6 platser i Sverige du måste se

Vårt avlånga land bjuder på massor av fina pärlor att besöka. Passa på att ta en omväg och upplev något nytt nästa gång!

Tjurpannan

Tjurpannan, sydväst om Havstenssund, är ett naturreservat som saknar skyddande ytterskärgård. Ett lättillgängligt område med fina vandringsstråk som bjuder på allt från branta klippstränder, strandängar med sällsynta växter till fantastisk utsikt.

Badhytterna, Hjo

1913 skissade arkitekten Lars Källman på nio små byggnader vid Guldkroksbadet i Hjo. I dag står de fortfarande kvar och du kan hyra en hytt för en dag.

Midnattssolsstigen, Kiruna

En populär vandringsled över toppen på Luossavaara som erbjuder en fin och måttligt fysiskt krävande tur upp över kalfjället. Officiellt är det midnattssol i Kiruna mellan 28 maj till 16 juli.

Nyckelvikens herrgård, Nacka

Den välbevarade herrgårdsanläggningen Stora Nyckelviken är ett populärt utflyktsmål med bland anat café, badplats och hembygdsmuseum. Omgivningarna med öppna ängar och skogslandskap är sedan 1993 ett naturreservat. För den som vandrar upp på bergstoppen väntar en fin utsikt över Stockholm.

UFO-monumentet, Ängelholm

Gösta Carlsson påstod att han såg en UFO-landning i Sibirienskogen utanför Ängelholm den 18 maj 1946. På platsen för den påstådda landningen lät han 1972 uppföra en modell av farkosten så som han minns den. Passa på att ta ett bad på stranden Sibirien och njut av de vackra omgivningarna när du ändå är här.

Varbergs kallbadhus

Kallbadhuset anses vara ett av Sveriges vackraste badhus. Badhuset är byggt på pålar i vattnet i morisk stil, med lökkupoler på hörnpaviljongerna och i mittpartiet. Det nuvarande kallbadhuset är det tredje som uppförts, sedan två tidigare spolierats av svåra stormar. Det nuvarande badhuset har stått sedan 1903. Här börjar också Varbergs strandpromenad.

Av Johanna Svan

Foto: TT

Mer spännande innehåll hos allas.se: