Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Kajsa: Vi hade inte tid för barnen

29 feb, 2024 
Anonym läsarberättelse
Medelålders man och kvinna jobbar.
Vi bildade familj trots att vi var mitt uppe i våra karriärer.
Det var hektiskt, men jag tyckte att det fungerade.
Långt senare förstod jag hur det hade påverkat barnen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 7 beteenden vi kan ha med oss från barndomenBrand logo
Se också: 7 beteenden vi kan ha med oss från barndomen

Staffan hade precis fått en eftertraktad doktorandtjänst och jag mitt första jobb när det visade sig att jag var gravid. Vi hade tänkt vänta med att skaffa familj, men bestämde oss för att det fick fungera ändå.

Barnen fick tillbringa mycket tid hos släktingar

Ett och ett halvt år efter att Ingrid kommit till världen föddes Jakob. Det var stressigt under småbarnsåren. Jag var konstant trött fram till barnen började skolan.

Eftersom både jag och Staffan satsade på karriären tillbringade barnen en hel del tid hos släktingar. Vi hade konferenser och möten på kvällar och helger och då var barnen hos sina kusiner.

Annons

Tempot var högt i många år men jag valde att se fördelarna. Vi hade ekonomisk trygghet, bodde i ett bra område och reste till exotiska platser.

Men jag och Staffan var alltför upptagna av våra karriärer för att se att barnen hade behov som vi inte gav dem. De fick betala priset för vår livsstil och fick sällan sina föräldrars odelade uppmärksamhet och närvaro.

Sökte bekräftelse och uppmärksamhet

Med åren fick det konsekvenser. Ingrid blev beroende av den bekräftelse killar gav henne. Jakob jagade adrenalinkickar och njöt av uppmärksamheten han fick för sina våghalsiga fallskärmshopp och bergsklättringar.

Ingrid hade ett hektiskt liv och ganska många korta relationer genom åren. Men när hon i 35-årsåldern träffade Nils förändrades allt och hon började leva ett liv som helt fokuserade på familjen. De fick två barn och hade gärna velat ha flera, men det visade sig att det inte gick.

Annons

Efter att de fick beskedet att de inte kunde få fler barn hände det något. Ingrid var inte längre inriktad på familjens bästa, utan började tänka alltmer på sig själv.

Snart separerade hon från Nils och det visade sig att hon hade träffat någon annan. Den nye mannen flyttade in, men det höll i knappt ett år. Efter det återupptog hon ett aktivt uteliv och fokus på sig själv.

Hennes barn var mycket hos oss och eftersom vi nu hade gått i pension hade vi tid för dem. Det var en sådan skillnad mot när våra egna barn växte upp, och det var en smärtsam insikt.

Samtalsterapin hjälpte mig att förstå min dotter

För att försöka förstå Ingrid och den gnagande känslan av att något var fel började jag gå i samtalsterapi.

Där kom jag snart att förstå att hennes beteende på sätt och vis var likt mitt eget.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Annons

Både jag, Staffan och barnen var på olika sätt beroende av uppmärksamhet och den bekräftelse som vi kände att vi fick på det sättet. Var det ingen av oss som var tillräckligt trygg i den vi var?

Det var en väldigt smärtsam tanke. Särskilt då det var omöjligt att skygga för insikten att det var vi som fört detta vidare till våra barn.

Det här kom att förändra hur jag såg på allt. Mycket som verkat viktigt kändes nu ihåligt.

Jag pratade mycket med Staffan om det här och under en tid följde han med mig till terapin. Att han deltog och att vi gjorde det där tillsammans gav relationen ett nytt djup. Och vi tillbringade så mycket tid vi kunde med våra barnbarn.

Ingrid lever nu i en relation som verkar bra för henne. Jakob jobbar utomlands men kommer att återvända hem nästa år, eftersom hans sambo är gravid och de vill leva i Sverige.

Visst finns det sådant jag ångrar, men just nu är jag främst tacksam över att få uppleva pensionsåldern med familjen omkring mig och på nära håll få se de yngre generationerna växa upp och ha det bra.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons