Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Svemester – res klimatsmart och billigt på hemmaplan

30 maj, 2019 
Henrik Högström
Vandrare på bro
Vandringar i fjällen eller loja promenader på solvarm kullersten i stan. Sverige och ”svemestern” är ett hett alternativ i sommar. ”Vi har ett jättevackert land som väntar på att bli upptäckt”, säger Jenny Engström på Svenska Turistföreningen, STF.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under förra sommaren återupptäckte svenska semesterfirare Sverige som turistmål. Det var så klart flera faktorer som bidrog. Värmeböljan, en svag krona och diskussionen om flygskam gjorde säkert sitt till för att förstärka trenden. STF kände så klart vind i seglen och dammade av begreppet ”svemester”. En snillrik sammandragning av Sverige och semester.

Jenny Engström på Svenska Turistföreningen, STF, menar att intresset går att se i sociala medier till exempel. Att folk är stolta över bilder från vandringsleder och lokala marknader. En poäng med ”svemestern” (eller det ännu mer geniala ”hemester”) är att man kan hålla sig hemmavid och utgå därifrån. Slå tärning om vart dagens utflykt ska gå. Kör, eller cykla, dit näsan pekar, våga chansa.

Finns mycket att upptäcka på hemmaplan

Niklas Kämpargård, författare till boken Svemester (Mima Förlag) vill inspirera till att hitta pärlorna vi inte visste fanns i Sverige. Allt från ett björngömsle i Hälsingland till förslag på romantiska spa-upplevelser i Ystad till den fantastiska våffelstugan vid Låktatjåkko fjällstation.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Det är tips på ställen som kanske inte är så lätta att hitta och som var för sig är en upplevelse. Vi har oerhört mycket att upptäcka på hemmaplan, säger författaren Niklas Kämpargård.

Niklas Kämpargårds egna favoriter i sommar:

Tips på kafé:

– Uppgränna naturhus utanför Gränna. Ett kombinerat ekohus byggt i ett växthus med en magisk utsikt över Vättern.

Bra vandrarhem:

– Då har jag två. STF:s vandrarhem Växthuset i Söderhamn. Allt är ekologiskt och miljömedvetet rakt igenom. Och sedan Steninge vandrarhem mellan Falkenberg och Halmstad. Man blir helt däckad av charmen, känner verkligen att man är välkommen. Sen har de en ”plätteria” så att man kan få plättar med olika goda röror på. Och Per som driver stället är världsmästare i att laga gröt.

Tips på plats/upplevelse:

– Det finns ju i vartenda landskap. Ofta är det den vackra vyn som fångar en. Men till exempel Abisko i Norrbotten eller Björkliden på andra sidan fjället. Och i Björkliden finns ju Sveriges nordligaste golfbana om man nu är sugen på det.

Annons

15 tips för dig som vill svemestra i sommar

Båtluffa

Du behöver inte åka till Grekland för att öluffa. I Stockholms skärgård tar kollektivtrafikens färjor dig från ö till ö. Väl på öarna finns hotell, vandrarhem eller, för den äventyrlige, tältplats. En båtluffarbiljett från Waxholmsbolaget för fem dagar kostar 445 kronor.

Den som föredrar västkusten kan båtluffa i Bohusläns skärgård och stanna till på öar som Åstol och Dyrön. Var och hur länge man stannar bestämmer man själv.

Båtluffa på hemmaplan
Båtluffa i Stockholms skärgård.

Tågluffa

Inlandsbanan trafikerar den 130 mil långa sträckan mellan Kristinehamn i söder till Gällivare i Norr. Resan går genom sju landskap och ger möjlighet till stopp på till exempel Zorn-museet i Mora och fjäll- och samemuseet i Jokkmokk. Ett tågluffarkort för två veckors fritt resande kostar 1 995 kronor. SJ har två olika varianter.

Annons

Arctic Circle pass är ett 3-dagars pass som ger resenären möjlighet att kliva av och på tågen längs med sträckan Kiruna–Narvik. Det andra alternativet är sommarkortet tillsammans med Tåg i Bergslagen. Det ger resenären tre dagar att utforska Bergslagen.

För kortare utflykter finns det även flera veteranjärnvägar som drivs av entusiaster. Bland andra Nora Bergslags Järnväg och Skånska järnvägar på Österlen.

Inlandsbanan
Inlandsbanan går genom sju landskap.

Campa

Svensken är en inbiten campare och många återvänder till sina favoritplatser år efter år. Enligt statistiken är Västra Götalands län, Kalmar/Öland och Halland de hetaste länen att ställa husvagnen eller husbilen i. I utbudet finns allt från den traditionella ställa-husvagnen-på-sin-plats-campingen till den lite mer exklusiva ”Glampingen” (glamour + camping) samt lite djärvare alternativ. På Karlsborgs camping kan man till exempel bo i en stubbe och på Skotteksgårdens camping, i Ulricehamn, kan gäster hyra en beboelig ”trätunna” att övernatta i.

Campingplats med svensk flagga
Slå upp tältet och njut av naturen i sommar.

Vandra

Sverige har vandringsleder från Skåne till norra Lappland. Signaturleden Höga Kusten går till exempel genom natur som innehåller allt från skärgård till trollskogar, klapperfält, badvikar och klippskrevor. Så valet av utgångspunkt är helt en fråga om tycke och smak. Längs STF:s leder finns boende och/eller övernattningsmöjligheter.

Annons

 

Äta

Kombinera nya utsikter med nya och närproducerade smakupplevelser. Kroppkakor på Öland, bohuslänsk äggost på Åstol, ostron i Grebbestad eller ta en tur ut till Ulvö Hotell på Ulvön och ät skärgårdsbuffé. I Malmö kan man ta del av Falafel-VM (12 juni) och, eller, besöka food truck-festivalen (31 maj–2 juni).

Museer med en twist

Guitars – the museum, Umeå: Är som namnet antyder en samling med runt 500 gitarrer. Internationellt uppmärksammat.

ABBA-museet, Stockholm: Välbesökt hyllning till en klassisk grupp.

Tantmuseet i Hovra, Hälsingland: En hyllning till den svenska tanten.

Hasse & Tage-museet, Tomelilla: En liten (15 kvadratmeter) men naggande god hyllning till två giganter i svensk nöjeshistoria.

Skylt till Hasse och Tage-muséet
Festlig skylt visar in till Hasse & Tage-museum.

Halmens hus, Bengtsfors: Nordens enda specialmuseum för halmslöjd och halmhistoria.

Husvagnsmuseet, Dorotea: Hur såg husvagnen ut när farfar var ung? Vad hade man för träningsoveraller? Fanns flintastek?

Annons

Monica Zetterlundmuseet, Hagfors: Bygdens stora dotter har så klart sitt eget museum. Kan även kombineras med besök på Hagfors järnvägsmuseum.

Stefan Löfven besöker Monica Zetterlunds museum
Stadsministern besöker Monica Zetterlungmuseet i Hagfors.

Shopping/marknader

För den köpsugne finns givetvis ett digert utbud i storstäderna. Men även destinationer som till exempel Ullared lockar folk från när och fjärran. Under sommaren hålls också marknader där traditionella knallar bjuder ut allt från lakritsremmar till strumpor över hela Sverige. Kivik (15–16 juli) är den största och mest välkända men även ortersom Ockelbo (28–30 juni) och Åsele (19–22 juli) finns på marknadskartan. I Säffle hålls Värmlands Vikingating (27–28 juli).Svenska platser du måste se innan du dör – 13 tipsLäs mer

Folkliv på Kiviks marknad
Folkliv på Kiviks marknad.

Besök ett slott

Slott och herresäten brukar vanligtvis vara omgivna av magnifika trädgårdar. Så här finns det många möjligheter att slå flera flugor i en smäll.

Annons

Sofieros slottsträdgård utanför Helsingborg är ett välkänt utflyktsmål för trädgårdsintresserade. I sommar har man dessutom en utställning om och med verk av skulptören Carl Milles.

Läckö slott, vid Vänerns strand, har blivit prisat som Sveriges vackraste slott. Slottet, och slottsträdgården, är öppet för besökare. Under sommaren spelas även operan Figaros

Bröllop på Läckö slott.

Läcko slott från ovan
Vackra Läcko slott.

Evenemang

Både Gröna Lund i Stockholm och Liseberg i Göteborg har mängder av artister inbokade för sina scener i sommar. Sting spelar till exempel

Annons

på Gröna Lund (17 juni) och John Fogerty gästar Liseberg (10 juli). Gyllene Tider spelar på Ullevi 3 augusti. Vill man ha lugnare tongångar så är kanske visfestivalen på Holmön (25–28

juli), utanför Umeå, eller Stavnäs visfestival (29 juni), utanför Arvika är ett alternativ.

För den hästintresserade så finns det flera tänkbara hållpunkter. Till exempel Stockholm horse week (13–16 juni) och Falsterbo horse show (6–14 juli).

 

Annons