Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Bästa badutflykterna i sommar

11 jun, 2021 
Malin Aunsbjerg
Djäknesundet
Djäknesundet är ett populärt bad vid Vättern.
Man behöver inte åka utomlands för att uppleva förstklassigt strandliv. Det kryllar av vackra badplatser i Sverige – allt från kritvita Thailandsstränder till smaragdgröna klippbassänger.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Sveriges finaste sandstränderBrand logo
Sveriges finaste sandstränder

Det finns många härliga stränder och badplatser att besöka under semestern i Sverige. Här tipsar vi om några!

Knäbäckshusen – Österlen

En mindre strand men ack så exotisk! Kantad av hängande träd och vacker grönska påminner denna finkorniga strand på Österlen snarare om Thailand än Sverige. Inte konstigt att den har blivit så populär! Försök komma så tidigt som möjligt för att lättare få en parkeringsplats,

Annons

Sevärt i närheten: Nationalparken Stenshuvud är en historisk plats som bär spår av urberget som bildades ur vulkaner for 1 500 miljoner år sedan. Här finns en vacker natur med lummiga ädellövskogar och sandhedar. Vandrar man högst upp på toppen kan man se ända bort till Bornholm och Blekinge.

Knäbäckshusen är populärt – kom tidigt för att hitta parkering.
Knäbäckshusen är en av Sveriges bästa stränder.

Hållö – Smögen

På denna vackra ö hittar du flera fina badplatser. Den mest spektakulära kallas Marmorbassängen. Det bulliga och rundformade berget som omger den salta bassängen är iögonfallande. Har du med dig lite yngre strandbadare så kan det vara värt att fortsätta lite längre norrut på ön där det finns en grund vik som kallas for barnbadet.

Annons

Sevärt i närheten: Hållö fyr är öppen dagligen från den 29 juni till den 16 augusti klockan 11-16. Det finns guider på plats som berättar om fyren, dess historia och omgivning. Alldeles intill ligger också ett kapell.

Marmorbassängen på Hållö.
På Hållö finns den kända Marmorbassängen.
Hållö fyr.
Hållö fyr.

Sudersand – Gotland

På Fårö på Gotland finns denna tre kilometer långafinkorniga sandstrand med kristallklart vatten och långgrund, räfflad botten.

Annons

På stranden finns även restaurangen Sudersannas Grill & Bar inbäddad i sanddynerna.

Det ordnas också olika aktiviteter som yoga, tai chi och strandmassage eller varför inte testa SUP-bräda eller ta en tur i en trampbåt.

Sevärt i närheten: För den som är intresserad av Ingmar Bergman-fan så rekommenderas ett besök på Bergmancenter för att vandra i Bergmans fotspår. Det finns också att möjlighet att besöka kända inspelningsplatser runt om på Fårö.

Sudersand på Fårö anses vara en av Sveriges bästa stränder.
Sudersand på Fårö har kritvita räfflade stränder.

Pite Havsbad – Piteå

Kallas också för nordiska rivieran. En kilometer lång strand bara 18 mil från polcirkeln. Här sägs ljuset vara magiskt och havet extra blankt. På sandstrandens nordligaste del finns ett naturistbad.

Annons

Här ligger även en av Sveriges största camping- och konferensanläggning som erbjuder utomhuspool, äventyrsbad, lekland, golfbana, spa och mycket mer.

Sevärt i närheten: I gamla kupolbiografen Akva finns numera upplevelsecentret Skeppet, där man bland annat fortfarande erbjuder kupolbiograf under sommaren. I hamnen hittar ni Strandfyren som har relaxavdelningar med bastu.

På Pite havsbad finns utomhuspool och äventyrsland.
Pite havsbad.

Djäknesundet – Karlsborg

Längs Vätterns strand ligger denna grönskimrande oas som för tankarna till Medelhavet. Här finns både klippor och en sandstrand där Djäknebäcken mynnar ut. Nytt för i år är att man ska betala en avgift på parkeringen.

Annons

Sevärt i närheten: Ombo öar är fem bergiga öar, med ett dramatiskt utseende och 300 år gammal och delvis urskogsliknande tallskog. Inne i Karlsborg ligger Karlsborg fästning.

Det finns en fin strand vid Djäknesundet vid Vättern.
Djäknesundet kommer från och med i år ha avgift på parkeringen vid badplatsen.

Storsand – Nåttarö, Stockholms skärgård

Nåttarö är en ö i Stockholms södra skärgård, cirka en halvtimmes båtfärd från Nynäshamn och ett populärt badparadis med vita sandstränder. Den vackraste är Storsand med sin kritvita sand. På än finns också ett vandrarhem, en stugby och Nåttaro krog.

Annons

Sevärt i närheten: Drottninggrottan mellan Stora sand och stugbyn. Den sägs ha varit en gömma för drottning Maria Eleonora som försökte fly landet efter sin make Gustav II Adolfs död. Missa heller inte utsikten från Norra böte.

Storsand är en av Stockholms bästa stränder.
Storsand, Nåttarö.
Annons