Vann i Bytt är bytt – efter år av missbruk

De vann i Bytt är bytt.
Utan några kunskaper om antikviteter vann Karin och hennes Alexander en halv miljon i tv-programmet Bytt är bytt. Med vinstsumman vill de hjälpa missbrukare och deras anhöriga: "Vi kan bidra med erfarenheter från båda sidor."

Halmstadstjejen Karin hade glatt tackat ja till ett jobb som museiintendent på Norrbyskär, en ögrupp i Västerbottens skärgård, söder om Umeå. Hon var förväntansfull när hon för första gången skulle åka ut till det natursköna området vid museet. Men att hon även skulle möta kärleken där var inget hon räknat med …

– Jag visste direkt att detta var mannen i mitt liv, skrattar hon och tittar på Alexander, som sitter bredvid henne.

Det slog gnistor

På ön låg nämligen även en lägergård där Karin träffade några snickare som höll på att renovera. En av dem var Alexander Strandberg. Karin behövde bara kasta en blick, sedan slog det gnistor som skulle förändra allt.

Men för Alexander var det inte lika enkelt.

– Jag var inte mentalt redo för något annat än att vara en bra pappa. En ny relation fanns inte i mina tankar alls, säger Alexander, 39.

Hans före detta flickvän hade avlidit en kort tid tidigare, till följd av missbruk, och han stod nu med ensam vårdnad om sin son Leon. Dessutom var han nykter och drogfri sedan ett år. Leons bästa var hans högsta prioritet och inget fick riskera detta.

Han var därför mest fokuserad på att hålla sina rutiner, men under hans och Karins möten på färjan ut till ön växte ett intresse fram. Och Karin hittade plötsligt mängder av snickeriprojekt där det behövdes en händig man.

– Det var lite misstänkt, ler Alexander och lägger till:

– Hon hade ett jäkla driv och var väldigt vältalig. Lite annorlunda mot vad jag var van vid.

Karin och Alexander vann i Bytt är bytt i tv4.

Alexanders missbruk var inget som avskräckte Karin.

Kärleken vann

Till slut vann känslorna och de blev ett par.

– Alexander berättade tidigt om sin bakgrund som missbrukare, men jag blev absolut inte avskräckt. Kanske för att jag inte hade någon som helst erfarenhet och såg det som något som var avklarat. Dessutom var jag ju kär, säger Karin, 35, som i dag också heter Strandberg i efternamn.

Alexander hade börjat sitt missbruk tidigt, redan som 14-åring rökte han hasch. När han var 20 år injicerade han heroin. Det var först när sonen föddes som han fick kraft att sluta med drogerna. Han blev medlem i IOGT-NTO och fick stöd.

Men även om allt kändes stabilt så underskattade både han och Karin risken med att dricka alkohol.

– Vi fick ett erbjudande om jobb vid Riksgränsen och det blev en del festdrickande som jag såg som helt okomplicerat, men som inte var det för Alexander.

Han hade inget stopp när han väl började, berättar Karin.

Mötte gamla bekanta

Efter en tid fick de nya jobb, nu i Stockholm. Det var där Alexander vuxit upp, och där han hade sina kontakter, både de bättre och de mindre bra.

– Till en början höll jag mig undan platser som jag visste var riskabla, men min arbetsplats låg bara två minuter från Sergels torg och att gå en omväg runt kändes onödigt, berättar Alexander.

Första gången han gick rakt över torget mötte han sina gamla kompisar och alla tyckte att det var kul att se honom. Det krävdes bara en incident på jobbet och lite dåligt humör för att han skulle falla dit och snart hade han börjat köpa kokain och andra droger regelbundet igen.

– Förändringarna kom gradvis, så jag vande mig vid att han ändrade personlighet helt, säger Karin.

Brydde sig mindre om familjen

Alexander hade blivit lättirriterad och brydde sig allt mindre om familjen. Karin hittade förklaringar, skyllde på att han nog var trött och att han kanske hade svårigheter på jobbet.

– Jag kom på mig själv med att jag faktiskt tyckte bäst om de timmar då han inte var hemma, eller när han sov. Övrig tid försökte jag anpassa allt för att han skulle hållas på gott humör. Alexander var aldrig fysisk i sin ilska, men det var verkligen obehagligt ändå, berättar hon.

Karin fick ta hand om Leon och försöka mildra effekterna av Alexanders personlighetsförändring. Hennes vänner försökte få henne att öppna ögonen och en jul blev han rejält full framför hennes föräldrar och hennes syster. Ändå försvarade hon honom så som många anhöriga till missbrukare gör.

– Efteråt förstår jag inte hur jag kunde acceptera det. Jag tänkte bara att det är väl så här livet ska vara.

Tog en överdos

Men en dag i februari 2013 ändrades allt. Alexander höll på med sina morgonrutiner vid halv hem, vilka innefattade en blandning av droger för att klara sig igenom dagen.

– Jag var i badrummet och borstade tänderna, sedan minns jag inget mer, säger Alexander.

Strax därefter föll han i golvet och dunsen hördes in till Karin, som låg i sovrummet.

– Jag for upp direkt och knackade på toalettdörren, berättar Karin, och tillägger att hon var ganska försiktig först, för att inte göra honom arg.

Hon ropade, men fick inget svar, och hämtade då en kniv från köket för att för söka få upp dörren. När den väl gick upp föll Alexander ut, helt blå i ansiktet. Han hade tagit en överdos.

– Jag kommer ihåg att Leon klappade på honom och sa ”pappa död”. Han blev mer och mer ledsen.

Erkände missbruket

Karin började göra hjärt- lungräddning, samtidigt som hon ringde 112.

– När jag berättade att min sambo tagit en överdos var det första gången jag erkände att det fanns ett missbruk.

Karin var hysterisk och tänkte att hon inte skulle klara det här, men mannen på SOS var bestämd och röt ifrån.

– ”Nu skärper du dig”, sa han och det fungerade.

Ambulanspersonalen hade svårt att hitta rätt, så Karin fick göra HLR i över 20 minuter – en insats som kräver både muskelstyrka och uthållighet.

– Det var det enda sättet att hålla honom vid liv. Jag gick på adrenalin, förklarar hon.

Tack vare Karin hade Alexander återfått en svag puls när räddningspersonal väl var på plats, och hon kunde äntligen ta med sig Leon in i ett annat rum.

– Det var märkligt, men under denna stund tänkte jag ett par gånger: äntligen, nu dör han. Det hade varit så jobbigt att leva med en missbrukare som inte gick att lita på och jag ville vara fri från det. Jag ville att det bara skulle vara jag och Leon.

Ville leva drogfri

Alexander själv minns hur han liksom svävade ovanför hela händelseförloppet och såg sig själv och sin familj. Han fick senare frågan om hur han tänkte sig framtiden och bestämde sig för att leva – drogfri.

Men medan Alexander kände sig pånyttfödd var Karin desto mer tveksam. Skulle hon kunna lita på honom igen?

– Jag märkte redan efter ett par dagar att den gamla Alexander kom tillbaka, så som han varit tidigare. Men det var svårt.

Alexander klarade sin avgiftning utan några av de problem han haft vid tidigare tillfällen.

– Det var märkligt. Jag förväntade mig den där hemska fysiska smärtan, men den kom aldrig.

Till slut beslöt de sig allihop för att kämpa för sin familj. De flyttade från Stockholm till Umeå så fort de kunde. Kyrkan fick en stor betydelse i deras liv och de började engagera sig i att hjälpa andra.

Alexander och Karin i Bytt är bytt i TV4. Här tillsammans med programledaren Renée Nyberg och antikexpert Karin Laserow.

Alexander och Karin i Bytt är bytt i TV4. Här tillsammans med programledaren Renée Nyberg och antikexpert Karin Laserow.

Utbildade sig till anhörigterapeut

Efter några år gick flytten vidare till Karins hemstad Halmstad och familjen fylldes på. I dag har de förutom Leon, också sonen Jason, 2, och tvillingarna William och Louie, 1.

– Jag har utbildat mig till anhörigterapeut och Alexander studerar till alkohol-och drogterapeut. Vi ska jobba ihop för att hjälpa både privatpersoner, företag och skolor, berättar Karin.

– Vi kan bidra med erfarenheter från båda sidor, både som anhörig och som före detta missbrukare. Det tror jag har saknats, förtydligar hon.

Det är en stor satsning, men tack vare oväntade kunskaper om antikviteter har paret fått ett rejält tillskott i kassan. Förra vintern bestämde sig nämligen Karin för att anmäla dem till TV4-programmet Bytt är Bytt, som går ut på att gissa värdet på olika antikviteter.

– Jag hade kanske inte trott att vi skulle ta hem högsta vinsten direkt. Det var mer en rolig grej.

Vill jobba vidare mot missbruk

Men högsta vinsten blev det och en halv miljon rikare kunde de tillbringa en avslappnad sommar i väntan på pengarna. Nu vet de att deras engagemang mot missbruk kommer få lättare att nå ut, de planerar nämligen att använda större delen av summan till den verksamheten.

– Det blir en familjeresa till Östersund också, tillägger Karin med ett leende.

Hon känner ett större lugn i dag inför deras stora satsning, nu när oron för ekonomiska hinder lagt sig.

– Alexanders tidigare liv innebar att allting alltid låg på minus, nu får vi en bättre start.

Efter inspelningen av Bytt är bytt i tv4

Just känslan av lättnad var även det första som infann sig efter inspelningen av Bytt är bytt.

– Jag hade sådan ångest över att vi skulle göra bort oss och bara komma hem med 500 kronor. Att vi vann en halv miljon var svårt att greppa.

Det blev inget firande för paret som i stället snabbt slängdes tillbaka i verkligheten när tre skrikande småbarn tog emot dem hemma. Men redan dagen efter fick de uppleva en ny sorts kändisskap.

– Vi fick enormt mycket positiv respons efter att vi berättat vår historia i programmet och många har uppmärksammat oss på stan eftersom vi lyckades vinna. Det är nästan som man fått blodad tand. Kanske blir det någon mer tävling.

Av Susanne Stamming

Foto: Susanne Stamming, TV4

Läs också:

Familjens sorg efter sonen Max överdos

Okända matallergin: Hjärtinfarkten var histaminöverdos