Lyxvariant av camping – 7 glampingplatser i Sverige

Camping behöver inte betyda konservburkar på stormkök och osköna liggunderlag. Nej, satsa på glamping och du får njuta av både natur och komfort. Här är sju tips på glampingplatser i Sverige.

Vad är glamping?

Glamping är en sammanslagning av orden glamour och camping – och syftar till en lite lyxigare variant av traditionell camping. Kärnan i konceptet är att det är en upplevelse där naturen möter de moderna bekvämligheterna. Det handlar alltså inte om härdade överlevnadsprov, utan om att få vila upp och njuta av naturen.

Sedan ett par år tillbaka har glamping blivit ett populärt sätt att semestra i Sverige, och numera finns det en uppsjö av glammiga platser att tillgå i vårt avlånga land. Från norr till söder. Här är sju exempel:

1. Svartsö Logi, Stockholms skärgård

Svartö Logi har tre inredda canvastält placerade vid strandkanten. Tälten är personligt inredda och varje tält har en egen liten terrass med möbler. I boendet ingår helpension med fyrarätters middag på intilliggande Svartö Krog och en välfylld frukostkorg som levereras till tältet på morgonen.

För att komma till Svartö Logi krävs det att man åker båt. Har man ingen egen båt kör både Waxholmsbolaget och Strömma från Stockholm. Här kan du läsa mer om Svartö Logi.

2. Kneippbyn Resort, Gotland

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Kneippbyn Resort Visby (@kneippbynresort) 19 Apr 2019 kl. 12:08 PDT

Kneippbyn Resort ligger vid havet strax söder om Visby och är Gotlands enda femstjärniga camping. På anläggningen finns även ett sommar- och vattenland. Nära havet, precis intill vattenlandet ligger campingens helt nya glampingby. Safaritälten är cirka 30 kvadratmeter och rymmer fyra bäddar, varje tält har en stor veranda med utemöbler.

Den är platsen är livligare än Svartsö logi, och passar särskilt bra för barnfamiljer. Här kan du läsa mer om Kneippbyn Resort.

3. Bästekille Glamping, Kivik

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Louise Hall (@bastekilleglamping) 22 Aug 2018 kl. 12:12 PDT

På vackra Österlen, knappt fem mil från Ystad, ligger Bästekille Glamping. En plats som låter dig njuta av naturen i lyxiga tältkupoler. Ta med mat att grilla och njut av att äta på den egna terrassen. Varje morgon serveras frukost vid tältlägret.

Platsen ligger på en lugn och avkopplade plats, och passar par och kompisgäng bättre än familjer med småbarn. Här kan du läsa mer om Bästekille Glamping.

4. Hölick Havsresort, Hudiksvall

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Jon Olsson (@herbiemcflurry) 26 Jul 2018 kl. 6:30 PDT

Hölick ligger längst ut på halvön Hornslandet utanför Hudiksvall. Området präglas av tre mil orörd kust och naturreservat. Campingen är av lyxigare karaktär och erbjuder både spa, pool, mat och dryck. Glampingtälten är åtta meter höga och cirka 32 kvadratmeter stora. Varje boende är inrett med exklusiva möbler och har egen uteplats. Frukostbuffé ingår i bokningen.

På platsen finns flera olika aktiviteter att tillgå vilket gör att platsen passar både par, kompisgäng och familjer. Här kan du läsa mer om Hölick Havsresort.

5. Fejan Outdoor, Stockholms skärgård

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Fejan Outdoor (@fejanoutdoor) 4 Sep 2018 kl. 12:02 PDT

Fejan Outdoor är ett kajak- och outdoorcenter i ytterskärgården, samt hem för Fejan Canvas Hotel. Här bor man i ett eget tält, utrustat med bland annat vedeldad spis för kalla nätter i slutet av sommaren. Tälten är försedda med terrass och placeringen bjuder på sjöutsikt och möjlighet till bad. I priset ingår middag som under högsäsong tillagas av en kock vid öppen brasa. Utanför högsäsong och på söndagar lagar man maten själv. I priset ingår även en frukostkorg som serveras utanför tältet på morgonen.

Platsen passar de som vill ta det lugnt och njuta av naturen, samt de som vill paddla. Landskapet gör att paddlingen passar såväl nybörjare som de som är mer rutinerade. Här kan du läsa mer om Fejan Outdoor.

6. Nyrups Naturhotell, Höör

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Nyrups Naturhotell #ATWS2018 (@nyrupsnaturhotell) 26 Okt 2018 kl. 9:29 PDT

Det här är ett lite mer primitivt glampingboende med naturen i fokus. Det finns ingen el eller rinnande vatten och du kan inte heller köra bil hela vägen fram till platsen. Sammanlagt finns sex stycken sovhyddor med två eller tre bäddar i varje. Hyddorna står utspridda i skogen och alla gäster har tillgång till ett gemensamt utekök och en samlingshydda.

Platsen är avsedd för att man ska njuta av stillhet och gemenskap, passar de som är naturintresserade. Här kan du läsa mer om Nyrups Naturhotell.

7. Sápmi Nature Camp, Gällivare

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Sapmi Nature (@sapminature) 21 Sep 2018 kl. 7:14 PDT

Sápmi Nature Camp, bara 15 minuter bort från Gällivares centrum, ligger på gränsen till världsarvet Laponia. Tidigare i år utsågs platsen till ett av världens bästa nya hotell – och det är lätt att förstå varför. Sápmi Nature Camp är en småskalig och hållbar camping omgiven av vacker natur. Bostäderna består av bekväma tältkåtor inspirerade av naturen och den samiska kulturen. Alla tält saknar el och rinnande vatten.

Platsen är avsedd för de som vill lära sig mer om den samiska kulturen och vidga sina vyer. Här kan du läsa mer om Sápmi Nature Camp.

Av Emma Castman/Femina

Foto: TT/Shutterstock