8 svenska platser du bara måste se vintertid

Kvinna i Sareks nationalpark, Sverige
Från ishotellet i Jukkasjärvi till myskoxar i Tännäs. Det finns otroligt många platser i Sverige som bara väntar på att upptäckas. Här är åtta exempel – perfekta att besöka i vinter.

Ibland behöver man inte flyga för att få ett minne för livet. Det vimlar nämligen av vackra ställen i Sverige som få av oss ens vet om – allt från ishotell till vackra nationalparker med stor chans till att se norrsken. Så passa på att ta en avstickare i vinter och upplev det finaste som Sverige har att erbjuda.

Här är åtta exempel på vackra platser att se innan du dör!

1. Icehotel – Ishotellet i Jukkasjärvi

Icehotel i Jukkasjärvi.

Ishotellet i Jukkasjärvi är ett unikt hotell som lockar turister från världens alla hörn.

I Jukkasjärvi, 20 mil norr om Polcirkeln, ligger det världsunika hotellet Icehotel. När den första snön har kommit till byn samlas konstnärer från hela världen i Jukkasjärvi för att vara med och skapa den utställning av snö, is och ljus som sedan blir Icehotel.

Det här är förmodligen en av Sveriges mest kända sevärdheter, och det är inte speciellt svårt att förstå varför.

2. Norrskenet i Abisko

Norrsken i Abisko.

Uppleva norrsken – en dröm för väldigt många människor.

Abisko nationalpark sägs ha världens bästa förutsättningar för att se det vackra norrskenet.

Under vinterhalvåret, från november och fram till slutet av mars, är det störst chans att få uppleva ljusfenomenet som många har på sin bucket list.

3. Niehku Mountain Villa

Niehku Mountain Villa vid Riksgränsen utsågs nyligen till Europas bästa hotell när det kommer till inredning.

NIEHKU MOUNTAIN VILLA vid Riksgränsen

Niehku betyder ”dröm” på nordsamiska, och det är precis så som många beskriver det här hotellet. Foto: Erik Nissen Johansen

Förutom vacker interiör kombinerar det exklusiva hotellet skidåkning och naturupplevelser med boende och gastronomi i världsklass. Den unika skilodgen har byggts över en fornminnesmärkt ruin av ett gammalt ångloksstall och själva hotellet har endast 14 rum.

4. Kebnekaisemassivet

Åtta mil väst om Kiruna ligger Kebnekaisemassivet. Sveriges högsta berg utgörs av ett bergsmassiv med två toppar; sydtoppen och nordtoppen. Enligt de senaste mätningarna är det nu den mer svårtillgängliga nordtoppen som är allra högst eftersom glaciären som täcker sydtoppen successivt krympt. Men inte många meter skiljer de två.

Kebnekaisemassivet.

Kebnekaisemassivet består av två toppar; sydtoppen och nordtoppen.

Kebnekaise är ett relativt lätt berg att bestiga även för den som inte är proffs. Särskilt populärt är det att ta sig till toppen under sommarhalvåret. Men många väljer att ta sig upp med skidor när massivet är snöklätt. En magisk upplevelse oavsett.

5. Kiruna

Är du i trakterna runt Kebnekaisemassivet får du inte missa Sveriges nordligaste tätort. Kiruna ligger norr om polcirkeln och har tre veckor utan solsken varje vinter.

Kiruna.

Varje år har Kiruna tre veckor utan solsken.

Om du vill se Kiruna som det ser ut i dag är det dags att passa på då hela staden så småningom kommer att flyttas på grund av rasrisk som orsakats av gruvbrytning i staden.

6. Sarek nationalpark

Sarek är nationalparken med sex av Sveriges 13 högsta fjäll och nästan hundra glaciärer. Det är också ett högalpint område där samer har bott och följt renens vandringar sedan urminnes tider.

Sarek nationalpark.

Sarek nationalpark bjuder på spektakulära miljöer – men svår terräng.

Här finns det dock inte många bekvämligheter för besökarna – inga stugor eller markerade leder. Om du ändå bestämmer dig för att fjällvandra här kommer du att möta spektakulära miljöer och förmodligen norrsken.

7. Myskoxarna i Tännäs

Av Malin Ny/Elle

Myskoxe i Tännäs.

Djurälskare? Då bör du besöka Tännäs myskoxcentrum.

Åre.

Åre är alltid ett säkert kort – här finns nämligen något för alla.

Foto: TT