Ulrika arbetar som Tomtemor på julafton för att skänka barn glädje

Ulrika i röda glasögon utklädd till Tomtemor.

Enda lugna stunden på julafton för Tomtemor Ulrika är när Kalle Anka och hans vänner visas på tv. Foto: Stefan Lindblom

Aller Media SE
Julhelgen är en mycket speciell och extra hektisk tid för Ulrika. Då sminkar hon nämligen kinderna röda, tar på sig den röda luvan och far runt och delar ut julklappar till förväntansfulla barn.

Det luktar nygriljerad skinka och brunkål när jultomt… förlåt tomtemor, kommer hem till familjen Kron i Bjuv för att dela ut julklappar till alla barnen. Ja, ni läste rätt. Det är alltså inte jultomten som kommer för att dela ut julklapparna utan självaste tomtemor.

– Barn är alltid så raka och härliga. De frågar direkt vem jag är och när jag säger att jag inte är jultomten utan tomtemor brukar de fråga om jag bor med tomten, säger Ulrika Karlsson, 42, med ett leende medan hon letar fram paketen i säcken inför barnens förväntansfulla ögon.

Med ett stort varmt leende delar hon ut julklapparna och fortsätter svara på de nyfikna barnens frågor.

– Jag brukar berätta att jultomten har så mycket att göra nu under julhelgen att jag har fått rycka in och hjälpa till. Sedan brukar de fråga hur gammal jag är och då svarar jag att jag är så gammal att det inte går att räkna alla åren, säger Ulrika med ett skratt.

Tomtemors besök hemma hos familjen varar drygt en kvart. Sedan tackar Ulrika för sig för att åka vidare till nästa familj som har bokat henne.

– Jag kan inte stanna längre om jag ska hinna med alla besök och julklappsutdelningar som jag har inbokade, berättar hon.

Ulrika sminkar kinderna klarröda med läppstift.

Klart att tomtemor ska ha röda kinder! Foto: Stefan Lindblom

Aller Media SE

– På julafton ska jag hem till sexton familjer. För att hinna med har jag lagt de första besöken redan på förmiddagen. Jag har även några julklappsutdelningar dagen före julafton och ett par på juldagen.

Flitigt anlitad tomtemor

Ulrika är inte vilken julklappsutdelare som helst. Hon är en flitigt anlitad jultomte som åker hem till familjer i trakterna kring Åstorp i nordvästra Skåne för att överraska och glädja barnen på julafton.

– Men jag är egentligen en tomtemor eftersom jag inte tar på mig lösskägg. Jag bestämde redan från början att det inte var något för mig. Jag är alldeles för kvinnlig för att kunna klä mig som en jultomte. Därför valde jag att i stället sminka mig som en tomtemor, berättar hon.

Så undviker du konflikter med familjen under julen

Ulrikas karriär som tomtemor började för fem år sedan med att hon blev tillfrågad om hon kunde komma och dela ut julklappar under en handikappförenings årliga julfirande i början av december.

– Ordföranden i föreningen hade ryktesvägen hört att jag var en spexig tjej. Hon tog kontakt med mig och frågade om jag kunde ställa upp som jultomte på deras fest, berättar Ulrika som är utbildad zonterapeut och då hade egen mottagning i villan hemma i Åstorp.

– Nej, det kan jag inte, svarade jag. Men däremot kan jag komma som tomtemor och det nappade hon på direkt, berättar Ulrika.

Ryktet spred sig

Julfesten med en tomtemor som skötte julklappsutdelningen blev en succé och sedan spred sig ryktet snabbt om att det fanns en rolig och trevlig tomtemor i Åstorp.

– Det var många som filmade och tog bilder på mig med sina mobilkameror på julfesten och sedan la upp det på Facebook.

En kort tid därefter började vänner och bekanta, och även ganska många helt okända människor, höra av sig till Ulrika för att fråga om hon inte kunde komma hem som tomtemor till dem på julafton och överraska deras barn.

Jag har alltid tyckt att julen har varit barnens högtid

– Jag och min man Andreas har själv inga barn, men jag har alltid tyckt att julen har varit barnens högtid och kan jag hjälpa till att göra den till ett trevligt minne för dem gör jag gärna det.

Redan till julhelgen 2015 hade hon fullbokat schema.

– Det var inte så organiserat då, vilket innebar att jag fick fara och flänga från den ena platsen till den andra och köra väldigt många mil på de tomma och öde vägarna på julafton, berättar Ulrika.

Medan Ulrika var ute och delade ut julklappar satt hennes man Andreas hemma och firade julen i lugnt och ro.

– Jag frågade honom om det var okej för honom att jag inte var hemma på julafton och han sa bara att om det här var något som jag verkligen ville göra så skulle jag göra det. Han stöttar mig även om han inte så intresserad av att själv agera jultomte. Numera åker han hem till sina föräldrar på julafton medan jag delar ut julklappar.

Ulrika håller upp en Tomtemor-dräkt.

Ulrika inspekterar julmorsdräkten. Foto: Stefan Lindblom

Copyrigt HBG-BILD

Besöken hemma hos barnfamiljer den första julen var en fantastisk upplevelse för Ulrika och gav henne mersmak.

– Det var underbart att se de förväntansfulla blickarna från barnen och glädjen i deras ögon.

Många blev mycket överraskade när en vilt främmande kvinna i tomteluva och röda kinder kom hem till dem.

– De minsta barnen trodde att jag verkligen var tomtemor medan de lite äldre inte riktigt visste vad de skulle tro. Jag minns en tjej i tidiga tonåren som länge satt och granskade mig. Jag såg på henne att hon undrade vem jag egentligen var.

Första året ställde Ulrika upp helt gratis som tomtemor. Hon tog inte ens betalt för körsträckan.

– Det året var det lite kaotiskt. Det blev dessutom många mil i onödan eftersom jag inte i förväg planerat i vilken ordning jag skulle göra besöken, säger Ulrika som besöker familjer i trakterna runt Åstorp, Bjuv, Ekeby, Klippan och Ängelholm.

– Det längsta jag har kört är till en familj i Landskrona. Men även om jag försöker avgränsa området geografiskt för att det inte ska bli för långa körsträckor brukar det ändå bli att jag kör runt 40 mil under juldagarna.

Pausar under Kalle Anka

På julaftons eftermiddag och kväll är det vanligtvis mycket lugnt i trafiken. Ofta är hon nästan helt ensam på landsvägarna.

Jag brukar klara mig på några clementiner och lite vatten under julafton

– Jag har aldrig varit med om något dramatiskt när jag varit ute och kört som tomtemor. Det värsta som hänt mig var julafton 2015 när det var fruktansvärt halt. Då halkade jag när jag gick ur bilen och slog i ryggen. Jag kunde fortsätta dela ut julklapparna som tur var, men jag hade väldigt ont efteråt.

På så gott som alla ställen hon kommer till blir hon erbjuden både mat och något att dricka, men det brukar hon artigt tacka nej till.

"Oj, gått upp i vikt?" Här är frågorna vi sist av allt vill få på släktkalaset i jul

– Det går inte. Vad ska jag göra om jag skulle bli nödig? Jag kan ju inte sätta mig på huk i tomtedräkten längs vägen och det passar sig inte att jag knackar på hos folk och ber att få låna toaletten. Jag brukar klara mig på några clementiner och lite vatten under julafton.

– En del vill att jag ska stanna och fira julafton med dem. Speciellt om det är sista besöket på kvällen. Jag minns ett par män som tvunget ville bjuda mig på en grogg för ett par år sedan. De gav sig inte förrän de hade hällt upp en grogg med julmust i en petflaska som jag fick ta med mig hem, berättar Ulrika med ett skratt.

Det är bara under en timme på julafton som hon har det riktigt lugnt och kan ta igen sig en stund.

– Det är när Kalle Anka visas mellan klockan tre och fyra. Då är det ingen som vill ha besök av mig.

Så mycket kostar ett besök

Efter den första julen som tomtemor har Ulrika lagt upp en noggrant planerad rutt som gör att hon inte får det lika stressigt med att hinna med alla besök hemma hos barnfamiljer och som gör att hon inte behöver köra långa sträckor i onödan.

– Redan julen 2016 var det mycket bättre organiserat, men då hade jag å andra sidan varit lite för ambitiös och bokat in för många besök. Även om jag försökte lägga några julklappsutdelningar dagen före julafton och juldagen blev det över 40 hembesök på tre dagar och det var för mycket.

Ulrika, utklädd till Tomtemor, kikar leende fram genom en trädörr.

”Jag är alldeles för kvinnlig för att kunna klä mig som en jultomte”, säger Ulrika om valet att i stället vara Tomtemor. Foto: Stefan Lindblom

Copyrigt HBG-BILD

Efter det första året har Ulrika börjat ta betalt, men det är knappast några överpriser hon taxerar. Ett besök av tomtemor med julklappsutdelning kostar 365 kronor plus kostnaderna för körsträckan.

– Jag gör inte det här för att tjäna pengar utan för att det ger mig själv så oerhört mycket. Pengarna som jag får in skänker jag till välgörande organisationer som arbetar med inriktning på att hjälpa barn, som Barncancerfonden, Rädda Barnen och Röda Korset.

– Ibland händer det att familjerna som bokar mig vill att jag ska stanna lite längre för att jag ska läsa en saga för deras barn eller spela något spel med dem. Då brukar de få betala dubbel taxa.

Blir tidigt fullbokad

Första gången vi var på besök hemma hos Ulrika och hennes man Andreas i deras villa i Åstorp var hon i full färd med att planera årets hembesök.

Julmusik har jag spelat sedan mitten av november

– Jag har en del stammisar, men jag brukar varje år ta in några nya familjer för att jag vill att alla någon gång ska få möjlighet att få besök av tomtemor, säger Ulrika samtidigt som hon bättrar på den röda sminkningen på kinderna inför fotograferingen.

Ulrika kvinna sitter i soffan med två malteser-hundar i knät.

Malteserhundarna Fanny och Sari håller matte sällskap i soffan. Foto: Stefan Lindblom

Aller Media SE

I år var hon fullbokad tidigt.

– Det är många som bokar mig redan efter sommarens semester, men även om det är fullbokat kan man ändå höra av sig. Jag har en reservlista eftersom det händer att folk blir sjuka och inte kan ta emot besök av tomtemor. Julen 2017 var ett sådant år. Då fick jag många avbokningar.

Medan vi pratar med Ulrika spelas julmusik nonstop på stereon och i en hörna står en vacker julgran helt klädd i silver och vitt och med levande ljus.

Kvinnor är julens projektledare – studie visar att de tar betydligt större ansvar än män

– Julmusik har jag spelat sedan mitten av november, säger hon med ett skratt. Det är mitt sätt att varva upp inför årets jul. Jag har dessutom åkt på julmarknader runt om här i Skåne sedan de första arrangerades i början av november.

Förutom under juldagarna kan man se Ulrika som tomtemor i samband med julskyltningar och hon tänker fortsätta glädja barnfamiljer i nordvästra Skåne så länge hon kan och orkar. Det märks på henne att hon trivs när vi träffar henne efter en julklappsutdelning.

– Det här ger mig så mycket energi tillbaka. Jag gör det med verklig glädje och jag vill verkligen inte vara utan den här upplevelsen, säger hon innan hon rättar till tomtedräkten och ger sig ut i decembermörkret för att köra vidare till nästa familj.

Mer intressant innehåll hos allas.se: