Är du rädd för att flyga? Då har vi hjälpen här!

Bilden visar en flygvärdinna som serverar bullar.

Foto: TT/Shutterstock

Vi har rådfrågat erfaren kabinpersonal om flygrädsla. Här ger vi dig tre goda råd till hur du hanterar din flygskräck. Och så hoppas vi att din nästa resa blir en behaglig flygtur.

Är du rädd varje gång du ska flyga? Vi har frågat några med erfarenhet om hur man tar itu med sin flygskräck. Flygvärdinnorna ombord vet hur de ska hjälpa dig om det är så att du ändå måste ut och flyga.

Se också: 10 plagg du aldrig bör bära på ett flyg - enligt kabinpersonalen!
1:31

Efter reklamen: Se också: 10 plagg du aldrig bör bära på ett flyg - enligt kabinpersonalen!

(1:31)

Slå på ljud

3 goda råd för att hantera flygrädslan

1. Var öppen om din rädsla

Första rådet är att du är öppen om din rädsla för att flyga. Lider du av flygskräck så är det viktigt att berätta det för kabinpersonalen när du går ombord på planet. De finns där för din säkerhet, och de vill att du ska känna dig trygg ombord. Så när du går ombord på planet säg gärna till någon i personalen att du är flygrädd. Då frågar de dig var du har din plats i planet, och kan lättare ha kontroll på hur du mår. De kan även ordna med att du känner dig trygg under resan.

2. Boka själv din sittplats

Nästa råd är att du själv bokar din sittplats innan du flyger. Det bästa är sitta så långt fram i flyget som det går, planet är nämligen stabilare framtill och du känner rörelser som turbulens mindre jämfört med om du sitter långt bak.

Avslöjandet: Du har använt kudden på flygplanet fel under hela ditt liv

Om du kan ska du alltså boka sätet i de första raderna. Där kan personalen se dig hela tiden. Och varje gång de passerar ditt säte kan de ge dig ett leende som uppmuntran, så att du känner att allt är bra.

3. Undvik att dricka alkohol och kaffe

Det tredje rådet är att undvika att dricka alkohol för att lugna nervositeten. Tror du att koffein och alkohol dämpar nervositeten för att flyga? Du är inte ensam om att tro på den gamla skrönan. Verkligheten är att koffein och alkohol får din puls och ditt blodtryck att arbeta i högre takt. Så istället kommer du att må ännu sämre och känna ett starkt obehag.

Så undviker du att bli lurad när du bokar semesterresan

Vi hoppas att du med dessa råd får en trevligare flygresa nästa gång du ska iväg.

Bilden visar en flygvärdinna.

Foto: TT/Shutterstock

Översättning och svensk bearbetning: Heidi Ljungdahl

Källor: Femina.dk