Resa till Gran Canaria? Här är 9 tips på sevärdheter

Restips Gran Canaria Puerto de Mogan

Gran Canaria har varit en av våra största semesterfavoriter i över 
50 år. Här är 9 av höjdpunkterna du inte vill missa på den härliga och skiftande ön ute i Atlanten.

1. Besök Puerto de Mogan

Gran Canarias ”lilla Venedig” är speciellt. Den gamla byn har en annan atmosfär är andra semesterorter i söder, med ett bilfritt centrum och flera restauranger, caféer och butiker. Här hittar du gatsten på gatorna, spirande blommor och karakteristiska hus. Hamnen är väl värd ett besök, gärna för lunch eller middag.

En skyddad strand gör också den gamla fiskebyn till ett populärt resmål.

Maspalomas öken

2. Ökenvandring i Maspalomas

Sanddynerna i Maspalomas är Gran Canarias egen miniöken och det vackra området mellan Playa del Ingles och Meloneras är en självklar höjdpunkt under semestern. Här kan du även ta en kameltur i sanden.

Åk gärna hit när solen går upp eller ner för en extra gyllene stämning och fantastiska fotomöjligheter. Las Dunas de Maspalomas är ett skyddat område och här finns även en liten lagun med rikt fågelliv. Enklaste sättet att ta sig in är vid Faro-fyren i Meloneras eller vid hotellet Riu Palace i Playa del Ingles.

Gata i Las Palmas

3. Citysemester i Las Palmas

Öns huvudstad Las Palmas är både hipp och historisk, och även om vädret är lite mer ostabilt än på den södra delen av ön är detta ändå en strålande plats för en solsemester.

Men staden är främst en tvättäkta spansk metropol. Gatorna i och runt stadsdelen Triana har trendig shopping och häftiga restauranger medan mysiga Vegueta är stadens historiska centrum med museum och gallerier.

Playa de las Canteras är kanske Gran Canarias allra bästa strand, mitt i staden, och kombinationen av strandliv och storstadsliv är oslagbar.

Vi från bergen stax ovanför Puerto Rico och Arguineguin

4. Vandra i bergen

Packa vandringskängorna – för Gran Canaria är mer än bara sol och stand. Ön har ett stort urval av vandringsrutter och många uppskattar de lättillgängliga bergen stax ovanför Puerto Rico och Arguineguin, där det är populärt med korta dagsturer.

Inlandet bjuder även det på spektakulär natur. Klippan Roque Nublo är en klassiker, men inte speciellt krävande, och är man ute efter en lite annorlunda bergsvandring rekommenderas vulkankratern Caldera Bandama.

Två kvinnor surfar på Gran Canaria

5. Testa surfing

Gran Canaria bjuder på utmärkta förhållanden för vattensporter. Puerto Izquierdo strax norr om flygplatsen är perfekt för de som vill ha vind i seglen, medan den västliga delen av Playa de las Canteras i Las Palmas är ett bra ställe för klassisk surfing. Här finns flera surfskolor och uthyrning av utrustning.

När det är stora vågor i havet är det populärt att ge sig ut i vattnet med en ”body- board” även på södra delen av ön, exempelvis i Arguineguin och Maspalomas.

Två kvinnor njuter av sol och bad på Gran Canaria

6. Njut av sol och bad

På grund av öns varierande landskap kallas Gran Canaria ofta för en ”kontinent i miniatyr”. Men den absolut viktigaste attraktionen är, och förblir, stränderna. Så var är det då bäst att åka om man vill njuta av solen, stranden och havet på semestern?

Charterturisterna flockas oftast på den södra delen av ön, men även här finns det stor variation. Amadores är utan tvekan en av de vackraste strandremsorna och ett familjevänligt alternativ. Här känns det nästan lite som i Karibien med knallblått hav och (importerad) sandstrand. Amadores har även en elegant beach club med pool och lounger.

Mer om Gran Canarias alla stränder finns att läsa på www.grancanaria.com/turismo/se/

Boende på landet, Gran Canaria

7. Bo på landet

Med ett frodigt inland och områden som nästan är orörda av turismen har Gran Canaria även en lantligare sida. Casas rurales – landsbygdshotell – bjuder på en annorlunda upplevelse. Stiliga La Hacienda ligger mitt i bananodlingarna utanför Arucas, medan ännu mer isolerade Redondo de Guayedra (utanför Agaete/Puerto de las Nieves) är lite som att bo på bondgård – precis vid havet.

Vill du kombinera vandringsturer med lantlig lyx är Parador Cruz de Tejeda uppe i bergen ett bra val.

Restaurang med utsikt på Gran Canaria

8. Testa en trendig cocktailbar

Playa del Ingles håller på att genomgå en ordentlig ansiktslyftning. Området har tidigare inte varit känt för trend och stil, men tiderna förändras. Coola cocktailbarer, gourmetrestauranger och designhotell har börjat sätta sin prägel på den gamla charterfavoriten. Fusion Restaurant & Lounge Bar bjuder på internationella godbitar medan takterassen på Bohemia Suites & Spa är en fröjd för ögat: Om du inte bor på hotellet är det väl värt att leta upp finstassen och ta en tur upp för en drink i solnedgången.

Vy från vägen Gran Canaria

9. Åk på roadtrip

Hyr en bil och utforska ön i ditt eget tempo. De slingrande bergsvägarna tar dig till både mysiga byar med lokala marknader och till fantastiska utsiktsplatser. Har du din utgångspunkt i söder kan du exempelvis ta en tur runt ön på en dag: Stanna i Las Palmas för lunch, fortsätt västerut på GC200 och följ vägen söderut hela vägen tillbaka till Mogan. Stanna i en by på vägen, njut av gästfrihet och lokal mat på en charmig taverna och sätt av tid till en liten vandring i bergen. Avsluta dagen med ett bad på någon av de södra stränderna. Detta är Gran Canaria i ett nötskal.

Av: Runar Larsen

Foto: Runar Larsen, TT

Översättning och bearbetning: Johanna Svan

Mer spännande innehåll hos allas.se: