Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Älska eller hata – två kvinnor om kroppspositivism och relationen till sina kroppar

29 apr, 2022 
JESSICA FELDT
Delad bild: En äldre kvinna på en hotellbalkong, och en ung, kurvig kvinna i underkläder.
Kroppspositivismen sprider sig över världen. Konstnären Stina Wollter var tidigt ute med sina danser på Instagram. Influencern Josefin delar lättklädda bilder av sig själv för att bryta normen. Och Lizbeth, som ständigt tänker på hur hon ser ut, hoppas nu få en mer positiv syn på sin kropp.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På sociala medier ökar den globala rörelse som kallas kroppspositivism för var dag som går, och hävdar rätten att alla kroppar har rätt att få ta plats. Samhällsidealet har länge varit att det smala är det normala och det vackra. Med kroppspositivism breddas det som ryms i det normala.

Ibland kan det vara svårt att peppa sig själv och börja tänka annorlunda. Men det är fullt möjligt. På sociala medier, som exempelvis Instagram, har kroppspositivism blivit ett vida känt begrepp.

Se också: Det här är kroppspositivism – vi reder ut begreppetBrand logo
Se också: Det här är kroppspositivism – vi reder ut begreppet

Starka åsikter

Josefine Ivarsson, 23, från skånska Fjälkinge är en av dem som använder sitt Instagramkonto för att utmana normen och stötta andra. Där lägger hon ut bilder på sig själv med syftet att visa att alla kroppar är fina och har rätt att synas. Hon har starka åsikter och visar med självsäkerhet och ödmjukhet att hon duger som hon är. Hon har även styrkan att inspirera och motivera sina drygt 45 000 följare till detsamma.

Annons

Vad vill du förmedla med dina bilder?

– Att kvinnokroppen i alla storlekar ska få synas, höras och ta plats!

Det här är Josefine Ivarsson

En kvinna i vita spetsunderkläder.

Ålder: 23 år

Familj: Sambon Am.

Bor: Fjälkinge i Skåne

Intressen: Padel, fotboll och mitt Instagramkonto, som även är mitt jobb.

På Instagram: @josefineiivarsson

Du är en stor inspiratör och förebild för många kvinnor – hur ser du på det?

– Åh, det ser jag som något jättefint. Att fler kvinnor inser sitt eget värde och hur jäkla fantastiska de är! Jag är glad att kunna bidra till något positivt i samhället.

Du lägger ofta ut bilder på dig själv i endast underkläder, har du aldrig tvekat inför att visa upp din kropp?

– Nej, jag har aldrig tvekat.

Kvinnor är minst nöjda med sina kroppar

  • Enligt en undersökning som YouGov gjorde 2019 var kvinnorna och personer i åldern 35–44 år avsevärt mindre nöjda med sina kroppar än befolkningen i övrigt.
  • Två av fem kvinnor (38 procent) är inte bekväma med sina kroppar, jämfört med 29 procent av männen.
  • De svenska ungdomarna är mest nöjda med sina kroppar (48 procent).

Varifrån får du styrkan?

– Jag tror jag tänker mycket att, vi ser män i bara överkroppar överallt så varför ska inte vi kvinnor kunna visa oss i underkläder utan att känna skam?

Har du medvetet valt att ditt konto ska ha inriktning mot kroppspositivism?

En kurvig kvinna poserar i jeans, blå tröja och handväska.
Josefine Ivarsson har alltid varit nöjd med sin kropp och får övervägande positiva kommentarer på Instagram.

– Nej, det skulle jag inte säga, men kvinnokroppar i alla storlekar har alltid varit självklart för mig och därför föll det i det temat.

Annons

Vad har du lärt dig om andra, men framförallt om dig själv, sedan du startade ditt konto?

– Svår fråga, men jag skulle säga att jag lärt mig att mångas osäkerhet när det gäller sin kropp grundar sig i att man jämför sig med andra. Och det tycker jag är så hemskt, för det finns bara en du – hur unikt är inte det? Det jag har lärt mig om mig själv, är att jag aldrig skulle låta någon kommentera eller trycka ner min kropp.

Alltid vart nöjd

Vad skulle du säga till kvinnor som inte känner att de duger, eller att deras kropp är ”fel”?

– Det finns bara en du, hur speciellt är inte det? Vi föds alla i olika kroppar för att vi ska se olika ut, så varför jämföra sig med andra? Vi är så unika och vackra!

En kurvig ung kvinna i träningskläder.
Josefine vill bryta den rådande normen om att man ska se ut på ett visst sätt för att passa in. – Alla ska få ta plats, säger hon.

Många gånger kan kvinnor trycka ner andra kvinnor och säga saker som ”om du bara går ner/upp några kilo” eller ”den tröjan passar inte din kroppsform”. Vad tycker du om det?

Annons

– Jag brukar välja att inte svara på sådana kommentarer. Dels ska man inte kommentera någon annans kropp, dels lägger jag inte tid på att svara människor som trycker ner andra.

Fler kroppspositiva kvinnor på Instagram

Har du själv alltid varit nöjd med din kropp?

– Jag har alltid varit nöjd med min kropp, men alltid fått höra att jag är större och inte följt det ”normala”. Men det är något jag alltid skakat av mig, för jag vet att man inte ska kommentera varandras kroppar!

Vilken respons fick du när du började publicera bilder på dig själv?

– Jag har alltid fått bra respons och mina följare är guld värda. Jag har kanske fått tio dåliga kommentarer totalt under dessa år och det tycker jag är fantastiskt!

Så kan du peppa dig själv att bli mer nöjd med din kropp

Tips på vad man kan göra och säga till sig själv:

  1. Sluta fundera på vad andra eventuellt ska tänka om dig. Alla andra är redan upptagna med att fokusera på hur de själva ser ut för att hinna tänka på dig.
  2. Välj aldrig bort glädje! Du kommer att ångra dig om du stannar hemma i stället för att njuta av solen och vattnet.
  3. Bara för att du inte älskar dig själv ännu betyder det inte att ingen annan kan göra det. Andra ser inte din kropp på samma sätt som du gör, det du ännu inte har accepterat kanske någon annan tycker är det vackraste som finns.
  4. Ställ dig framför en spegel, gärna naken, och säg till dig själv att du är fin, att du duger, att din kropp är stark och att du har rätt att få finnas till precis som du är!
  5. Upprepa för dig själv:
  • Jag förtjänar att behandlas bra.
  • Jag behöver inte jämföra mig med någon annan.
  • Jag tycker om mig själv.
  • Jag har samma värde som alla andra.

    Källa:
    Så lärde jag mig att älska mig själv, av Linda-Marie Nilsson, mm.
Annons

Varför tror du att många kvinnor inte är nöjda med sig själv?

– För att samhällsidealet är hemskt – man ska se ut på ett visst sätt för att passa in, och det är detta jag vill bryta. Alla ska få ta plats.

Hur tror du att kroppspositivism kommer att se ut i framtiden?

– Jag ser ljust på framtiden. Genom kvinnors kamp för kvinnokroppen kommer framtiden förbättras. Det ser jag fram emot!

Lizbeth: Jag tänker ständigt på vad jag äter och hur jag ser ut

Lizbeth Wribe, 69, är en av dem som hoppas kunna påverkas av dagens kroppsaktivister. Hon har själv aldrig kunnat tänka sig att lägga upp bilder på sig själv i bara underkläder på sociala medier.

En kvinna i 70-årsåldern på en hotellbalkong i ett varmt land.
Lizbeth Wribe har inte varit nöjd med sin kropp sedan hon var 25. – Jag måste arbeta med mig själv, men vet inte hur, säger hon.

Är du nöjd med din kropp?

– Nej, det har jag inte varit sedan jag var runt 25. Varje dag är en ständig kamp, jag tänker ständigt på vad jag äter och hur jag ser ut. Jag har gått på olika dieter genom åren – soppor, viktväktarna … jag har sökt en quick fix, men sedan gått upp i vikt igen, ibland mer när jag börjat äta ”vanlig” mat igen.

Annons

Har andra kommenterat din kropp, eller är det dina egna tankar som får dig att känna att din kropp inte är tillräckligt fin?

– Nej, egentligen ingen som sagt något negativt om min kropp. Det är i mitt eget huvud.

Det här är Lizbeth Wribe

Ålder: 69 år.

Familj: Sambo, tre vuxna barn och sex barnbarn.

Bor: Åhus i Skåne

Fritidsintressen: Umgås med barn och barnbarn, träna på gym, titta på handboll (favoritlaget är IFK Kristianstad), läsa, helst deckare samt resa, gärna till favoritresmålet Mallorca.

Vad skulle kunna få dig att ändra dina tankar om dig själv?

– Jag måste arbeta med mig själv, men vet inte hur. Jag har ju haft dessa känslor och tankar i över 40 år. Hela tiden har jag tänkt att jag inte kan äta vad som helst, eller göra vissa saker. Jag tycker att det blivit lite träningshysteri också. Vad tränar alla egentligen för? Är det för att få en fin kropp, eller för att må bra? Går det hand i hand? Jag tror att mycket sitter i huvudet. Men för egen del hoppas jag att i takt med att kroppsaktivisterna blir fler och samhällsidealet ändras kanske även min egen syn på min kropp kan bli mer positiv.

Annons

Om sociala medier och kroppspositivism funnits under din uppväxt, tror du att du haft en annan relation till din kropp?

– Det är mycket möjligt. När jag växte upp skulle man vara smal och ha stora bröst. Idealkvinnan har ju alltid varit att man ska vara smal, och synonym med det har varit vacker. Alla modeller i medier var alltid smala.

Blyg och osäker

Du har arbetat inom fastighetsförvaltning i många år. Känner du att dina känslor om din kropp på något sätt påverkat dig i ditt yrkesliv?

– Egentligen inte, men ändå … ibland köper man kläder som man tycker passar och är fina i affären, men när man sedan ska använda dem känns det bara fel. Och det kan ju förstöra en hel dag. Man får liksom inte samma självförtroende om man inte känner sig bekväm i kläderna.

Lästips med kroppspositivism

Bokomslag på boken Happy fat, hur du tar plats i en värld som krymper dig, av Sofie Hagen
  • Så lärde jag mig att älska mig själv, av Linda-Marie Nilsson (Norstedts).
  • Happy fat, hur du tar plats i en värld som krymper dig, av Sofie Hagen (HarperCollins Nordic).
  • Kring denna kropp, av Stina Wollter (Forum).
Annons

Tror du att du hade levt eller betett dig på ett annat sätt om du varit mer nöjd med din kropp?

– Till viss del, för när man inte är nöjd med sin kropp blir man lite osäker – nästan så att man vill försvinna ibland och inte synas så mycket. Även om det kanske inte alltid varit märkbart för andra så känner jag mig ofta blyg och osäker.

Vad skulle du vilja säga till dagens unga tjejer?

– Det är lätt att säga, men kanske inte så lätt att leva efter, men att de ska vara precis som de själva vill, och inte påverkas av medier eller influencers. Att de ska försöka följa sina egna huvuden och att de inte ska vara oroliga för att inte hitta kärleken. Det finns någon för alla – oavsett om man är smal, kurvig, mörk, ljus, lång eller kort!

Stina Wollters dans i underkläder väckte debatt

Konstnären Stina Wollter.
När konstnären Stina Wollter började lägga upp sina dansklipp fanns det vissa som misstyckte.

Kroppspositivism (Body Positivity, Body Image Movement eller Body Activism) är en bred rörelse som menar att alla har rätt till sin kropp och uppmuntrar människor att vara nöjda med sina kroppar som den är.

Kroppspositivism handlar inte om att förändra kroppen fysiskt, utan om att förändra sitt tankesätt. Men precis som med muskler som måste tränas regelbundet för att bibehållas, måste även ens tankar repeteras för att vi ska tro på dem.

2015 fick Kroppspositivism stor uppmärksamhet Sverige efter en debatt som hade sitt ursprung i att konstnären Stina Wollter dansade i underkläder i ett klipp på sitt Instagramkonto. Enligt henne själv var avsikten att visa upp sin kropp för att förmedla hur en frisk, glad och hälsosam kropp kan se ut.

Malou von Sivers visade klippet i sitt program Malou efter tio för att diskutera kroppsideal med sina gäster. Katrin Zytomierska uttryckte då att det inte fanns något positivt med videon, utan att det handlade om ett sinnessjukt frosseri. Hon fortsatte under intervjun att säga att alla feta människor är ”deprimerade, lata och obegåvade”.

Annons