Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

7 svenska hotell du inte trodde fanns

08 jun, 2016 
Sofia Gerholm
Bo i en svamp vid Göta Kanal
Har du också en förkärlek för annorlunda roliga hotell? Här tipsar reseredaktören om några av Sveriges mest udda boenden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sala silvergruva – Bed and Breakfast

Sala Silvergruva Bed and breakfast

Övernatta i lyxig gruvsvit 155 m under jord omgiven av stora bergsrum och vattenfyllda schakt.

sala-silvergruva-hotel

I övernattningen ingår guidad gruvvisning, vickning och frukost nere i sviten. Obs! Viktigt att veta att det enda sättet att komma ut är att kontakta jourpersonal ovan jord via kommunikationsradio.
Mer info: salasilvergruva.se

Annons

I den djupaste skogen – Kolarbyn Eco-Lodge

Bo i koja i Kolarbyn

I de djupaste skogarna i Skinnskatteberg ligger Kolarbyns vandrarhem som består av tolv kolarkojor. Du bor utan el och rinnande vatten och sover på två britsar med fårskinnsfällar med naturen och dess djurliv in på knuten.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Bo i koja i Kolarbyn

I priset ingår guidad rundvandring samt lån av eka. Hela Kolarbyn är byggd i naturmaterial och en del av intäkterna går till bevarande av områdets natur och kulturvärden.
Mer info: kolarbyn.se

Annons

Sov med fiskar – Utter Inn Västerås

Hotell Utter inn i Västerås

Mitt i Västeråsfjärden flyter undervattenshotellet Utter Inn med stor flytbrygga. Hotellet är ett av konstnären Mikael Genbergs projekt. När natten faller på är det dags att klättra ner till sovrummet med panoramafönster i fyra väderstreck – tre meter under vattenytan. Boka via Västerås Turistinformation.
Mer info: visitvasteras.se

13 meter upp i luften! Hotell Hackspett

hotell-hackspett

Trädhuset hotell Hackspett är konstnären Mikael Genbergs första projekt, beläget i Vasaparkens ståtligaste ek i centrala Västerås, 13 meter upp bland trädkronorna. Från verandan har du fin utsikt över parken. För att ta sig till och från hotellet blir du upp- och nedhissad i sele. Hotell Hackspett bokas via Västerås Tourist Center men den senaste tiden har trädet inte mått så bra och undersöks av specialister. Därför kan man för närvarande inte bo där däremot kan man titta på sevärdheten.
Mer info: visitvasteras.se

Annons

Bo i en svamp eller i en trollstubbe

Bo i en svamp vid Göta Kanal

Vid Göta Kanal i Lyrestad Norrkvarn ser man nästan aldrig ledsna barn. Anledningen är de fantasifulla trollstubbarna och svamparna som är placerade i naturen och där hela familjen kan bo. Meningen är att stubbarna ska vara inredda som riktiga trollbostäder (hur nu sådana ser ut). Och vill du inte bo i en stubbe utan föredrar en svamp går det också bra. Karl Johan svamp eller röd flugsvamp kan du välja mellan. Bakom verken står motorsågskonstnären Sören Niklasson. Här finns även ett Göta Kanal i miniformat där barnen kan leka.
Mer info: norrqvarn.se

Annons

Besök Sjunde Himlen – Islanna trädhushotell

bo-i-en-koja

Utanför Falköping ligger hotell Islanna som består av två stugor. Andrum heter den ena, en röd stuga med vita knutar och två uteplatser, 6,5 meter högt upp i ett träd!

sjunde-himlen

Den andra heter Sjunde Himlen. Vid ankomst väntar en fruktskål med choklad och mousserande vin. Frukosten är ekologisk och hissas upp i en korg. Islanna är öppet året om eftersom stugorna är vinterbonade.
Mer info: islanna.com

Annons

Coola rum – Ishotellet i Jukkasjärvi

Jukkasjärvi ishotell

Drömmer du om att besöka ishotellet i vinter? Då kan det vara läge att planera och boka ganska snart eftersom isrummen är flitigt efterfrågade. Hotellet erbjuder flera rumskategorier från deluxsvit med privat bastu till enklare isrum där du sover i en sovsäck på en bädd packad av hård snö på ett isolerande renskinn. Temperaturen är 5–8 minusgrader. Spännande men kallt och man längtar efter något värmande. Vilket man också får morgonen därpå i form av ett bastubad, ett diplom och varm lingondricka. Du kan bo i ett isrum november-april. Men från och med november i år blir det möjligt att bo året runt då det byggs en solcellspark som gör isrummen beboliga även sommartid.
Mer info: icehotel.com

Läs också: Hemsökta ställen att övernatta på – om du törs!

Text: Katarina Markiewicz

Foto: från respektive boende

Annons