Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Här är bästa julmarknaderna i Europa 2019

14 okt, 2019 
Redaktionen
Julen är en magisk tid. Våra storstäder lyser upp av miljontals lampor och vackra dekorationer – och allra mest sagolik julkänsla får man så klart på en julmarknad. Här listar vi elva städer som är perfekta för en weekend i december: bra shopping, trevligt nattliv – och några av Europas bästa julmarknader.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Julmarknad – på de mysigaste platserna i stan dukas hundratals bodar upp med varm glögg, gammaldags sötsaker, lokala delikatesser och hantverkskonst. Många julmarknader bjuder även på värmande brasor, körsång, skridskoåkning, tomtebesök och shower som får det att tindra i ögonen på så väl stora som små.

Bäst gör sig julstämningen i gamla miljöer, och därför är det inte särskilt konstigt att de flesta julmarknader återfinns i de äldre stadsdelarna, vid slott och på kulturhistoriska platser. Men även nöjesfält och glamourösa varuhus brukar bjuda på magisk julkänsla.

Här listar vi elva städer vi gärna möter julen i – och förklarar varför!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

1. Jul i Köpenhamn, Danmark

jul på Tivoli, Köpenhamn

Tivoli bjuder på en julstämning som tagen från sagorna. Less is more gäller inte här – julkänslan maxas med snöklädda tak, en halv miljon glittrande julljus, färgglada karuseller, över 1 000 granar, mysiga juldofter och julbodar att shoppa i. Föredrar du hellre en lite lugnare variant bjuder exempelvis mysiga Nyhavn på sin egen julmarknad längs de färgglada husen.

Annons

När: 16 november 2019 – 5 januari 2020.

Hotelltips till julmarknaden i Köpenhamn

Skt. Petri Hotel (reklamlänk)

2. Jul i Berlin, Tyskland

Julmarknad i Berlin

Tyskland är julmarknadernas land, vilket syns tydligt på den här listan. Berlin är ett himmelrike för den som gillar julmarknader – över 50 stycken anordnas varje år. Störst är de vid Spandau och Alexanderplatz. Annars kan vi rekommendera den lite lyxigare Gendarmenmarkt som har stort fokus på konsthantverk och shower eller slottet Charlottenburg.

Annons

När: Varierande eftersom det är så många, men de flesta slår upp portarna 25 november och stänger i mellandagarna.

Hotelltips till julmarknaden i Berlin

Meininger Hotel Berlin Tiergarten (reklamlänk)

3. Jul i Lübeck, Tyskland

Julmarknad i Lübeck

Lübeck är känt för sina många julmarknader och traditionen med julmarknad på Rådhustorget är över 350 år gammal. Ett stort pariserhjul ger dessutom en enastående vy över den vackra julstämningen. I Sagoskogen som bygger på figurer från bröderna Grimms sagor kan barnen möta till exempel Törnrosa, Snövit och Hans och Greta. Och självklart glömmer du inte att bunkra upp med stadens stolthet marsipan!

Annons

När: 23 november – 29 december.

Hotelltips till julmarknaden i Lübeck

Holiday Inn Lübeck (reklamlänk)

4. Jul i Hamburg, Tyskland

Julmarknad i Hamburg

Staden huserar flera olika julmarknader, men Rathausmarkt är den stora traditionella julmarknaden i Hamburg. Varje dag flyger tomten och hans renar förbi på himlen över marknaden ett flertal gånger och varje lördag gästas dessutom staden av den stora julparaden som brukar vara mycket uppskattad hos såväl stora som små.

När: 25 november – 23 december.

Annons

Hotelltips till julmarknaden i Hamburg

Novum Hotel Kronprinz Hamburg (reklamlänk)

5. Jul i Colmar, Frankrike

Jul i Colmar

Den lilla mysiga sagostaden i Alsace är en uppstickare som du lär höra mer om framöver! De smala gränderna korsas av kanaler och kantas av pittoreska korsvirkeshus och en prisbelönt stadsbelysning. Det finns sex olika officiella marknadsplatser att välja på, men hela staden bjuder på marknadskänsla och allt annat du kan önska för känslan av en gammaldags jul.

När: 22 november – 29 december.

Annons

Hotelltips till julmarknaden i Colmar

Julmarknad i Strasbourg

6. Jul i Strasbourg, Frankrike

Strasbourg har smeknamnet ”julens huvudstad” och hyser en av världens äldsta julmarknader, som flera gånger röstats fram till en av de bästa i Europa. Utöver shopping finns ett stort antal konserter, julkörer och uppträdanden att ta del av. Förra årets drabbades marknaden av terrortragedi då en man öppnade eld mitt bland besökarna. Men julens budskap låter sig inte kuvas och årets marknad kommer med all säkerhet att hedra offren och manifestera mot terrorism.

Annons

När: 22 november – 30 december.

Hotelltips till julmarknaden i Strasbourg

BOMA easy living hotel (reklamlänk)

julmarknad i wien

7. Jul i Wien, Österrike

Wien måste vara det ultimata resmålet för alla julfantaster. Den romantiska staden fylls av en förtrollande julstämning och det finns många olika julmarknader att välja mellan. Bland de största och bästa marknaderna hittar du på Rathaus och Spittelberg eller slotten Belvedere och Schönbrunn.

När: De första marknaderna öppnar 16 november. Vissa stänger i mellandagarna, andra i början av januari.

Annons

Hotelltips till julmarknaden i Wien

Hotel Mozart (reklamlänk)

Julmarknad i Tallin

8. Jul i Tallin, Estland

Tallin är en av de bäst bevarade medeltidsstäderna i Europa, alltså en perfekt kuliss för julmys. Den stora julmarknaden i Gamla stan är vid ett flertal tillfällen utsedd till en av de bästa i Europa. Enligt sägnen var det här den första offentliga julgranen restes, redan på 1400-talet. På samma plats står nu den traditionsenliga, pampiga granen.

När: 15 november – 7 januari 2020.

Hotelltips till julmarknaden i Tallin

Radisson Blu Sky Hotel, Tallinn (reklamlänk)

Annons
Julmarknad i Hyde Park, London

9. Jul i London, Storbritannien

Förutom det extravaganta julpyntet kring Oxford street har London massvis av små och stora julmarknader. Mest lockar såklart Winter wonderland, julmarknaden i Hyde Park som lockar med Storbritanniens största utomhusrink, isskulpturer, en bar med after ski-vibes, cirkus, över 100 åkattraktioner och Santa land, där barnen får träffa tomten och hans vänner.

När: 21 november – 5 januari 2020.

Hotelltips till julmarknaden i London

Clayton Hotel City of London (reklamlänk)

Annons
Julmarknad i Bryssel

10. Jul i Bryssel, Belgien

I Bryssel finns en hela två kilometer lång julmarknad! Över 250 små stugor bjuder på hantverk och delikatesser av olika slag – belgisk choklad är såklart det bästa köpet! Missa inte ljud- och ljusshowen som hålls varje kväll på det världsarvs-listade torget Grand-Place.

När: 29 november – 5 december.

Hotelltips till julmarknaden i Bryssel

Bedford Hotel & Congress Centre (reklamlänk)

julmarknad i Prag

11. Jul i Prag, Tjeckien

Prag bjuder på ett prisvärt och lite mindre exploaterat julfirande än många av de klassiska destinationerna ovan– men är inte mindre sagolikt för det. Prag är alltid en bra destination för en helg i mysets tecken. De bästa julmarknaderna hittar du i Gamla stan och vid Vaclavsplatsen.

När: 30 november – 6 januari 2020.

Hotelltips till julmarknaden i Prag

Alton Hotel Prague (reklamlänk)

Av Nina Nyström

Foto: TT

Vi reserverar oss för eventuella fel kring datum, då alla städer huserar många olika julmarknader.

Annons