Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Väninnorna gör hantverk ihop: ”Att sälja på julmarknad ger en energikick”

01 dec, 2023 
Birgitta Lindvall Wiik
Birgitta och Marianne säljer massor av hantverksprodukter som de tillverkat själva.
Birgitta och Marianne fann varandra som grannar – nu säljer de hantverk på julmarknader tillsammans.
– Det är väldigt roligt, säger väninnorna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Drömresor för julälskare – här är de juligaste platserna i världenBrand logo
Se också: Drömresor för julälskare – här är de juligaste platserna i världen

Levande ljus och marschaller lyser vägen och dofter av jul bjuder in till slottet där julmässan är i full gång. Gustav Vasa, drottning Margareta och Karl XI är bara några av storheterna som en gång i tiden bott här.

Det sägenomspunna slottets historia sträcker sig 800 år tillbaka i tiden. Atmosfären sitter i väggarna på Kalmar slott där Birgitta Nilsson, 70, och Marianne Faber, 68, från Stockholm har dukat upp med bivaxdukar, julstrumpor, stickade disktrasor, doftande grytunderlägg, necessärer och mycket annat.

Annons

Säljer hantverk på Kalmar slotts julmarknad

Det är andra gången de säljer sitt hantverk på en julmarknad och Kalmar slott gör dem inte besvikna.

– Det är en väldigt vacker plats med många besökare, vi har haft fina samtal med flera kunder. De tycker det är roligt att träffa oss som står bakom hantverket, berättar Birgitta.

Vi har många fina samtal med kunderna

Marianne nickar och säger att det ger en rejäl energikick att stå på marknader.

– Visst är det mycket jobb och långa dagar, men det är riktigt roligt och efter första marknaden på Tyresö slott sa vi att det här vill vi göra fler gånger. Sedan kom pandemin och det dröjde några år innan det var möjligt igen.

Julmarknad på Kalmar slott.
Stämningsfull julmarknad på Kalmar slott.

Marianne och Birgitta är grannarna som blev goda vänner när de upptäckte ett gemensamt intresse för textilier och handarbete. Birgitta har bott i sitt hus, som är en gammal textilfabrik från 1800-talets början, i 25 år. När Marianne flyttade in i lägenheten mitt emot dröjde det inte länge innan de nästan jämnåriga kvinnorna fann varandra.

Annons

– Till en början småpratade vi lite över en kopp kaffe på innergården. När jag fick veta att Marianne är textillärare ville jag visa alla fina tyger jag köpt i Indien. Sedan fick hon hjälpa mig att sy om en favoritjacka, säger Birgitta.

Marianne nickar och säger att det var jätteroligt att de delade intresset för textilier och när hon några år senare flyttade föreslog hon att väninnorna skulle fortsätta ses och ha sömnadsträffar.

– Vi trivdes ju så bra ihop och jag ville inte tappa kontakten med Birgitta när jag flyttade, säger Marianne.

Marianne och Birgitta säjer hantverk på julmarknad.
Något av det roligaste är att prata med kunderna, tycker de två.

Hon har jobbat som textillärare i nästan hela sitt yrkesliv.

– När jag var föräldraledig med mitt första barn kände jag att jag inte ville gå tillbaka till mitt kontoristjobb och det var efter det som jag började plugga.

Annons

Mycket handarbete och olika kreativa projekt

Marianne har alltid gillat att sy och handarbeta och i barndomshemmet var det ständigt kreativa projekt på gång.

– Både jag, mina systrar och mamma och pappa gillade att skapa med händerna. Jag klippte isär gamla kläder och sydde om dem så de passade mig. Jag har alltid både stickat, virkat, vävt och sytt och tillverkat mina egna och barnens kläder, så mitt yrkesval var ganska givet, ler Marianne.

Även Birgitta är uppvuxen i en kreativ familj, där vävstolen ständigt stod framme.

– Jag lärde mig väva och att färga garn. Vi plockade stenlav, ljung och näckrosor som vi använde att färga med. Men när jag flyttade från Jämtland, i samband med att jag började jobba, blev det en lång paus. Under många år handarbetade jag inte alls, säger Birgitta och berättar att hon alltid haft ett stort intresse för textilier.

Annons

– Under min första resa till Indien blev jag hänförd av alla vackra tyger och kulörer vi såg i gatuvimlet och under besök i textilfabriker. Jag kom hem med en rejäl bunt tyger, skrattarBirgitta.

Flera av dessa tyger har nu förvandlats till bland annat dukar och klänningar.

Gör gärna loppisfynd tillsammans

Det var efter ett par års sömnadsträffar som Birgitta och Marianne började prata om att stå på marknader. Innan de bestämde sig gjorde de studiebesök på några olika julmarknader. De ville gärna stå på en marknad med hantverksprodukter.

Många av väninnornas produkter är tillverkade av egna sparade och loppisfyndade tyger, lakan och gardiner.

Ingång till Kalmar slotts julmarknad.
Redan utsidan av slottet lockar med härlig julkänsla.

– Vi går ibland på loppisar tillsammans och hela vår hantverksidé bygger på återbruk. Många av tygerna och mönstren känner både vi och våra kunder igen från barndomen, sägerMarianne och berättar om unga killar som återfunnit mormors duk och marknadsbesökare som fastnat för grytunderlägg som sytts av en gardin de minns från barndomen.

Annons

Marianne och Birgitta vittnar om många trevliga samtal med människor vars minnen väckts till liv av deras alster. En del är nyfikna på hur de tillverkat sina produkter - exempelvis bivaxdukarna, som är en historia för sig.

En del av produkterna gör de av egna loppisfynd.

– Första gången gjorde vi några dukar i mitt kök, men det blev så kladdigt och spisen var svår att rengöra så förra sommaren avsatte vi några dagar tillsammans på Mariannes lantställe i Östergötland. Marianne hade köpt en gammal bänkspis bara för ändamålet, berättar Birgitta.

De köpte bivax från en lokal biodlare. Utvalda tyger behandlas i flera steg och under några varma sommardagar skapades en mängd fina bivaxdukar till julmarknaden.

Annons

– Jag tror att det blev 180 bivaxdukar. Det var ett stort projekt och det är tur att vårt sommarställe ligger nära en sjö så att vi kunde svalka oss med ett dopp emellanåt, skrattar Marianne.

Hantverk på julmarknad.
Väninnorna är idésprutor när det gäller hantverk.

Både hon och Birgitta konstaterar att deras medverkan på julmarknader aldrig hade blivit av om de inte funnit varandra.

– Jag jobbar visserligen med något handarbete varenda dag, men Birgitta är en idéspruta – vi bollar ofta nya idéer och designer.

Nya tekniker och unik design

Birgitta håller med om det kreativa samarbetet.

Annons

– Det är roligt och jag har utvecklats jättemycket sedan vi började sy tillsammans. Jag kunde kanske sy en gardin från början, men vågar testa allt mer. Marianne är en lysande pedagog. Jag har blivit väldigt intresserad av tygtryck, säger Birgitta och visar upp tyger som hon både rostfärgat och tryckt för att göra fina saker av.

Att lära sig nya tekniker och kombinera dem till en unik design har blivit den här duons specialitet. Det är inte omöjligt att det finns helt nya produkter på deras marknadsbord under nästa julmarknad.

Birgitta Nilsson och Marianne Faber

Ålder: 70 respektive 68 år.

Gör: Pensionerad arbetsmiljökonsult respektive textillärare.

Bor: I varsin lägenhet i Stockholm

Aktuella med: Hantverksförsäljning på julmarknader. Birgitta och Marianne har medverkat vid Tyresö slott och Kalmar slott.

Annons