Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Anna: Hans överraskning fick julglädjen att vakna till liv

11 dec, 2023 
Anonym läsarberättelse
Familj sitter tillsammans i julpyjamas på golvet och håller i en ljusslinga.
När min svärfar var med om en olycka fick jag automatiskt ta på mig mer ansvar vid jul.
Jag fick verkligen bita ihop för att orka med det och blev paff när Mattias hade en överraskning till mig – som räddade julen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 tips på hur du varvar ner under julenBrand logo
Se också: 5 tips på hur du varvar ner under julen

För några år sedan pågick en sådan tid när svärfar ramlade från en stege och bröt benet. Det blev extra mycket för Mattias och de andra att klara av och dessutom behövde mina svärföräldrar en del hjälp där hemma.

Jag fick ta på mig ännu mer ansvar för hushållet och barnen och det här hände i ett skede när jag redan kände mig less på all stress och Mattias långa arbetsdagar. Jag ville ha mindre att tänka på och mer tid med familjen.

Jag kände mig tvingad att bita ihop för barnens och släktens skull

Mattias familj har dock alltid ställt upp för varandra och har en bra sammanhållning. Så är det tyvärr inte i min egen familj. Det har varit tjafs, baktaleri och konflikter i min släkt så länge jag kan minnas.

Annons

Något som gjorde det värre var tragiskt nog att min pappa dog för fem år sedan. Man skulle ju vilja tro att något sådant får folk att hålla sams, men så blev det inte alls.

Inom släkten finns en gemensamt ägd sommarstuga och pappas föräldrahem. Dessa fastig­heter streds det om redan tidigare och efter att pappa gick bort blev det ännu värre.

Jag var så trött på konflikterna att jag gjorde vad jag kunde för att undvika de flesta av mina släktingar, men under julhelgen kände jag mig tvingad att bita ihop. Dels för alla inblandade barns skull, men också för att det trots allt handlade om släkten. Den må vara värst, men man måste ju ändå fira jul ihop – så resonerade jag, även om jag önskade att det vore annorlunda.

Överraskningen: Vi skulle fira jul för oss själva

Men då för två år sedan, efter svärfars olycka och allt annat som pågick runt omkring oss, kändes det som om julen tornade upp sig framför oss mer pliktbetungande än någonsin.

Jag försökte dra ett djupt ande­tag och hitta inspiration till allt som behövde göras, men det kändes inte kul. Och det tar ju ytterligare på krafterna att behöva känna så.

Annons

Men då visade Mattias att han var mer intonad på hur jag kände och vad vi som familj behövde än jag tidigare hade förstått.

– Jag har en överraskning, sa han en kväll när vi just tagit oss i säng, alldeles för sent som vanligt.

– Jaså? sa jag, som hela kvällen hade varit på allmänt dåligt humör men nu ändå blev lite nyfiken på vad han hade i tankarna.

Han vände sig mot mig och började prata om att han var medveten om hur mycket extra han tvingats lägga på mig den senaste tiden och att han visste hur jag kände inför ännu en jul med familjen.

– Så jag tänkte att vi skulle göra något annat i år, sa han. Att det vore bra för oss att få vara i fred och fira för oss själva, bara du och jag och barnen.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Han hade hyrt en stuga. Långt hemifrån, där vi verkligen skulle få lugn och ro. Först blev jag häpen, men samtidigt kändes det helt fantastiskt. Det var som om jag slappnade av vid blotta tanken och kände en ny julglädje vakna till liv igen …

Annons

Det var inte helt enkelt att berätta det här för familjerna, men vi hade bestämt oss och barnen var jätteivriga. Inom Mattias familj blev man väl lite besvikna, men var ändå glada för vår skull.

Från min familjs håll blev det nästan bara sura miner. Mamma och en av mina systrar försökte att ge mig dåligt samvete, men den här gången lyckades jag ganska bra med att slå det ifrån mig.

Eftersom vi skulle åka iväg behövdes inte samma förberedelser, och julstressen jag normalt kände minskade enormt. Vi köpte dessutom bara julklappar till barnen och varandra.

En stressfri jul i stugan

Några dagar före julaftonen packade vi bilen full och for norrut. Vi hade tagit med några adventsljusstakar och pynt till en gran som vi ordnade på plats. Stugan var rustik och jättemysig. Fler hade tänkt som vi och det fanns en hel del barn för våra att leka med i området.

På julafton åkte vi skidor och åt en långlunch. Kvällen tillbringade vi framför en sprakande brasa i stugan.

Annons

Det var fantastiskt skönt att göra på det här sättet. Julen blev stressfri och vi kunde fokusera på att bara umgås och ha roligt. Det där är en av de bästa jular jag någonsin haft.

När vi kom hem gjorde vi vårt bästa för att skära ner på stressen och tillbringa mer tid tillsammans, och ett resultat av det här välkomnade vi året därpå när vår yngsta dotter kom till världen. Vi hade inte haft några planer alls på att skaffa ett tredje barn, men när vi fick graviditetsbeskedet kändes det bara så rätt.

I år firar vi vår första jul med henne och vi tillbringar gärna fler julhelger i en stuga någonstans framöver.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons