Passa på i sommar – följ udda djur i natur

Trollslända i närbild.

foto: Maud Holmberg Klyft

Ta vara på sommaren – ut och njut i naturen. Följ med på en annorlunda djurupplevelse. Möt insekter, sälar, fladdermöss, renar…

Fladdermus-safari

I Sverige har man påträffat 19 fladdermusarter och 18 av dem har upptäckts på Hovdala utanför Hässleholm!

Mikael Gustafsson/N/TT

Nu hålls fladdemus-safari runt slottet, en naturvandring i skymning och mörker, då det spanas efter djuren och lyssnas på dem genom fladdermusdetektor.

Guiderna berättar allt om nattdjuren. 21 och 26 juli arrangeras fladdermuskvällar. Årets augustivandringar sker 9, 18 och 27 och i september den 1, 10 och 22.

turism.hassleholm.se/hovdala-slott/hovdala-slott/natur/fladdermusvandring

Sälsafari vid Vinga

På olika håll i landet arrangeras sälsafari där man åker med båt på behörigt avstånd för att inte störa kolonin.

Jonas Forsberg/TT

I Bohuslän utgår turer från Hönö Klåva där passagerarna får uppleva skärgården mellan Hönö och Vinga. På väg till Vinga stannar man till vid en sälkoloni där man ofta får se djuren sola och leka. tourist-fishing.se

Falsterbo Bird Show

Fågelfesten hålls vid Skanörs Ljung, under rovfågelsträcket, och startar med naturpedagogiska dagar den 29/8 och följs sedan av utställare och aktiviteter för allmänheten fredag 2 - söndag 4 september.

Det blir djupdykningar i fåglarnas fantastiska värld och det hålls intervjuer, vandringar och andra aktiviteter om djur, insekter, fågelbingo och ringmärkningsförevisningarna i naturen kring Skanörs Ljung.

Detta är Skandinaviens största natur- och miljömässa med fåglar i fokus. Men det hålls även guidning, föredrag och vandringar med siktet inställt på bl a trollsländor, fjärilar, spindlar och pollinatörsövervakning. Falsterbobirdshow.com

Vandra med renar

Renko och kid.

Följ en renflock.

Foto: Len Copland/TT

Renbiten i Idre i Dalarna har längre haft olika arrangemang för att ge kunskap om samisk kultur och livet som renskötare. Besökare får träffa gårdens renar och man kan också följa med på något tur som Vandring med renar.

Man har inget bestämt mål utan strosar omkring i skogen tillsammans med djuren som bestämmer var färden går. För den som vill övernatta finns kåta, fäbod, stuga eller renvaktarstuga att välja bland. renbiten.se

Surr utanför museet

Humla i bolltistel.

Aktiv polilnatör.

Foto: Maud Holmberg Klyft

Humlor, fjärilar, skalbaggar, bin … Naturhistoriska riksmuseets innergård i Stockholm är just nu fylld av små insekter – i det stora formatet.

Utomhusutställningen SURR! består av ett trettiotal iögonfallande bilder på våra pollinatörer, fotograferat av Lena Granefelt.

Se också: Paradiset Iris: Så bygger du ett insektshotell
1:04

Efter reklamen: Se också: Paradiset Iris: Så bygger du ett insektshotell

(1:04)

Slå på ljud

Utställningen visar vikten av de små som hjälper oss att få grönsaker och blommor och hur de samverkar med olika växter. Här kan lära mer om de viktiga insekterna och vad de behöver för att överleva. T o m 25/9.