Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Monteliusvägen – svindlande promenadstråk på Söder!

25 jul, 2014 
Christina Mellberg
Monteliusvägen i Stockholm
Uppe på Mariabergets höjder i Stockholm ligger Monteliusvägen. En kort men bedårande promenadväg som ger dig en sagolik utsikt över vår vackra huvudstad.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När jag 1998 första gången tog en promenad längs Monteliusvägen var den alldeles nyanlagd och jag och min familj vandrade ensamma och hänförda den vackra vägen.

I dag hittar allt fler besökare hit – ändå känns det lilla stråket fortfarande lika magiskt. Den 416 meter långa promenadvägen är uppkallad efter professor Oscar Montelius och sträcker sig längs branten högt över Söder Mälarstrand, med Bastugatans vackra hus på ena sidan och Riddarfjärden och Gamla stan på den andra Monteliusvägen börjar vid Kattgränd i väst och slutar vid Skolgränd i öst.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Monteliusvägen
Monteliusvägens svindlande utsikt över Stockholm är fantastiskt vacker.

Börjar du i väst går du först genom ett litet skogsparti innan vägen öppnar upp sig och Stockholm lägger sig under dina fötter. Vägen är ömsom grusad, ömsom går du på plankor.

Annons

Längs vandringen finns både terrasser och bänkar där du kan njuta av medhavd fika, samtidigt som du insuper den bedårande utsikten. En utsikt jag inte kan se mig mätt på – och som jag är säker på att du också kommer hänföras av!

Utsikten från Monteliusvägen på söder i Stockholm
Monteliusvägen på Mariaberget i Stockholm bjuder på ett trevligt promenadstråk och en vacker utsikt över bland annat Kungsholmen och Gamla stan.

Så hittar du hit

Ta T-banan till Mariatorget och gå upp längs Blecktornsgränd, fram till Bastugatan. Monteliusvägen ligger bakom Bastugatan och nås antingen från Skolgränd, till höger, eller Kattgränd, till vänster.

Eller så utgår du från Slussentorget och går uppför den lite branta kullerstenslagda Bastugatan, tills du kommer fram till Skolgränd.

Tips!

Ungefär i mitten av Monteliusvägens finns Ivar Los park, döpt efter författaren som bodde härintill. Här kan du ha picknick i gräset eller bara vila på en filt. Du kan också gå in i parken från Bastugatan 26.

Text: Christina Mellberg

Foto: IBL

Annons