Myt eller sanning: Packar kvinnor mer än män?

En väska packad med saker inför en resa.
Du och din partner åker iväg över helgen. Han har med sig en ryggsäck. Själv står du där med en stor, proppfull resväska. Låter det bekant? Gäller detta för alla par? Vår reporter rätar ut frågetecknen.

Ska du tvätta? undrar min granne.

Jag träffar henne i hissen på väg ner. Jag har två ganska fulla Ikea-kassar med mig.

– Nej, vi ska åka bort över helgen, svarar jag.

Jag tittar lite skyldigt ner på mina ostrukna plagg som ligger huller om buller i kassarna och ångrar att jag sa något överhuvudtaget.

Kvinna på gata med två fullpackade blå plastkassar, en från Ikea och en från Clas Ohlson.
Allas reporter, Marie Corneliusson, packar gärna i påsar när hon ska resa bort över helgen.
Annons

Men grannen ler förstående.

– Är du också en sån där som måste ha med allt, ifall ifall?

– Ja, tur att man åker bil åtminstone, så man slipper släpa på allt, säger jag.

– När jag blir rik ska jag anställa en kammarjungfru som packar åt mig. Ha det som i Downtown Abbey, säger grannen.

Efteråt funderar jag. Varför brukar de flesta kvinnor packa alldeles för mycket? Det måste finnas en vetenskaplig förklaring. Eller?

Fråga till forskarvärlden

Jag mejlar ut min fråga till alla universitet och högskolor i Sverige:

Annons

”Varför tar kvinnor med sig hela garderoben när de bara ska vara borta i två dagar? För män är detta ofta en gåta. Finns det någon psykologisk förklaring? Ligger det i själva genus: Kvinnor är samlare, som tar med allt. Män är jägare, som köper en kavaj om det behövs. Kanske ligger det i vårt dna? Eller…?”

Någon forskare borde ju veta.

Jag fick två svar. Ett från en evolutionsbiolog och genusforskare:

”Hej Marie! Jag kan tyvärr inte besvara din fråga. Hälsningar, XX.”

Det andra svaret kom från Karin Schenck-Gustafsson, läkare och professor vid Karolinska Universitetssjukhuset:

”Hej, intressant fråga. Det finns förstås inget säkert svar. Det jag först tänker på är samhällets ‘krav’ eller påtryckningar om hur en kvinna ska vara klädd och sminkad och iordninggjord i håret och vacker. Samma krav ställs inte på mannen. Det sociala trycket på hur kvinnor ska se ut, bland annat smala, är ju en orsak till att unga kvinnor mer än unga män får ätstörningar. En annan orsak är kanske att kvinnorna även packar med saker åt sina barn och allmänt nödvändiga saker såsom solskyddsmedel med mera. Med vänlig hälsning, Karin.”

Annons

Olika outfits ska med

Ett tag senare, ute på äkta makarna psykologen Per Lundéns och psykoterapeuten Marja Fernströms grönskande balkong, ställer jag frågan igen. Det måste finnas en vetenskaplig förklaring!

Äkta paret psykologen Per Lundén och psykoterapeuten Marja Fernström tror att det dröjer innan män och kvinnor börjar packa lika mycket.

Att det är som det är är ju allmänt känt. Men varför? Vad säger Freud, psykoanalysens fader, och de andra stora tänkarna?

Psykologen Per får inget något napp bland skrifterna.

Men hur packar du själv Per, om du ska på charterresa?

– Kalsonger, några t-shirts, en kavaj, byxor, två par skor. Man packar effektivt, säger han.

Terapeuten Marja menar att kvinnor ofta tänker på ett annat sätt.

– Vi vill ha med oss olika outfits, ta chansen att använda sådant man har i garderoben som man inte använt på länge. Nu passar man på. Jag tänker inte att jag kan köpa något när jag kommer fram till resmålet. Nej, jag har ingen lust att gå runt och leta i affärer när jag kommer fram. Allt ska vara klart. Finnas i packningen. Oberoende om det är en charterresa eller en weekendtripp.

– Är det semester tycker jag det är gott att vara lite fin, fortsätter Marja. Ha fin morgonrock, fin klänning, fin jacka – och fyra par skor på en vecka. Medan en man kanske bara har två par med sig.

Handlar det om fåfänga?

– Kanske, säger Marja. Generellt vill kvinnor klä sig för att se fina ut för oss själva, inte för männen, vad än de tror.

Vi kan om vi måste slänga ner allt en timme innan avgång.

– Men det blir mer och mer jobbigt att vara kvinna och packa ju äldre man blir, anser Marja. När man var ung behövde man inte så mycket. Nu blir det till exempel mycket krämer att smörja in sig med.

Att packa kan också vara en njutning. Att tänka och fantisera om vad som kan hända och vad man ska ha på sig då gör att man förlänger semestern. Det är intressant.

– Jag gillar kläder, säger Marja, men vill inte ta med mig för mycket. Jag vill vara fri och bara packa ner lite. Men när jag väl börjar packa så blir det ganska ofta mer än jag tänkt. Det är väl så att man helt enkelt har för mycket saker. Det är ett annat problem…

En klen tröst – om 100 år

Per stör sig på det där provandet framför spegeln, olika klädkombinationer som förkastas innan Marja blir nöjd.

– Inte konstigt att det blir så mycket kläder i bagaget. Alla kombinationer ska ner i resväskan…

– Många kvinnor känner nog att det är så här, säger Marja. Vad ska jag ta på mig och vad fasen ska jag packa ner?

En tröst om man är ute efter att alla ska packa lika mycket är att vi går mot ett mer androgynt samhälle.

– Men det kommer nog inte att ge utslag förrän om 100 år, menar Per och Marja.

Julia Sjöberg
Elin Eriksson och Ellen Forslund

Jag fortsätter min undersökning ute på stan i Göteborg. På en uteservering på Avenyn sitter Elin Eriksson och Ellen Forslind och myser. Packning? Båda lyser upp när frågan kommer på tal. Särskilt Ellen.

– När jag var flygvärdinna packade jag väldigt ofta för att resa till olika destinationer. Men det är alltid lika svårt. Man tar med sig för mycket. På arbetstid var det ju uniformen som gällde, men ibland hade man ganska mycket fritid också. Det är lättare att packa för ett land som är varmt jämt. Som Thailand. Ska man vara borta i 14 dagar så packar man för sju nätter och tvättar sedan, säger hon.

Har du som flygvärdinna märkt någon skillnad mellan mäns och kvinnors bagage?

– Ja, kvinnor packar mycket mer. Både handbagage och incheckat.

Varför är det så tror du?

– De är väl som jag, säger Ellen med ett skratt. Vi tjejer packar mer. Vi provar och tänker att nu kanske de här kläderna kan komma till användning. Jag har alltid ångest när jag packat klart, ifall jag ändå glömt något. Störst packning blir det när man åker bil, då kan jag ta med mig typ allt. Ändå använder man inte ens hälften, utan tar för det mesta på sig ett gammalt favoritplagg.

Maken då? Hur packar han?

– Inte så mycket. Jag försöker låta bli att curla honom och säga: ”Ska du inte ta med dig den här tröjan i fall det blir kallt?” Sedan står han där kanske utan varm tröja när det behövs. Men då bara klär han sig lager på lager för att slippa frysa…

Är det något plagg du ångrat att du inte tagit med dig? Till exempel den där kavajen som hade passat exakt till det här tillfället?

– Jodå, det har hänt och det har lett till att jag bara packar med mig mer och mer. En gång flög vi i tjänsten till Irak och då kom vårt bagage bort. Efter det insåg jag att man ska packa mer i handbagaget. Så jag har med badkläder till hela familjen i handbagaget.

Tips: Packa i örngott

I stället för att ha en riktig resväska tipsar Ellen om att det är bättre att packa i en bag, man får plats med mycket mer då. Hon visar en bild på en bag med glada ananasfrukter som hon precis införskaffat.

– Och så brukar jag packa i örngott. En färg för varje barn, så blir det lättare att hitta deras saker. Dessutom rullar jag alltid rullar kläderna i stället för att vika dem.

Elin är Ellens raka motsats.

– Jag packar lätt, säger hon. Står jag och väger om ett par långkalsonger ska med till Östersund så får de stanna hemma. Och det går ju alltid att panikköpa. Det finns ju faktiskt affärer, påminner hon.

– Men vissa saker måste man ändå ta med sig, som favoritbikinin. För en sådan hittar man inte någon annanstans.

Av Marie Corneliusson

Foto: Julia Sjöberg, Pressbild, Shutterstock/TT, Unsplash.com

Kvinnor planerar bättre

Cirka en tredjedel av de nordiska kvinnorna lider av packningsångest inför en resa, enligt en undersökning gjord av Samsonite, där 4 000 personer i Danmark, Finland, Norge och Sverige fick svara på frågor om resväskor och resande.

Resultaten visar att reseplanering är mer kvinnligt än manligt. Kvinnor planerar mer och tidigare än män, som gärna skjuter upp packande till sista minuten.

Vem packar mest i din familj?

Ung kvinna i vitt linne, i sol utomhus
Tone Lövvik.

Tone Lövvik:

– Jag packar både för maken och de två barnen när de reser iväg någonstans. Allt är genomtänkt när jag packar åt andra, men när det gäller mig själv blir det oftast ett hastverk på slutet.

Mamma, pappa och två unga döttrar, sommarklädda utomhus i fint väder, gatubild.
Freja, Ylva, Sara och Jonas Vogler.

Sara Vogler:

– I vår familj är det jag som vill ha mest med mig i folkabussen när vi varje sommar bilar ner till Belgien. Ikea-kassar och jättestora Ullareds-kassar rymmer mycket och är enklare än otympliga resväskor.

– Vår dotter Freja ska ha med sig sitt stativ så hon kan filma och blogga om resan, och lägga ut filmer på Youtube. Och andra dottern Ylva vill inte packa för mycket för hon vill shoppa kläder också.

– Min man Jonas tar bara med sig en väska med bad byxor, några shorts, t-shirts och skorna som han har på sig.

Kvinna i stor svart och vit blus, tomhus i sol, framför hyreshus.
Monika Elfström.

Monika Elfström:

– På de flesta resmål finns ju nästan alltid allt att köpa, men det beror förstås på vad man behöver. Jag är inte så bra på att packa, men min dotter skriver långa listor både i sin mobil och i min så vi inte ska glömma något.

Mer spännande innehåll hos allas.se: