Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Härlig stämning i december – 14 mysiga julmarknader!

07 sep, 2022 
Johanna Svan
Julmarknad i Stockholm och julmarknad i Berlin.
Att gå på julmarknad är ett härligt sätt att uppleva lite julstämning före jul! Drick glögg, lyssna på julmusik och köp några julklappar. Eller kanske en weekendresa i Europa lockar? Här listar vi 14 ställen i Sverige och Europa med julmarknader ingen vill missa!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bästa sättet att komma i härlig julstämning är att besöka en julmarknad, antingen i vårt eget avlånga land eller kanske en weekend ute i Europa någonstans.

Tänk varm glögg, gammaldags godis, lokala delikatesser, hantverkskonst och värmande brasor. Många julmarknader bjuder även på körsång, skridskoåkning, tomtebesök och shower som får det att tindra i ögonen på så väl stora som små.

Här listar vi 14 platser som boostar julstämningen med det lilla extra!

Julmarknader i Sverige 2022

Skansens julmarknad

Skansens julmarknad i Stockholm.

Skansens julmarknad är en tradition ända sedan tidigt 1900-tal. Parken myllrar av liv, aktiveter och julstämning.

Annons

På julmarknaden hittar du ett 70-tal marknadsbodar fyllda av delikatesser till julbordet, marsipan, julbröd, lokalproducerat hantverk av textil, trä, keramik och ull.

Det finns också gott om härliga smakupplevelser som kolbullar, våffelstånd, glögg och brända mandlar.

Hemsida: skansen.se/sv/julmarknad

Se också: 7 tips på juliga aktiviteter i Stockholm, Göteborg och MalmöBrand logo
Se också: 7 tips på juliga aktiviteter i Stockholm, Göteborg och Malmö

Julmarknad på Kulturen i Lund

Julstöket på Kulturen i Lund är en upplevelse för alla sinnen: julmat, julpynt och hantverk säljs i marknadsstånd både ute och inne, i de historiska husen berättas om hur julen firades förr, luciatåg och julmusik sätter igång julstämningen och man kan köpa mat och fika av olika slag.

När det mörknar lyses parken upp av ljusslingor och lyktor.

Hemsida: kulturen.com

Julmarknad på Kulturen i Lund
Kulturen i Lund.

Jul i Visby

Visby upplevs många gånger som en levande julkalender med alla mysiga gränder, torg och shoppinggator. Här handlar du klapparna i charmiga butiker, njuter av julbord på mysiga restauranger och torghandeln har öppet alla helger i advent.

Annons

Här kan du i de olika julbodarna köpa alltifrån brända mandlar och gotländska hantverk till delikatesser och julklappar.

Vissa datum arrangeras det aktiviteter som dans kring granen, tomten kommer på besök med mera.

Hemsida: gotland.com/besoka-uppleva/jul-pa-gotland/

Jul i Gamla Stan i Stockholm

Julmarknad i gamla stan i Stockholm
Julmarknad i Gamla Stan.

Julmarknaden i Gamla Stan är Sveriges äldsta julmarknad, med anor från medeltiden, och arrangeras sedan 1915 av Stockholms-Gillet.

Här hittar du, förutom julstämning, bodar med svenska kvalitetsprodukter inom allt från konstsmide, keramik och övrigt genuint hantverk till karameller, glögg, brända mandlar och viltkött. Så passa på att handla årets mest uppskattade julklappar och allt gott till julbordet!

Annons

Hemsida: visitstockholm.se

Julmarknad på Jamtli, Östersund

Andra helgen i december är det julmarknad på Jamtli – en tradition som varje år lockar över 20 000 besökare och 200 utställare. De gamla gårdarna ger en traditionell och riktigt julig miljö som förutom marknadsbodarna bjuder på besök av både julbock och tomten. Här finns också hundspann, häst- och släde, karuseller och levande musik. I Näsgården lagas det julmat och bakas enligt gamla recept.

Hemsida: jamtli.com

Murberget i Härnösand

Julmarknaden på Murbergstorget i Härnösand erbjuder egentillverkad, småskalig och lokalt producerad slöjd, hantverk, mathantverk och annat gott som hör julen till.

Hemsida: vnmuseum.se/events/julmarknad

Kosta julmarknad

Kosta Julmarknad är en av de större julmarknaderna i Sverige med sina många marknadsstånd och de miljontals ljus som lyser upp området.

Annons

Exempel på produkter som man saluför på julmarknaden i Kosta är unika alster tillverkade i trä, järn och textil. Men också stöpta ljus, fårskinnsprodukter, bakat, sill, ostar och annat som lämpar sig till julbordet.

Hemsida: destinationkosta.se

Julmarknader i Europa 2022

London

Jul i London.
London.

Det är alltid något speciellt med julen och så även i London. Här hittar du flera olika marknader och får allt: jultomtar, julgranar, körer, blinkande juleljus, godisstånd, skridskoåkning, rostade kastanjer och mycket mer. Här ljuder också de välkända julsångerna som bland annat I´m dreaming of a white Christmas och Jinge Bells.

Annons

Winter Wonderland i Hyde Park är mer eller mindre ett måste om du har vägarna förbi London. Här finns bland annat en stor skridskobana, flera karuseller, en julcirkus och flera stånd med mat och dryck.

Hemsida: visitlondon.com

Köpenhamn

Jul på Tivoli i Köpenhamn
Tivoli.

I Köpenhamn finns det flera olika julmarknader, där den på Tivoli är den mest kända och mest besökta. Här är det jul i alla hörn och kanter, med snö, granar, julpynt, julblommor, julljus, julgranar, julbodar och doft av kanel. Karusellerna och attraktionerna är öppna.

Annons

Kombinera gärna med julhandel i Köpenhamns julpyntade centrum och besök exempelvis Royal Copenhagen på Strøget, där man varje jul har en tradition där utvalda kända danskar får duka sitt eget julbord med porslin och pynt. De stora varuhusen Illum och Magasin brukar också vara imponerande med allt julpynt.

Hemsida: tivoli.dk

Jul i Edinburgh

I den skotska huvudstaden Edinburgh bjuds det på julmagi, och det finns verkligen något för alla. Från lokala och unika produkter och presenter till läckra godsaker som hör julen till.

Hemsida: visitscotland.com

Julmarknad i Bryssel

Även Bryssel har en av Europas mest populära julmarknader, placerad i hjärtat av stan. Här erbjuds besökarna mat från hela världen, unikt hantverk och en minst sagt stämningsfull ljud- och ljusshow.

Hemsida: brussels.be/winter-wonders

Julmarknader i Budapest

Julmarknad i Budapest, Ungern.
Budapest.

Planerar du att besöka Budapest i Ungern finns det ett par julmarknader att välja mellan, bland annat en på torget Vörösmarty tér. Faktum är att det är den äldsta vintermarknaden i Budapest, innehållande allt från konst och hantverk till lokalproducerad mat och dryck.

Hemsida: budapestchristmas.com

Julmarknader i Berlin

Julmarknad i Berlin.
Berlin i jultider.

Julmarknader är en riktig tradition i Tyskland och i, och omkring, Berlin hittar du flera stora marknader, bland annat Lichtenrade, Karl-August-Platz och Zehlendorf.

Annons

De mest kända julmarknaderna hittar du i centrum, besök bland annat den stora julmarknaden på Gendarmenmarkt (7 km) som anses vara den vackraste och mest populära.

Får du hemlängtan finns Swedish Christmas Bazaar där du kan få bland annat pyttipanna, glögg och älgkorv.

Hemsida: berlin.de/en/christmas-markets

Julmarknad i Tallinn

Så sent som 2019 utsågs julmarknaden på Rådhustorget i gamla stan i Tallinn till Europas bästa. Här kan du spatsera runt bland mysiga hantverksbodar och provsmaka traditionella juldelikatesser.

Hemsida: visitestonia.com/en/tallinn-christmas-market

Julmarknad i Tallinn
Julmarknaden i Tallinn.
Annons