Hemsökta ställen att övernatta på... om du törs!

det spökar på slottet
Har du någonsin bott på en plats där det spökar? Det kanske är dags att testa! Vi har listat Sveriges mest hemsökta hus och slott, där du kan sova över om du vågar.

13 rysliga platser i Sverige du kan bo på!

1. Bäckaskog slott, Kristianstad, Skåne

Anna Lundin, delägare i Bäckaskog slott.

Det sägs att det spökar hos er?
– Ja det stämmer. Vi har flera spöken här och det vanligaste spöket är Karl den XV:s livhäst Shejk som galopperar om nätterna i slottsparken. När kungen dog 1872 fanns det en tradition i Sverige att man i samband med en kungs dödsfall också skulle avliva hans häst. Så skedde även med Shejk. Han sköts ihjäl i slottsparken och har sin gravsten där. Både personal och gäster har därefter hört honom galoppera sent om nätterna. Det sägs att om man råkar se honom ska man titta ner, ser man honom i ögonen kan någonting hemskt hända. Ett annat spöke är en kvinna som heter Elvira. Hon var gäst här och fick krossat glas i ansiktet och blev svårt skadad. Efter det fick hon bära en svart slöja för ansiktet resten av sitt liv. Det sägs att även hon smyger i slottsvåningen om nätterna.

Har du själv upplevt några spökerier?

– Nej men jag har hört flera gäster berätta om det. Däremot var jag helt själv på slottet för många år sedan och då fick jag plötsligt en olustig   känsla av att jag inte var själv.

Ni har ju gästrum på slottet. Är det något rum som är mer hemsökt än andra?

–Ja i rum nr 19 brukar det hända oförklarliga saker som att dörrar och fönster öppnas utan någon förklaring.

Har det hänt att gäster velat byta rum på grund av att det spökar?

– Ja, det har hänt.

Berätta om era spökpaket?

– Vi ordnar guidade slottsvisningar med spöktema. Då börjar vi berätta om slottet från 1200-talet då det låg ett kloster och går ända fram till i dag. På spökturen sker också några incidenter men vad det är vill jag inte avslöja. Middag, övernattning och frukostbuffé ingår i paketet som kostar från 875 kr/person.

Jag vill också betona att det här i första hand är en vuxentur. Lite större barn kan följa med men på föräldrarnas ansvar.

Läs också: När Jenny håller seans träder andarna fram

Bäckaskog slott är ju även känt från TV?

– Ja, vi har haft inspelningen av Stjärnorna på slottet här två år i rad 2012 och 2013.

Mer info: 044-53020, backaskogslott.se

2. Häringe slott, Västerhaninge, Södermanland

Häringe slott har en intressant historia och både personal, gäster och medier som varit på besök vittnar om flera olika spöken och övernaturliga händelser. Det sägs att en av slottsägarna, Marguerite Wenner-Gren fortfarande går runt på slottet och har fullt sjå med att sköta det. Hon vattnar blommor, dukar och piffar. Hon tycker inte om när det är stökigt då sveper hon fram genom slottet som en iskall vind. Tycker hon däremot att allt är fint och att personalen skött sig visar hon sig i sin vackra röda sammetsmorgonrock med guldtrådsbrodyr.

Läs också: Pierre från Det okända: Jag försökte länge ignorera min gåva

Aktiviteter: Höstlov för hela familjen med b la spökvandring för barn. Lös ett slottsmord med tillhörande middag och övernattning, julfirande, nyårsfirande mm.

Mer info: 08-504 204 40, haringeslott.se

3. Sundbyholms slott, Eskilstuna, Södermanland

Vackert slott från 1600-talet med mängder av spökhistorier som både personal och gäster vittnat om. För några år sedan besöktes slottet av ett, från tv känt, medium som konstaterade att ”Här finns bara snälla spöken”. Slottets personal har bland annat sett spöken i vinkällaren efter en vikingamiddag; ”En lång mörk vålnad helt svartklädd med en huva som skymde ansiktet”.

Läs också: Drottning Silvia: Det spökar på slottet!

Flera personer, bland andra marknadschefen, har också berättat om känslan av oförklarlig närvaro som ständigt vilar över Sundbyholm. Dörrar som öppnas och stängs, nycklar som rasslar i öde salar och dörrhandtag som dras ner av sig själva.
Aktiviteter: Olika temahelger tex. dramatiserat spökmord, mordweekends, jul- och nyårspaket, chokladprovningar, Afternoon tea, maskeradbal…

Mer info: 016-428400, sundbyholms-slott.se

4. Vadstena klosterhotel, Vadstena, Östergötland

Bara själva ordet klosterhotell sätter igång fantasin. Inte sant ? Förutom det är själva Vadstena en pittoresk liten stad som ligger vackert vid Vätterns östra strand omgiven av låga hus, kullerstensgator och mysiga butiker.

Läs också: Terry Evans: Andarna sa att hon skulle bli min

Klosterhotellet ligger i den Heliga Birgittas kloster från 1300-talet och Birger Jarls fursteplats från 1200-talet. Det sägs att i en av hotellets byggnader, som varit Hospice, brukar en sällskapssjuk dam visa sig med jämna mellanrum. Eftersom hon är så sällskapssjuk sätter hon sig gärna på gästernas sängkant. Kan det vara Heliga Birgitta i egen hög person mån tro? Det kan ingen svara på men i en annan byggnad, Slottsvillan, har olika gäster lyckats få med spökena på bild (eller rättare sagt deras skuggor). Och i klostrets huvudbyggnad både tänds och släcks lampor lite hursomhelst utan någon anledning.

Aktiviteter: Hotellet ordnar olika temahelger exempelvis romantikpaket, gourmepaket, slottsweekends, golfhelger.

Mer info: 0143-315 30, klosterhotel.se

5. Gripsholms värdshus, Mariefred, Södermanland

Varför just hit?

Förutom att Mariefred är en pittoresk liten stad, finns här också vackra Gripsholms slott samt ett av Sveriges äldsta värdshus omgivet av spökhistorier. Värdshuspersonalen har flera gånger upplevt saker nere i vinkällaren, vars golv är en del av ett gammalt kloster som en gång i tiden låg där värdshuset befinner sig idag. Men även i gästrum och i vissa lokaler, händer märkliga saker om nätterna.

Läs också: Det spökar på Pias vandrarhem

Stolar flyttas, låsta dörrar öppnas och släckta lampor tänds. Det sägs att det är de gamla munkarna som spökar. En nattportier beskriver spökena som ”klädda i gråbruna munkvästar av filt och mörka luvor”.  Men det lär inte handla om onda spöken, tvärtom de är ganska omtänksamma. Flera gäster har vaknat av att de har sett täcket röra på sig och känt att de blivit omstoppade ”som ett litet barn”. Vill man boka ett rum som spökena besökt extra ofta kan man boka nr 115, nr 210 eller någon av Kungasviterna.
Aktiviteter: Olika weekendpaket med teman som spa, romantik, golf, värdshus, de luxe…

Mer info: 0159-347 50, gripsholms-vardshus.se

6. Prästgården, Borgvattnet, Jämtland

Det är inte bara slott som det spökar i. Den här prästgården 75 km från Östersund är ett av Sveriges mest hemsökta hus. Här spökar bland andra pigan som blev gravid med prästen och spärrades in i skafferiet tills barnen var fött och dödat. Gäster har hört oförklarliga knackningar, konstiga ljud, fotsteg och olika vålnader. I gästboken berättar en gäst att han tagit ett foto på sin spegelbild i ett av rummen. När han sen kommer hem och framkallar bilden syns bara en spegel utan spegelbild.

Prästgården en av Jämtlands stora turistattraktioner och den som är kvar på gården på morgonen belönas med frukost och diplom. Rum från 380 kr/pers.

Mer info: 0695-50081, borgvattnet.eu

Fler rysliga ställen att bo på…

7. Grand Hotel, Helsingborg, Skåne

På Grand Hotel i Helsingborg ska du undvika den femte våningen, om du inte vill bli vettskrämd av ett spöke. Särskilt rum 585 sägs vara plågad av ett spöke som är vålnaden av en älskarinna från 1920-talet när hotellet byggdes. Hon går nämligen runt och skrämmer livet ur gästerna på hotellet.

8. Örenäs Slott, Glumslöv, Skåne

Godsägaren Valdorf von Dürendorff dog i en duell nära sitt slott i Tyskland, där spökade han sedan i några hundra år. I början av 1900-talet råkade han kliva ner i en koffert, hamnade i en storm på Östersjön och hamnade så småningom på Örenäs slott. Nu sägs det att han håller till på tredje våningen i slottet.

9. Hotell Stenkullen, Norrköping, Östergötland

Hotellet, som byggdes i mitten av 1800-talet som en sommarbostad för kungligheter, har sitt eget spöke. En lång mörkklädd skepnad går och tittar till alla gäster som checkar in på hotellet.

10. Häckeberga slott, Genarp, Skåne

På 1300-talet ägdes slottet av Helge, men det sägs att han halshöggs av danskarna. Hans vålnad irrar nu omkring med huvudet fastbundet på kroppen och dessutom sägs det att hans fru spökar i en skogstjärn intill slottet.

11. Trollenäs Slott mellan Sjöbo och Ystad, Skåne

Slottet Trollenäs byggdes på 1500-talet. Det sägs att familjen Trolles stamfar, Gunnar Gröpe som levde på 900-talet, spökar i formen av en stor svart hund med lysande ögon. Hunden visar sig oftast nere i källaren.

12. Grand Hotel i Lysekil, Bohuslän

Här tänds och släcks lamporna av sig själva, och flera gäster har berättat att de har fått besök av en lång man klädd i svart rock under nätterna. Det ska spöka extra mycket i närheten av rum 302.

13. Krusenberg herrgård utanför Uppsala, Uppland

Herrgårdens rosa matsal har alltid en plats reserverad för spöket som kallas för den Vita Frun. Om någon annan gäst tar hennes plats frågar personalen om man verkligen vill sitta i knäet på ett spöke, vilket brukar få de flesta att flytta på sig. Vem spöket är vet man inte, men man tror att hon arbetat som kokerska på herrgården. Du märker av henne genom att hon får ljuskronorna i taket att börja gunga och hon slamrar även gärna med bestick.

Fler spökhistorier och spökställen hittar du på spokhotell.se

Läs också: De renoverar sitt drömhem – ett förfallet sagoslott

Text: Katarina Markiewicz

Läs också:  Det spökar i vårt hus!

Theresia och Andreas bor i ett spökhus.

Theresia och Andreas fick objudna gäster i sin villa.