Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Resa med hund i sommar? Här är reseexpertens bästa tips

01 jun, 2022 
Louise Werner
hund i säng
Hundar vill också bli ompysslade på resan och kanske få lite gott på rummet.

Får pudeln en köttbulle i receptionen – och är terriern välkommen in i matsalen? Att resa med hund är fantastiskt, men det är inte alltid lätt att hitta lämpliga hotell. Därför startade reseexperten Charlotte Raboff en sajt för den som reser med hund.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons


Dvärgtaxen Lennart blir väldigt glad när han får lite godis i receptionen vid ankomsten till ett hotell. Får han dessutom lite köttbullar i frukostskålen är lyckan total.

VIDEO: Resa med hund i sommar? Här är reseexpertens bästa tipsBrand logo
VIDEO: Resa med hund i sommar? Här är reseexpertens bästa tips

– En fyrbent gäst är precis som en tvåbent. Alla vill känna sig välkomna och sedda som gäster, säger Charlotte Raboff.

Med ett förflutet i resebranschen, lanserade hon hemsidan hundvanligahotell.se under vintern 2021.

– Jag och Lennart hade länge saknat en hemsida där vi enkelt kunde boka hundvänliga hotell över hela Sverige, säger hon.

Annons

Det var så idén till sajten föddes och tanken är att man som hundägare ska kunna gå in på sajten och snabbt hitta den information man behöver för att planera en resa med hund. På hemsidan finns olika boenden som hotell, stugor och bed & breakfasts listande och för varje boende står det tydligt vad det kostar att ta med hunden, vilka typer av rum man kan boka, om hunden får vara med i restaurangen och all annan information man kan tänkas behöva.

Fem tips för en lyckad resa med hund

1. Miljöträna hunden innan resan. Genom att vänja den vid nya miljöer och låta den gå ut lite på café och restauranger vänjer du den vid nya miljöer.

2. Ta med hundens egna saker. Egen filt och egen bädd. Då känner sig hunden oftast tryggare.

3. Rasta hunden innan du kommer fram. Se till att rasta hunden innan du kommer till ett hotell. Då känner den sig oftast lugnare.

4. Kolla upp omgivningen du ska till. Se om det finna naturområden och parker som du kan gå i med hunden. Kolla vilka caféer som tar emot hundar. Vissa hotell ger ut hundpromenad-karta vid ankomst, vilket är väldigt trevligt. På sajten tamedhunden.se finns mycket bra information kring detta.

5. Lämna inte hunden ensam på hotellrummet. I alla fall inte mer än korta stunder i början. Den kan börja skälla och det är ju klart inte populärt. Sätt ut en skylt med ”stör ej” om det inte finns en speciell hundskylt. Så att inte personalen blir rädd och hunden likaså.

Annons

Hunden Lennart vill följa med överallt

Lennart är självutnämnd kontorschef på företaget och han är oftast med överallt. Han är en väldigt snäll och lugn hund som är lätt att ta med och han gillar att ta en fika på stan eller äta i hotellrestaurangen.

lennart
Radarparet Charlotte och Lennart.

– Det allra bästa hotellet för Lennart och för oss, det är ju ett hotell där vi kan ta med honom i matsalen, lobbyn och lounchen så att vi kan äta ihop, säger Charlotte.

Enda gången hon har fått skämmas lite för Lennart var när han rullade sig i något äckligt ute i den fina slottsparken på Örenäs slott i Skåne.

lennart
Lennart är kontorschef, men hade gärna spenderat mer tid på resor.
Se också: Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknenBrand logo
Se också: Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknen

– Då luktade han hemskt illa och jag ville nästan inte gå igenom lobbyn med honom.

Efter den episoden reser Lennart aldrig utan sitt hundschampo, berättar Charlotte.

Annons

Hon tycker att det tidigare var svårt att hitta information om hunden fick vara med i matsalen eller äta frukost på ett hotell till exempel.

De flesta hundägare vill ju oftast ta med sin hund på semestern och man vill ju oftast kunna ha med sig hunden överallt och inte känna sig begränsad av att den ska sitta ensam på rummet.

hund
Eriksberg Hotel & Nature Reserve är en av favoriterna

Viktigt under själva resan

I bil: Använd en bilbur om hunden är stor och se till att den sitter fast ordentligt. Solskydd på fönstren är bra. Det kan bli väldigt varmt i bilen. Fläkt till hunden på sommaren om man reser långt. Vattenskål och hundgodis är bra att ha med.

Med Flyg: Kolla reglerna på flygbolaget. Hund och kabinväskan får inte väga mer än 8 kg tillsammans inne i kabinen.

Tåg och buss: Tänk på att det är stökiga miljöer för hunden, så kolla upp att den orkar med det. Att den är rastad ordentligt innan man åker. Ge den inte mat precis innan. Bättre att den är lite hungrig än att den måste göra sina behov under resan.

Innan du reser utomlands: Kolla upp på EU:s hemsida vad som gäller. Hunden måste ha ett EU pass och vara både vaccinerad och chippad. Glöm inte att även kolla upp vad som gäller för försäkringar.

Annons

– Det har ändrats mycket de senaste fem åren och har blivit mycket lättare att ta med hunden än vad det var tidigare, säger Charlotte.

Hotellen har insett att hundägare är en väldigt köpstark målgrupp. Att hennes koncept ligger helt rätt i tiden märks på responsen hon har fått från hundägare över hela landet.

– Den har varit väldigt positiv.

Detta reser Lennart aldrig utan

  • Hundmat
  • Skålar till maten
  • Bädden
  • Leksaker och ett smaskigt tuggben
  • En egen handduk
  • Hundschampo

Man vill kunna resa med hunden

Många skaffade hund under pandemin och nu vill man gärna kunna resa med hunden också.

Som det är nu tar de flesta hotell betalt per vistelse för hunden. Vissa tar dock betalt per natt och då blir det ju ofta för dyrt för många berättar Charlotte.

I slutändan tror hon att hotellen vinner mer på att inte ta betalt för hunden.

Vad kontorschefen Lennart beträffar så tycker han att han jobbar lite mycket. Han vill hellre ha längre promenader och kortare arbetsvecka på schemat. Lite gratis hotellvistelser tycker han heller inte vore fel och av blicken att döma drömmer han redan om nästa hotellvistelse.

Annons

Charlotte brinner för resor och hotellupplevelser och hon hoppas att fler ska inse hur härligt det är att resa med hund.

– Jag vill skapa inspiration och en fin semester åt både hundar och deras ägare!

Lennart och Charlottes favorithotell

Bongska Huset i Abbekås ( Lennarts personliga favorit)

Abbekås är en underbar plats för våra fyrbenta vänner. Alla rummen på Bongska Huset är hundvänliga och omgivningen perfekt för härliga hundpromenader utefter havet.

Snälla och tysta hundar i koppel är välkomna i den mysiga restaurangen.

www.bongskahuset.se

Eriksberg Hotel & Nature Reserve

Nordens största safaripark, belägen i vackra Blekinge. Här möter du det vilda livet på djurens villkor. På Eriksberg är varje boende, varje rum unikt. Hundar får vara med i en del av restaurangen.

www.eriksberg.se

Rosersbergs Slottshotell

Bara 10 minuter från Arlanda flygplats möter dig en helt unik slottsmiljö där hundar är väldigt välkomna. Hundar får vara med i restaurangen och du kan köpa ett Best Friend paket så får vovven ett extra lyxigt välkomnande.

www.rosersbergsslott.se

Falun Strandby

Fristående Stugor med sjöutsikt på natursköna Främby Udde vid Faluns Sjösida. Hundar får vara med i restaurangen och det finns även ett hundbad. Här njuter man av Dalarna och den idylliska sjön Runn i en stuga med självhushåll året runt.

www.falunstrandby.se

Marholmen

Marholmen ligger vackert inbäddad mitt i Roslagens skärgård. Här finns en egen agility bana med 7 stationer och en hundbadstrand. Du kan äta middag med hunden i hotellets lobby.

www.marholmen.se

Annons