Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Semester i Sverige? Här är 17 pärlor att uppleva i sommar

13 maj, 2020 
Lovisa Svedlund
Kollage av Stora Sundby slott och marmorbassängen på Hållö.
I spåren av corona blir det en sommar hemma i Sverige för de flesta av oss. Låt dig inspireras – vi listar 17 gömda pärlor att boka redan nu.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi ser ut att få fira semestern på hemmaplan i år. På grund av coronapandemin håller många länder sina gränser stängda och det är svårt att veta vad som kommer gälla vid utlandsresor några månader framöver. I Sverige har utrikesdepartementet avrådit från alla utlandsresor till och med den 15 juni 2020.

Videon kunde inte hittas

Kan man resa i Sverige i sommar?

Men misströsta inte! Statsepidemiolog Anders Tegnell ser goda chanser för att vi kan semestra på hemmaplan.

– Det finns rätt mycket som talar för att i sommar så kommer vi ha så pass lugnt att man kan resa i Sverige. Men resten av världen kommer nog vara en rätt så rörig plats. Det är dock svårt att veta precis hur det kommer vara i varje region i Sverige, säger han i en intervju med SVT.

17 fina resmål i Sverige på sommaren

De som hade tänkt åka iväg på semester får alltså troligen göra det på hemmaplan i sommar – och är du en av dem kan det vara smart att boka din resa redan nu. Trycket på färjor, tåg, boenden och annat kan bli högt när vi närmar oss semestermånaderna.

Annons

Behöver du inspiration på vart man kan åka? Nedan listar vi 17 fina resmål att besöka i Sverige sommaren 2020.

1. Bada i marmorbassängen på Hållö, Bohuslän

Strax utanför Smögen och Kungshamn ligger Bohuslän-pärlan Hållö med den här speciella viken. Ön är lagom stor för att vandra runt på en dag och här finns ett vandrarhem där man kan övernatta.

2. Mys på stranden i Haverdal, Halland

Ett stenkast från pulsen i Tylösand ligger denna underbara ort och strand. Här är mindre folk, gemytlig känsla och det finns en god chans att hitta en egen sanddyna att ligga och slappa i.

3. Upplev Njupeskär vattenfall, Dalarna

Det här 93 meter höga vattenfallet är Sveriges högsta. Vandra gärna dit på den vackra 2-kilometersleden i gryningen för att uppleva fallet när det är som allra tjusigast i morgonljus.

4. Promenera i Trollskogen, Öland

Slå upp tältet eller åk och bada i spännande trollskogen på Öland. Här utlovas vackra solnedgångar och roliga tallar att gömma sig bakom för de små.

Annons

5. Besök Zorngården, Dalarna

I spännande Mora ligger Zorngården, en gång hem åt makarna Anders och Emma Zorn. Här kan man både uppleva parets hem och se den spännande sekelskifteskonsten av Anders Zorn.

6. Cykla på ön Ven, Skåne

Ta båten från Landskrona ut till den lilla ön Ven. Här kan du uppleva vidsträckt hav och typiska skånska hus. Ön har perfekt storlek för att ta sig runt med på cykel.

7. Besök Stora Sundby slott, Södermanland

Vem kan motstå det här sagoslottet som faktiskt finns i Sverige? Bara 15 mil från Stockholm kan du besöka Stora Sundbyslott, inspirerat av engelsk arkitektur. Parken och kaféet är öppet hela sommaren med härliga promenadstråk runt markerna. För att boka visning av slottet kika in på storasundby.com.

8. Flanera i Söderköping, Östergötland

Göta kanal, pittoreska trähus och kanske en glasspinne på en bänk. Vad mer kan man begära av en sommartripp. Söderköping i Östergötland är det perfekta besöksmålet för en roadtrip i sommar.

Annons

9. Besök en vingård, Skåne

Besviken på att du fick ställa in resan till Italien efter corona? Det finns faktiskt vingårdar även i Sverige. Till exempel den här som heter Nordic Sea Winery, i sommarstaden Simrishamn.

10. Bada långgrunt i Rörum, Skåne

Och när du ändå är i Simirishamn, ta en tur till Rörum bara en mil norrut. Där finner du karibienliknande Rörum strand.

11. Se Kinnekulle och Vänern från tåget, Västergötland

Ta tåget och upptäck Sveriges största sjö från vackra Kinnekulle.

Upptäck spännande Kinnekulle precis vid Vänern från den mysiga tågslingan Kinnekullebanan. Utmed vägen hittar du herrgårdar, restauranger, mysiga boenden, vacker skog och perfekta badstränder intill den långgrunda sjön.

12. Bada i Tjurpannan, Bohuslän

Sugen på ett dopp i ett salt hav? Åk till Tjurpannans naturreservat utanför Grebbestad om du vill uppleva havets lugn och äkta bohuslänska klippor.

Annons

13. Vandra Midnattssolstigen i Kiruna, Lappland

Sugen på semester norrut? Bara 15 minuter från Kirunas centrum börjar Midnattssolstigen. Det här är en inte alltför krävande vandringsled – perfekt för att uppleva den unika midnattssolen. Pricka in vandringen någon gång mellan 28 maj till 16 juli, då det officiellt är midnattssol i Kiruna.

14. Upplev skärgårdspärla nära Karlskrona, Blekinge

Är du trött på hypen av Stockholms skärgård? I Blekinge finns en skärgård som enligt vissa till och mer är ännu finare! Ta färjan ut till någon av öarna, antingen över dagen eller med övernattning. Kvällsdopp i solnedgången och pittoreska stugor är sådant du inte vill missa här.

15. Bo bland trädtopparna i Harads, Norrbotten

Lockas du av tanken att sova bland trädtopparna? Då är det kanske till Harads utanför Boden du ska åka. Här, nästan så långt norr ut i Sverige du kan komma, finns unika Treehotel. Kojorna kan se enkla ut men låt dig inte luras. Många av dem har högsta hotellstandard.

Annons

16. Bada i Vätterns Djäknesundet utanför Karlsborg, Västergötland

Hade du sett fram emot att bada i Medelhavet i sommar? Utanför Karlsborg finns denna gröna vätternvik perfekt för svalkande bad med hela familjen. Har du ingen bil? Ta tåget till Skövde och åk vidare med buss därifrån.

17. Se Högbondens fyr på Höga kusten, Ångermanland

Vill du vandra, paddla eller bara vila i en vacker miljö? På Höga kusten finns många intressanta besöksmål, bland annat vandrarhemmet Högbondens fyr med ett dramatiskt läge, högt på en klippa.

Foto: TT, Vastsverige.com, Länsstyrelsen Halland, Stora Sundby slott, Österlen.se

Stora Sundby slott i Södermanland.
Ta en härlig promenad i slottsparken och fika i kafét.
Annons