Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Youtubern Caroline Arvidsson: ”Jag har en vuxen kropp med ett barns hjärna”

24 jun, 2021 
AvKarin Hylander
En glad Caroline på sitt rum där hon fotograferar och skriver på sociala media.
Caroline föddes med en funktionsvariation och mobbades för det i skolan. Nu tar hon revansch – med 44 000 följare på TikTok och tusentals visningar på Youtube och Instagram varje vecka. Snart tävlar hon också i finalen av Funkisfestivalen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons



Jag fick kanske inget vanligt jobb men jag blev stor på sociala medier, säger Caroline Arvidsson som snart tävlar i Funkisfestivalen på Stockholm Waterfront med låten Kaxig.

– Min kropp är 32 år. Men min hjärna är inte det. Den är som ett barns och jag vet inte hur gammal den är.

Så förklarar Caroline sin funktionsvariation. Inte med en diagnos, som lätt ställer sig i vägen och överskuggar vem man är och ens personlighet.

Caroline är Caroline, helt enkelt. En tjej som gillar att pyssla, leka på lekplatser och tävla med sina käpphästar. Men som också för en kamp för sina och andra funktionshindrades rättigheter.

– Jag vill att det ska bli mer synligt och mer normalt hur det är att leva med en funktionsvariation, säger hon.

Just nu är det fullt fokus på Funkisfestivalen. Den 23 augusti står Caroline på scenen på Stockholm Waterfront och framför Kaxig, som ursprungligen gjordes av hennes idol, tioåriga barnskådespelaren och sångerskan Maja Söderström.

Se Caroline berätta ”Jag har en barns hjärna i en vuxen kropp”:

Influencern Caroline: "Jag har ett barns hjärna i en vuxen kropp"Brand logo
Influencern Caroline: "Jag har ett barns hjärna i en vuxen kropp"

Maja har hört Carolines version.

– Hon skrev att jag gör den jättebra och att hon ska komma på finalen om där får vara publik!

Annons

Caroline vann delfinalen hemma i Halmstad och ska nu tävla mot tretton andra artister med intellektuell funktionsnedsättning från hela Sverige.

– När jag var sex år sa jag till pappa att jag ville bli popstjärna när jag blev stor. Sedan, när jag började i särskolan, tänkte jag att nu kan jag väl inte bli artist. Men sen kom Funkisfestivalen och ja, jag kan ju bli artist! säger Caroline och fortsätter:

– Man kan bli vad man vill, bara man kämpar och ingen stoppar en.

Caroline är rädd för mat

Caroline växte upp med mamma, pappa, två systrar och en bror på ett par mindre orter i Halland.

Det märktes tidigt att hon inte utvecklades på samma sätt som syskonen. Dels var hon sen med talet men det fanns också andra saker som skiljde henne från de flesta andra barn.

Känsligheten – hur Caroline kan haka upp sig och gå i baklås för enbart en liten sak. Och matproblemen, hon vägrade att smaka på det mesta och klarade bara att äta väldigt få saker.

Annons

– Det heter selektiv matstörning men det visste jag inte om förrän för några år sedan. Jag visste bara att jag var rädd för mat.

En glad influencer, Caroline Arvidsson, lekar på en lekplats.
På Funkisfestivalen 23 augusti framför Caroline låten Kaxig.

Värst var – och är – potatis och lukten av fisk. Hon har svårt att ens se mat hon inte tycker om men tycker att det känns taskigt mot dem som har lagat maten att tacka nej. Det gör att det ofta låser sig vid måltiderna och det är nästan omöjligt att äta i stora matsalar, hemma hos kompisar och på restaurang.

Pappan träffade en man

När Caroline började i byskolan fick hon en assistent redan från start.

Annons

– Att gå i en vanlig skola var både bra och dåligt. Det var bra att få vara med om alla saker som andra barn får göra. Men det var dåligt eftersom jag blev mobbad för att jag hade assistent och inte hängde med i skolan, säger Caroline.

Ännu värre blev det sedan hon berättat om sin familj.

När hon gick i lågstadiet skildes hennes föräldrar.Caroline fortsatte att bo hos mamma och åkte till sin pappa varannan helg. Efter ett tag berättade pappa för Caroline och hennes syskon att han hade träffat en ny kärlek. Den nye var en man, som pappa John fortfarande är tillsammans med.

På det viset fick hon två pappor, något hon inte tycker är ett dugg konstigt.

– Jag blev glad för det! Men när vi skulle vi måla vår familj i skolan tog jag med båda mina pappor på teckningen.Då fick skolkamraterna något nytt att retas för, att Carolines pappa var bög.

Annons

– Och så sa de att jag aldrig skulle få ett jobb, minns hon.När Caroline var 16 flyttade hon till sina pappor utanför Halmstad och 22 år gammal vidare till ett gruppboende.

Ett år senare kom hon till det ställe där hon bor nu. Caroline har eget rum och toa men delar kök, matsal och sällskapsrum med fyra andra. Personal finns på plats dygnet runt. De hjälper bland annat till att tvätta, städa, stötta vid måltiderna och trösta om man är ledsen.–

Det är lite som att bo hemma hos mamma eller pappa. De andra som bor där är inte mina bästa kompisar men man blir lite som syskon. Vi har kul tillsammans och bråkar en del.

Den praktiska hjälpen från personalen är viktig men minst lika betydelsefull är tryggheten.

– En egen lägenhet skulle vara läskigt. Om man vaknar på natten och så finns där ingen, vad gör man då? säger Caroline.

Annons

Jobbigt med nya stora saker

På vardagarna är Caroline på daglig verksamhet. Där pysslar hon eller deltar i Instagramgruppens arbete. Förut var Caroline på en liten daglig verksamhet men sedan slogs flera sådana ihop till en stor, på det gamla äldreboendet Patrikshill.

– Det är just när saker är nya, stora och med mycket folk som det blir jobbigt för mig. Men nu har vi fixat en egen hörna till mig på jobbet och det finns alltid någon personal jag känner och är trygg med i närheten, berättar Caroline.

Tidigare fanns även en stor fritidsverksamhet med discon, utflykter och läger på sommaren.

– Det var ofta där man träffade sina kompisar. Men kommunen tyckte att det kostade för mycket så de tog bort den, säger Caroline.

Hon saknar lägren och discona men har att göra ändå med friidrott, fotbollsträning och käpphästtävlingar. Att sköta de sociala medierna tar också mycket tid.

Annons

Kändis på YouTube

Detta började med att Caroline för några år sedan startade en Youtube-kanal för att visa de färgglada armband, loom bands, som hon väver av plast och gummi.

– Det var någon som ville lära sig hur man gör men jag kunde inte berätta och visa med bilder så jag frågade pappa om jag fick starta en Youtube-kanal.

”Ja, men du får sköta den själv” sa han. Jag ringde min syster som hjälpte mig.När trenden med loom bands avtog hade Caroline fått ett upp intresse för youtubeandet i sig och ville fortsätta.

– Det är så många som inte vet vad ett gruppboende och en daglig verksamhet är. Hur människor med funktionsvariationer är. De kanske tänker att alla sitter i rullstol, säger Caroline.

Vill visa att man får bli kär i den man vill

Sedan dess har Caroline lagt upp filmer om sin vardag för att visa att människor med funktionshinder är som alla andra utom i det att de behöver mer hjälp i vissa situationer. Även hennes andra hjärtefråga finns med.

Annons

– Det är ju lite extra att ha två pappor och många är intresserade av det. Det vill jag också visa – att man får bli kär i den man vill!

Caroline Arvidsson, som mobbades i skolan, tar ett högt skutt från gungorna.
Förr fick Caroline ofta blickar för att hon lekte på lekplatser. Numera får hon blickar för att folk känner igen henne från sociala medier.

Med tiden skaffade hon konton på TikTok och Instagram också. På TikTok får hon utlopp för sitt stora dans- och sångintresse. Det blev snabbt succé. Nu har hon mer än 44000 följare och flera tusen följer henne på Instagram och Youtube.

– Att jag har blivit så stor på sociala medier är bra för då får jag ut budskapet. Och så hoppas jag att de som hatade och mobbade mig i skolan ska se det.

Annons

– Här är jag och jag blev någonting i alla fall! Jag blev en förebild för många!

Särskilt glad blir hon när människor berättar att hennes inlägg har hjälpt dem. Det kan vara någon som har en bror eller syster med funktionsvariation eller någon som själv ska flytta till ett gruppboende och vill veta hur det är på ett sådant.

I vintras började Caroline använda sina konton till ytterligare en sak. När kommunen skulle göra en omorganisation och ville att personalen på boendet och den dagliga verksamheten skulle börja jobba på båda ställena reagerade Caroline.

– Det de bestämt kändes helt hel. Varför ska Halmstad alltid bestämma över oss? Kan vi inte få bestämma något över våra liv? Jag blev sur och tänkte att jag ska använda mina sociala medier till detta, säger Caroline.

Caroline Arvidsson har blivit kändis på sociala medier som TikTok och YouTube.
Caroline berättar på sociala media och har 44 000 följare på TikTok.

Hon gjorde en film och la ut på TikTok, Youtube och Instagram. Kompisarna på den dagliga verksamheten såg den och ville göra en egen film om beslutet och vad de tyckte om det. Personalen hjälpte till.

Annons

– Det tyckte kommunens chefer inte om. Sju personer i personalen stängdes av från jobbet. Då blev Caroline ännu mer upprörd.

– I vloggen från den dagen sa jag att om du tänker flytta till Halmstad så gör det inte! Det blev ett väldigt rabalder med artiklar i tidningen och allt.

Caroline tror inte att de kommunala beslutsfattarna hade räknat med något motstånd från dem som bor på boendena och har sin sysselsättning på daglig verksamhet.

– De ville inte ens prata med mig efter det som hände, bara med personalen. Men om de tror att människor med en funktionsvariation inte förstår någonting så har de fel, säger Caroline.

Trivs med sig själv

En nackdel med att ha en intellektuell funktionsnedsättning är att man får lägre lön än andra. Det är till exempel stor skillnad på vad Caroline och vad hennes syskon tjänar.

Annons

– När jag vill köpa något frågar jag pappa, som är min gode man, om jag har råd med det, berättar hon.Caroline önskar ändå inte att hon hade fötts utan funktionsvariation. Hon är inte ledsen över att hon har den.

– Men jag har varit det. Då tänkte jag ”Varför blev jag inte som mina syskon? Varför klarar jag mig inte själv?”, säger hon.

Detta är Caroline Arvidsson

CAROLINE ARVIDSSON LER MED EN STOR ROSA ROSETT I HÅRET.
Caroline Arvidssson.

Ålder: 32 år.
Bor: På ett gruppboende i Halmstad.
Familj: Två pappor, en mamma, två systrar, en bror, en halvsyster samt syskonbarn.
Arbete: Daglig verksamhet.Fritid: Vlogga och skriva på sociala medier, sång och musik, käpphästtävlingar, friidrott, utomhuslek, fotboll och pyssel.
Sociala medier: @carolinearvidsson13 på TikTok, carolinearvidsson13 på Instagram och Youtube-kanalen Caroline Arvidsson.

I dag tänker hon inte så. Hon vet ju inte hur livet hade sett ut om hon inte fungerat som hon gör. Kanske hade hon haft det sämre än vad hon har det nu. Det finns till och med en del grejer som är bra med att vara ett barn i en vuxen kropp, tycker Caroline.

– Vuxna är ju så tråkiga! De bara sitter. De får också fullt upp med karriär, att träffa en partner och skaffa familj, resonerar hon.

Annons

Medan hon själv kan leka med sina kompisar, är friare och kan göra det hon känner för. Och så uppskattar syskonbarnen hennes lekfullhet.

– Jag tycker om att vara jag, säger Caroline.

Jag vill också visa att man får bli kär i den man vill Caroline Arvidsson.– Skriver man att något är normalt så blir det normalt, säger Caroline Arvidsson, som använder sina sociala medier till att berätta hur det kan vara att ha en intellektuell funktionsvariation och två pappor.

Funkisfolkets egen Mello

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer över 15 år med intellektuell funktionsnedsättning inom LSS. Det är ett årligt återkommande evenemang sedan 2011.Finalen går av stapeln på Stockholm Waterfront den 23 augusti. Du kan se Caroline framföra låten, och följa tävlingen, på youtube.com/c/Funkisfestivalen/videos eller hennes egna sociala medier.

Annons