Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

5 anledningar till att vänner är så bra för hälsan

11 sep, 2020 
Sandra Hiort
Två leende vänner skrattar tillsammans.
Visste du att vänner kan fungera som en riktig hälsoboost? Och till och med göra att du lever längre? Här är fem hälsoanledningar att omge dig med människor som du tycker om.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Visst ligger det något i det här med att vänner är familjen som du har haft möjlighet att välja själv? De finns där när man behöver tröst, plockar ner en på jorden om man svävar iväg och gör livet roligare att leva. Men att ha en vän är också bra för hälsan, på flera olika sätt. Vänner kan till och med göra att vi lever längre.

Se också: Efter 11 års barnlöshet - då födde bästa vännen Hannahs barn

Efter 11 års barnlöshet - då födde bästa vännen Hannahs barnBrand logo
Efter 11 års barnlöshet - då födde bästa vännen Hannahs barn

1. Vänner ger mening & sammanhang

Att ha vänner har faktiskt positiv påverkan på vår hälsa och kan göra att vi lever längre. Det ger oss mening och ett sammanhang och äldre personer är extra beroende av att ha människor de tycker om omkring sig.

2. Vänner ger humöret ett lyft

Vänner är inte bara bra på att lyfta humöret när man känner sig lite låg genom att säga rätt saker. Det finns också studier som visar att nära relationer gör oss lyckligare generellt.

Faktiskt smittar också glädje – så om din vän blir glad, blir du glad och kanske glädjer du en annan vän, som glädjer ytterligare en vän … Så glöm inte att meddela dina vänner när du är extra glad!

Annons

3. Vänner kan hjälpa dig ner i varv

Vänner kan inte bara hjälpa dig att lugna ner dig när något har hänt som du känner dig upprörd över, eller ge dig utsöndring av lugn och ro-hormonet oxytocin med en kram eller klapp på kinden. Det går djupare än så.

Om vi känner oss ensamma kan det nämligen öka produktionen av stresshormonet kortisol, vilket i förlängningen kan leda till allt ifrån högt blodtryck till sämre immunförsvar. Att omge sig med vänner gör oss alltså lugnare på flera plan.

4. Vänner kan hjälpa dig genom sjukdom

Man vet att man har en riktig vän när hen knackar på när man ligger hemma sjuk och lämnar över soppa, juice och en krya på dig-blomma. Men det kan faktiskt också vara viktigt med vänner om man blir riktigt sjuk.

En studie gjord på kvinnor med bröstcancer i Kina visade att vänskap, tillsammans med upplevd bra livskvalitet, var viktiga faktorer i kampen mot cancern.

5. Vi håller lättare formen med vänner

Finns det något som motiverar en att hålla i träningen mer än en träningskompis? Flera studier visar att om vi tränar med vänner så är det större chans att träningen blir av, vi bränner mer kalorier, tar i lite extra och tränar mer regelbundet. Snacka om hälsohöjare!

Annons