Har du drabbats av SAS-strejken? Här kommer några tröstande tips

trött resenär inställda flyg

Att resan blivit inställd kan kännas som en katastrof. Vi ger dig några tips som (kanske) kan ge lite tröst i deppigheten.

Foto: Shutterstock/TT

Vi vet. Inga klämkäcka tips i hela världen hjälper när du står där med en avbokad men icke ombokad resa till värmen och bara önskar att SAS piloter ska flyga någonstans där solen aldrig skiner. Men det finns faktiskt saker som du kan göra för att det ska kännas något bättre. Både för stunden och på längre sikt. Här kommer några tips.

På kort sikt

Ring en vän och klaga

Jo, det kan faktiskt hjälpa att få ur sig det värsta. Bara få gnälla av dig över hur oerhört ledsen, arg och besviken du känner dig just nu. Säkert hör du talas om flera som varit med om samma sak och det kan göra att du känner att misären blir något mildare.

Se också: Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknen
1:46

Efter reklamen: Se också: Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknen

(1:46)

Slå på ljud

Gå på krogen

Kanske låter ologiskt och lite dumt, men att gå till favorithaket och beställa in en lyxig matbit och ett rejält glas av favoritdrycken därtill kan faktiskt få det sämsta humör att stiga. Tillåt dig att bara sitta där och jäsa av bitterhet samtidigt som en kulinarisk njutning kanske får dig på andra tankar.

kvinna på krogen

En middag på favoritkrogen kan hjälpa på kort sikt.

Foto: Shutterstock/TT

Gå ut och spring/boxas eller kör som en galning på cykeln

Forskning har visat att fysisk aktivitet skapar endorfiner i kroppen som får oss att må bättre. Att ta en rejäl löprunda, köra en lång runda med cykeln eller bara boxas som om du skulle dö i morgon (givetvis med flygbolaget som din primära fiende), kan göra att du blir på bättre humör.

boxas

Att boxas lite kan ge utlopp för ilskan. I alla fall för stunden.

Foto: Shutterstock/TT

Se nyheterna eller svart dokumentär

Det känns som en kliché och det är smärtsamt sant. Det finns så många människor som har det så mycket värre än du just nu. Givetvis är det väldigt hemskt att det är så. Men det kan kanske sätta ditt problem i lite perspektiv när du tänker dig in i att din situation kunde varit så mycket värre än vad den är. Det handlar trots allt ”bara” om en semesterresa. Trots att du kanske sparat, längtat ihjäl dig och så vidare så finns det människor som aldrig ens får chansen att drömma om en resa. Tänk på det en stund.

57 låtar om svenska platser – låt sångtexterna inspirera till resor!

På längre sikt

När värsta chocken har lagt sig och du kan tänka klart igen är det dags att se över vad du verkligen bör göra nu och vilka alternativ som finns.

Boka om resan

SAS eller charterbolaget som du skulle ha rest med är skyldiga att boka om din resa om det finns möjlighet till det. Kan de inte göra detta är de skyldiga att återbetala dina pengar. Då får du givetvis själv boka om resan.

Kör bil/åk tåg till resmålet

Vissa resmål är såklart för långt borta även för den bästa bilföraren. Men om du ska resa i Europa finns det bra förbindelser med tåg till vissa större destinationer, och genom google maps, kan du styra upp en bilresa som kanske även ger dig möjligheten att se nya ställen på vägen. Eventuellt kan du ta någon dag extra ledigt för att kunna göra resan lite längre?

Drabbad av SAS-strejken? Så här vet du vad som gäller för dig

Semestra i Sverige

Känns det osexigt? Du kanske bara inte känner till de bästa ställena. Vårt avlånga land är faktiskt fyllt av härliga stränder, höga berg, lummiga gröna skogar, sjöar och riktigt bra hotell. Kör en googling på något ställe du varit nyfiken på och se vad som dyker upp. Det är inte alltid man måste åka långt för att uppleva mycket. Pengarna du sparar på resan kan du i stället lägga på lyxigt hotell, god mat och annat kul.

Varberg hamn i Sverige

I Sverige finns många smultronställen. Här ett vykort från Varberg.

Foto: Shutterstock/TT

Flytta din semester

Kanske blir chefen extremt glad om du kommer in och jobbar i sommar eftersom alla dina kollegor är bortresta. Du kanske till och med kan få en extra slant? Då kan du i stället spara semestern till senare i höst. När rusket tagit sig in över Sverige är det fortfarande varmt på många ställen vid medelhavet.

grekisk strand

Grekland på hösten är fortfarande varmt och fint.

Foto: Shutterstock/TT

Om ovanstående tips känns dåliga och irriterande, är det också helt förståeligt. Ilskan lägger sig med tiden. Det finns faktiskt trots allt inget ont som inte också för något gott med sig!