Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Irene: Vår dotter kom inte tillbaka från semestern

03 jan, 2024 
Anonym läsarberättelse
Kvinna gråter och en man håller om henne.
Hanna skulle bara resa bort över jullovet.
Men ingenting blev som vi hade trott.
Jag och min man väntade förgäves där hemma…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Podcast: Lätta ditt hjärtaBrand logo
Se också: Podcast: Lätta ditt hjärta

Vår dotter Hanna skulle tillbringa jullovet i Thailand med sin pojkvän Joakim. De skulle ha kommit hem i mitten av januari, men det var bara Joakim som klev av planet. Han ringde oss och berättade att Hanna var kvar i Thailand.

– Det finns en del som ni behöver veta, sa han allvarligt.

Vi blev chockade när vi fick höra sanningen om vår dotter

Min man och jag förstod ingenting. I upplösningstillstånd körde vi hem till Joakim och fick veta att problemen berodde på Hannas tablettmissbruk. Att hon hade ett sådant kom som en chock.

Joakim berättade att det hade börjat ett halvår tidigare. Hanna hade läst dubbla kurser på universitetet och varit stressad. Hon provade då koffeintabletter för att orka plugga på kvällarna, men det hjälpte bara till en början.

Annons

Sedan hade det eskalerat. Joakim kände till en del, men det var först under resan till Thailand som han förstått hur illa det blivit.

Där hade Hanna börjat försöka få tag i receptbelagd medicin. Ibland var det lättare att få tag i narkotika och då köpte hon det i stället. Joakim blev livrädd för att hon skulle åka fast. Efter ett gräl hade hon gett sig av och inte kommit tillbaka förrän morgonen därpå.

Hanna hade tillbringat natten hos en man som sålt tabletter till henne. Efter det hade hon packat sina väskor och flyttat hem till honom. Han var äldre än Hanna och hette Steve. Det var allt Joakim visste. Kvällen före hemresan hade hon ringt och sagt att hon skulle stanna i Thailand.

Vår dotter försvann i två månader

Efter ett par dagar lyckades vi äntligen få tag i Hanna per telefon.

– Jag har varit så fruktansvärt stressad och behöver bara koppla av. Ni behöver inte oroa er, sa hon.

När jag försökte prata med henne om tabletterna viftade hon bort problemet och vägrade komma hem. Hanna hade alltid varit en skötsam tjej. Hur hade hon hamnat i det här? Varenda gång hon lovade att komma tillbaka sköt hon upp hemresan. Hon jobbade på en restaurang och levde med Steve, sa hon.

Annons

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Men så försvann hon plötsligt från radarn i två månader. Vi tog kontakt med UD, men de hade ingen information att ge oss. När vi äntligen hörde ifrån henne igen sa hon att de hade rest runt och saknat täckning på mobilen.

Efter den pärsen kände jag mig helt knäckt. Min man och jag började planera en resa till Thailand för att se hur hon hade det. När jag tog upp det med Hanna lät hon positiv, men det var sista gången jag pratade med henne i telefon. Kort därefter upptäckte vi att hennes abonnemang var avslutat. Nu kunde vi inte nå henne alls.

Till jul året därpå fick vi ett vykort från Vietnam. Hanna skrev att hon hade fullt upp och att våra resplaner fick skjutas fram. Under den följande tiden skickade hon vykort från olika platser i Asien. Det var den enda kontakt vi hade med henne.

Annons

Kom äntligen hem – har fått hjälp i gruppterapi

Men efter två år kom hon plötsligt hem. Hennes historia om tiden i Asien handlade om ett eskalerande missbruk och hur hon och Steve försörjt sig på drogförsäljning. Hur de varit nära att åka fast och hur hon till slut förstått att hon var tvungen att ta sig därifrån om hon ville överleva.

Hon hade lämnat Steve och med vänners hjälp lyckats resa hem. I Sverige fick hon under flera år hjälp och stöd i gruppterapi. Hon återupptog studierna på universitetet och lever i dag ett friskt liv med sin make.

Det som hände orsakade oss alla mycket smärta, men det viktigaste är att Hanna kom hem igen. Tänk om vi hade förlorat henne för alltid.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons