Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Roliga och udda museer i Sverige

27 jul, 2019 
Johanna Svan
Åbergs museum visar upp Lasse Åberg-prylar
Träffa James Bond, kolla in Stig-Helmers kläder eller besök Carl Larssons hem. Här är några av
 Sveriges roligaste museum just nu!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På jakt efter ett roligt sommarnöje? Eller en udda höstutflykt? Här listar vi några helt fantastiska museer i Sverige.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

Åbergs museum

 • Var: Bålsta
 • Webbplats: abergsmuseum.se
 • Aktuellt: Mellan 3/4 och 29/9 visas en utställning av Owe Gustafson, mest känd för illustrationerna till kultprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter.

Lasse Åbergs museum är ett utflyktsmål för hela familjen. En gammal ladugård från 1800-talet har genomgått en renovering och är världens enda konst-, serie- och leksaksmuseum med egen djungel.

Här finns en fantastisk samling serieinspirerad konst och serieoriginal på väggarna, en av världens främsta antika Disneysamlingar, en Trazankoja i tre våningar och Hemliga Arnes labb. Här finns även en utställning med rekvisita, foton och kostymer från filmerna om Stig-Helmer.

Annons

Utanför museet finns en stor lekplats för alla barn med picknickbord och grillplats.

Delar av utställningen på Åbergs museum i Bålsta
Vem minns inte Lasse Åbergs filmer om den motvillige semesterresenären Stig-Helmer? På Åbergs museum i Bålsta finns även Trazans koja, serier och Disneyfigurer.

James Bond museum

 • Var: Nybro
 • Webbplats: 007museum.com

Gunnar Schäfer/James Bond har samlat Bond-prylar sedan 60-talet. Och för alla som gillar James Bond är det lätt att fördriva ett par timmar på 007-museet. Här finns Ian Flemings böcker, små figurer av olika karaktärer från filmerna, modeller av Bondbilar, alla svenska originalaffischer och mycket, mycket mer.

Vissa av föremålen är dessutom autentiska. Som guldtackan från Goldfinger, en Spectre-ring och både den klocka och de solglasögon som Pierce Brosnan bar i Die another day. Men häftigast är nog ändå den ljusblå bilen från Goldeneye, exakt den som Bond och den svenska Bondbruden Isabella Scorupco satt i.

Annons
I den här ljusblå sportbilen har den svenska Bondbruden Isabella Scorupco suttit med Pierce Brosnan i filmen Golden Eye. Den och många andra Bondprylar visas på 007:s museum i Nybro.

Modelljärnvägens hus

 • Var: Söderby
 • Webbplats: modelljarnvagenshus.se

I Söderby utanför Alunda ligger utställningen Modelljärnvägens hus och visningsträdgården Frida Lovisas trädgård. I ladugården finns flera olika modelljärnvägar och utanför ladugården hittar du trädgårdsjärnvägen. Tågen i trädgården, som är mer än dubbelt så stora som de som finns inne i ladugården, har amerikanska förebilder och hela modelljärnvägen har byggts i en stor plantering som är speciellt anpassad för tågen, med vatten, broar, tunnlar och berg.

Annons
Miniatyrtåg i blommande miljö kan man se på Modelljärnvägens hus i Söderby utanför Alunda.

Carl Larssons hem

 • Var: Sundborn, utanför Falun
 • Webbplats: carllarsson.se
 • Missa inte: Konsthallen intill med utställningen Den okände Carl Larsson 24/5–25/8.

”War välkommen kära du, till Carl Larsson och hans fru!” Som besökare missar man inte texten över ingången till Carl och Karin Larssons timrade stuga från 1837.

Hemmet, med inredningen som på den tiden var djärv och före sin tid, är välbevarat. Man känner igen rummen med färgstarka och mönsterrika textilier och rustika möbler, oftast designade av Karin. Det var hon som skapade hemmet som Carl sedan målade.

Familjen Larssons världsberömda trädgård med parets egendesignade möbler prunkar åter som förr, den återskapades 2014. I år firas det lite extra i Sundborn då det är minnesår, 100 år sedan Carl gick bort.

Annons
Carl Larsson-gården är det kända namnet på stugan Lilla Hyttnäs i byn Sundborn i Dalarna. Mellan 1889 och 1912 förvandlade makarna Carl Larsson och Karin Larsson-Bergöö sin bostad till ett av Sveriges mest omtalade hem.

Mus-Olles museum

 • Var: Ytterån
 • Webbplats: musolles.com

Museets skapare Per-Olof Nilsson, eller Mus-Olle som han kallades, testamenterade över 150 000 föremål till Ytterå Hembygdsförening vid sin död 1955.

Redan 1906 hade han öppnat museum med ca 10 000 föremål. Det mest unika på museet är förpackningssamlingen. Den innehåller 23 000 objekt och spänner över en tidsrymd om ca 150 år. Här finns också bland annat frimärken, trycksaker, porslin, keramik, textil- och dräktföremål.

Även den stuga där Mus-Olle bodde under hela sitt liv finns kvar.

På Mus-Olles museum i Ytterån kan man besöka den stuga den legendariske samlaren och museiskaparen själv bodde i.
Annons