Tips på fina badplatser i Sverige

Kollage av två olika badplatser
Oavsett om du törstar efter att uppleva milslånga stränder eller badplatser omringade av vacker natur behöver du inte åka särskilt långt. Det finns nämligen en hel del fina ställen att upptäcka i, och precis utanför, Sverige. Här är 12 exempel.

Vårt avlånga land är fullt av vackra platser att besöka, och det finns en hel drös av smultronställen som sticker ut lite extra. Nedan följer tips på resmål för dig som törstar efter bad, men vill slippa åka långt. Från vidsträckta sandstränder till intima fjällsjöar.

Här är exempel på magiska badplatser i Sverige:

1. Trollsjön, Kiruna

Tidigare i år fick svenska SJ-resenärer rösta fram vilket som är det bästa svenska alternativet till en utlandsresa i sommar – och magiska Trollsjön vann omröstningen. Badplatsen, som ligger mellan fjällen i Abisko nationalpark, har jämförts med Gardasjön i Italien. Trollsjön är Sveriges klaraste och renaste sjö med ett siktdjup på 36 meter, det vill säga ända ner till botten.

Trollsjön kallas även för Rissajaure, som går att översatta till ”sjön som glimmar som eld”.

2. Stenshuvud, Simrishamn

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av @stenshuvuds_nationalpark 25 Mar 2019 kl. 1:10 PDT

I anslutning till Stenshuvuds nationalpark ligger en strand som mer eller mindre ser ut att vara hämtad från en resekatalog. Den ljusa och finkorniga sandstranden sträcker sig från Lilla Vik till Stenshuvud och skyddas av en hög strandbank där träden böjer sig ut mot vattnet.

Även den här stranden har blivit framröstat till ett av de bästa alternativen till en utlandsresa i sommar. Destinationen jämfördes då med Karibien.

3. Rotsidan, Nordingrå

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Sweden Tourism (@swedentourism) 4 Aug 2018 kl. 10:06 PDT

Rotsidan har varit naturskyddad sedan 1974 och är en fyra kilometer lång kuststräcka som kännetecknas av sina mjukt slipade berghällar i mörk diabas. Platsen är dessutom vackert inramad med vindpinade kusttallar och dvärgvuxna granar.

Från parkeringen till klipporna är det handikappanpassat, men det gäller inte själva badet. För de som inte är jättesäkra i vatten rekommenderar många att man låter bli att hoppa i och i stället svalkar sig genom vågduschar.

4. Sandhammaren, Ystad

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Inger Nilsson Sweden (@nilssoninka) 14 Maj 2019 kl. 11:25 PDT

Sanhammaren har flera gånger funnits med på topplistan över Sveriges bästa stränder. Platsen ligger mellan Ystad och Simrishamn, och består av en vidsträckt finkornig vit sandstrand och böljande gräskullar. Trots att Sandhammaren är ett populärt turistmål blir det, tack vare strandens storlek, aldrig särskilt trångt på platsen.

Vid stranden finns också en fyr som invigdes redan 1862.

5. Stendörren, Nyköping/Trosa

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Marie Linderholm, Bildproffsen (@bildproffsen) 26 Sep 2018 kl. 3:54 PDT

Vid kusten, mellan Nyköping och Trosa, ligger Stendörren som sedan 1972 har varit ett naturreservat. Här är avståndet kort från fastlandet ut till de små klippöarna, och tack vare de hängbroar som finns på platsen behöver man inte båt för att komma ut i skärgården.

Sola och bada från klipporna, och vandra runt i naturen när du tröttnar på vatten och värme.

6. Varamon, Motala

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Marcus Wernström (@macwer) 2 Apr 2019 kl. 3:10 PDT

Varma sommardagar samlas det tusentals personer på Varamon. Platsen är Nordens största insjöbad med en fem kilometer lång sandstrand. Vattnet är långgrund med sandbotten och brygga, och på stranden erbjuds alltifrån tennis- och minigolf till vindsurfing och paddling.

Varamon passar familjer och äventyrslystna solbadare, mer än de som törstar efter lugn och ro.

7. Skanörs havsbad, Skanör

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Fredrik Selarp (@selarp) 20 Aug 2013 kl. 11:26 PDT

Skanörs havsbad ligger längst ut i Flommens naturreservat, alldeles intill Skanörs hamn. Stranden ses som en av Sveriges vackraste, och är särskilt uppmärksammad för sin kritvita sand och stora bredd. Även de pittoreska och färgglada badhytterna som ligger utmed den norra och södra delen av stranden gör platsen unik.

Sammanlagt är stranden ungefär en mil lång, och vattnet är långgrunt.

8. Tylösand strand, Halmstad

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av @sallbergen 24 Jun 2017 kl. 1:39 PDT

Tylösand är en Sveriges mest berömda badorter. Stranden består av drygt sju kilometer ljus finkornig sand och kantas av grönklädda flygsandskullar. På grund av det stora antalet människor som rör sig på stranden finns det alltid badvakter som bevakar platsen under högsäsong.

Hotel Tylösand ligger precis ovanför stranden. Varje år arrangerar de populära after beach-klubbar som lockar festglada människor från hela Sverige.

9. Täppet, Åhus

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Anne Forthmann (@forthmanne) 9 Sep 2018 kl. 9:28 PDT

Populär badplats i nordöstra Skåne. Badet är långgrunt och vid badplatsen finns en 150 meter lång brygga. När bryggan byggdes 1998 bekostades den av privatpersoner och företag som kunde köpa en planka och få sitt namn ingraverat på den. Namnen går fortfarande att läsa på brädorna.

Täppet är Åhus mest livliga strand med restauranger och barer. För de som söker mer lugn är Äspet ett bättre alternativ.

Tåg, bil eller båt – 3 stränder utanför Sverige:

Palmestranden, Fredrikshamn/Danmark

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Silvija Jakutyte (@silvija_jakutyte) 28 Jul 2016 kl. 1:05 PDT

Strax utanför Fredrikshamn ligger Palmestranden, en unik kritvit strand med vajande palmer, tropiska parasoller och långgrunda bad. Stranden är 400 meter lång och cirka 40 meter bred.

Sopot Beach, Sopot/Polen

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Where is Marek (@where_is_marek) 25 Aug 2017 kl. 6:40 PDT

Semesterorten Sopot i Polen bjuder in till ett strandparadis med allt från öppna pubar och after beach-klubbar till avkopplande spaanläggningar och intima restauranger. Vid stranden ligger även Molo, Europas längsta träpir.

Usedom, Mecklenburg-Vorpommern/Tyskland

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av ♻️ Sustainable ecotourism