig vid att gå upp tidigt och gillar inte att ligga i sängen för länge. Foto: Peter Ericsson

Titti tycker att det är viktigt att göra allt på ett begripligt sätt för lyssnarna och, som hon uttrycker det, lätta upp lite när det behövs och att våga ställa makthavare mot väggen.

Annons

– Det har hänt att vi fått besök av olika former av makthavare, som lovat att prata om en viss sak – men ändå inte säger ett dugg. Jag har inga problem att ställa obekväma frågor och jag vill att lyssnarna ska få svar på angelägna frågor. När någon bara slingrar sig och inte vill svara är det inte alls omöjligt att jag påpekar det eller till och med avrundar intervjun.

Jobbar som moderator

Efter att ha jobbat med tidiga morgonprogram ända från 1998 till 2018 på olika radiostationer börjar Titti numera sällan före klockan nio. Men tro inte att hon unnar sig en massa sovmorgnar för det.

Jag har inga problem att ställa obekväma frågor

– Ha, ha, nej, jag vill ju inte ligga i sängen för länge. Då känns det som att man slösar bort dagen. Jag sover nästan aldrig längre än till klockan sex på vardagar. På helgen eller semestern unnar jag mig sovmorgon till klockan åtta. Jag klev upp runt kvart över fyra i många år, så jag tycker att det är sovmorgon om jag stiger upp vid sex.

Annons

Hon gör även några jobb varje månad som moderator – framför allt för olika organisationer och branschföreningar – runtom i hela landet.

– Med all planering och alla förberedelser jobbar jag ungefär sex dagar i snitt per vecka. Jag unnar mig sällan ledigt, älskar ju att jobba. Men vid jul brukar jag alltid ta ett par veckors semester och på sommaren sex veckor.

– Då kan jag – även om det kanske låter konstigt – gilla känslan av att inte ha något att göra, att ha tråkigt. Annars händer ju så mycket hela tiden.

Hemligt förhållande

Sambon Erik Nääs arbetar som säljare på TV4. När de blev tillsammans för drygt tretton år sedan var de kollegor på Rix FM.

– Jag tyckte att han var jätterolig och väldigt trevlig, men något annat intresse fanns inte från något håll. Så plötsligt en dag när vi stod och pratade vid postfacken kom vi in på att båda var singlar och bestämde att vi skulle gå ut tillsammans med våra respektive vänner. Då började vi umgås mer och fick upp ögonen för varandra.

Annons

Vi smög med vår kärlek

Först upplevde Titti åldersskillnaden mellan dem ganska påtaglig. Hon är nämligen sex år äldre.

– Ett tag kändes de sex åren nästan som 27 år. Han fick jobba i kapp kan man säga. Och nu när så många år passerat tycker jag att det börjar bli ordning på honom, säger hon och skrattar.

Titti Schultz och Erik Nääs.
Titti Schultz och Erik Nääs möttes på jobbet. Foto: Eero Hannukainen/TT

Enligt policyn på företaget fick två anställda inte vara tillsammans. Därför höll de sin relation hemlig i ett halvår ända tills Erik blev headhuntad av TV4 och bytte arbetsplats.

– Vissa kollegor hävdade att de kände det på sig, men i själva verket är vi säkra på att det kom som en stor överraskning för alla, utom möjligen för en person. Vi var väldigt duktiga på att smyga med det.

Annons

Tillsammans har paret skaffat en hund, som heter Floyd.

– Det är jättemysigt och jag älskar att gå långa promenader med honom. På senare år tror jag att jag börjat öva mer på att leva i nuet och inte planera varenda stund. Även om jag i bland planerar in tid för att kunna vara mer spontan…

– Den här sommaren ska jag och Erik försöka vara mer spontana och göra vad vi känner för – inte boka upp oss på tusen grejer.

Se också: 8 kändisar som älskar sina husdjur

8 kändisar som verkligen älskar sina husdjurBrand logo
8 kändisar som verkligen älskar sina husdjur

Hellre lax än sill

Det Titti hoppas mest av allt under midsommarafton är att slippa frysa.

– Jag räknar med att det kommer att regna lite, för det gör det ju så gott som varje midsommar. Men jag tänker inte sitta och huttra. Tur att jag inte är den skira klänningstypen, säger hon med ett stort leende.

Jag kan bli lite tjurig om jag inte vinner

Hon hoppar garanterat över sillen – men vill gärna ha skaldjur, lax, färskpotatis och jordgubbar. Och bubbel att dricka till.

Annons

– Jag är inte särskilt traditionsbunden egentligen, men det skulle kännas konstigt om man inte åt något av det mer traditionella. Och gärna lite goda desserter också, med mycket choklad.

Att dansa runt stången är inget som lockar. Det är med andra ord inte särskilt troligt att Titti är den som tjatar på de övriga i sällskapet att det är dags för ”små grodorna”…

– Däremot kör jag gärna någon form av femkamp eller tipspromenad. Det är bara det att de andra får räkna med att jag kan bli lite tjurig om jag inte vinner. Då spelar det ingen roll om barn är med och tävlar. Jag är inte den som larvar mig och råkar missa darttavlan bara därför. Barn eller vuxen – det är alltid match på riktigt, avslutar hon med ett stort skratt.

8 snabba frågor med Titti Schultz

Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…

… vara en bra värd för en midsommarfest?

– Jag är ett riktigt kontrollfreak, så jag skulle gå all in när det gäller allt och se till att alla gäster har det roligt. En åtta.

… klä en midsommarstång och binda en krans runt huvudet?

– En tia, när det gäller entusiasmen och att jag gör det fullt ut. Sedan kanske resultatet inte blir det allra finaste (ha, ha).

… baka en sommartårta med jordgubbar?

– Om jag får färdiga bottnar och bara behöver garnera är jag en nia. Att lägga chokladkräm eller något annat i mitten och så jordgubbar ovanpå. Dekorera är det roliga. Och äta.

… grilla?

– Det är alltid sambon Erik som grillar hos oss, jag har nog knappt aldrig gjort det. Så jag får säga en tvåa. Utan hans goda matlagning hade jag garanterat varit smalare än jag är… Jag är helt ointresserad av matlagning.

… resa upp ett tält?

– Jag är ju gammal scout, även om jag inte gillar att sova i tält. Men jag fixar att sätta upp ett ganska bra, en sexa i alla fall.

… spela krocket?

Allsång på Skansen 2019: Allt du behöver vetaLäs mer

– Det är kul, en åtta. Jag är en riktig tävlingsmänniska, om jag förlorar blir jag väldigt tjurig. Eftersom jag går in med inställningen att jag är bra på allt, så slutar det ibland med en stor besvikelse när det inte går som jag tänkt mig…

… ta ett midsommardopp i sjön?

– Jag är en riktig badkruka, det måste vara 24-25 grader för att jag ska hoppa i. Så det får bli en etta. Men vi har byggt en pool på lantstället med 27-28 grader i vattnet och där älskar jag att bada.

… vara romantisk?

– Ha, ha, jag är väldigt oromantisk av mig. Det blir ofta bara töntigt om man ska göra sig till. Som tur var är sambon likadan. En etta.

Annons