Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Sommarlovsprojekt, besöka alla skånska orter som slutar på -löv

30 aug, 2021 
Mirijam Geyerhofer
De ska hitta alla skånska orter som slutar på löv.
Anna Ibsonius Svensson, Sofia Leonardsson, Ivar Vänglund och Jakob Navrozidis är på löv-jakt i Skåne.
Att gå på Tour de Chambre – ha fest genom att besöka studentrum efter studentrum – är vanligt förekommande i universitetsvärlden. Vad passar då bättre än att tillbringa sommarlovet med Tour de Löv, med målsättning är att besöka alla skånska orter som slutar på just -löv?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det började med Eslöv. Det är inte mycket som gör det, men i just det här fallet låg vännen Daniels kärlek till sin hemort bakom diskussionerna som först gav upphov till projektet. Djupa frågeställningar av typen "Varför är Eslöv bäst, jag tror att Öslöv är bättre?" avhandlades under ett flertal tillfällen och plötsligt var idén född: det bästa skånska lövet skulle utses!

Bakom sommarlovsprojektet står fyra vänner som lärt känna varandra under studietiden i Lund; Anna Ibsonius Svensson, Sofia Leonardsson, Ivar Vänglund och Jakob Navrozidis. Ivar gjorde verklighet av det hela genom att gå ut på sociala medier och berätta om projektet. Första dygnet hade deras Instagramkonto @tourdelov fått 150 följare så det var bara att plocka fram kartan och ge sig ut.

– En dag besökte vi elva löv, men då var vi ganska trötta efteråt, berättar Anna.

Se också: Roliga ortsnamn i Sverige

Roliga svenska ortsnamnBrand logo
Roliga svenska ortsnamn

Eslöv var inget favoritlöv

Daniel från Eslöv har inte varit med på lövresorna, då han varit upptagen på annat håll under sommaren. Gänget hade dock redan besökt hans hemort och kunnat konstatera att det tyvärr inte var det löv som skulle utses till listetta när alla orter var avverkade, även om de beskriver Eslöv som både ”ett ganska innehållsrikt löv” och ”mysigare än förväntat”.

Annons

– Vi gick inte igenom hela, men det var ju trevlig att det fanns en tågstation till skillnad från i smålöven. Men nej, det blev inte mitt favoritlöv, säger Anna.

Fler landskap med vanliga ortsändelser

  • Småland -ryd: Markaryd, Ånaryd, Traryd, Ryd, Lekeryd
  • Ångermanland -sele: Ramsele, Junsele, Lasele, Resele, Gulsele
  • Bohuslän -vik: Gårvik, Skredsvik, Rörvik, Ramsvik, Kämpersvik
  • Värmland -fors: Hagfors, Munkfors, Brattfors, Stöpafors, Tidafors

Tågstation och annan bra förbindelse gav alltså lite pluspoäng, men med närmare 70 orter spridda över hela Skåne var det annars bilen som gällde vid merparten av besöken.

– Det har varit lättast att köra bil. Man kan såklart både cykla och åka tåg, men det hade tagit för lång tid med kollektivtrafiken. Nu tog vi lätt fem löv på en kväll, hade vi tagit buss så hade det varit ett eller två, säger Sofia.

Håslövs kyrka.
Det som imponerat mest under projektet är kyrkan i Håslöv.

Håslövs kyrka en storfavorit

När vi har vårt samtal så har truppen avverkat 27 av de 68 löv som finns på deras karta. De olika löv-orterna är färgmarkerade efter hur de ligger, så att det ska bli lätt att besöka många platser under samma sväng. Det snabbaste sättet att beta av listan hade varit att bara åka igenom respektive löv och ta en bild på ortsskyltar, men riktigt så har det inte gått till. En liten promenad och en koll på vad lövet har att erbjuda har det blivit vid varje stopp.

Annons

– Vi tar alltid en bild på oss vid skylten först, så att det är gjort. Sen har vi gått en runda, kanske fikat och kollat på en loppis eller gårdsbutik om det finns någon, säger Anna.

Spellista på temat löv och love

För att få rätt känsla på bilturerna har deltagaren Ivar Vänglund gjort en spellista speciellt anpassad för ändamålet, men eftersom det av förklarliga skäl inte finns så värst många låtar på temat löv så består merparten av kärlekslåtar på temat love istället. Här finns den: Songs of löv

De är överens om att de mindre löven ofta är mysigare än de större, och att det varit extra roligt att hitta ett löv med något som sticker ut. Håslövs kyrka imponerade på hela gänget, och de många följarna på Instagram har varit bra på att både tipsa om sevärdheter och annan information som en besökare kan ha nytta av i just deras löv.

Se också: Sveriges finaste kalkbrott och laguner

Bada i turkost vatten – här är Sveriges finaste kalkbrott och lagunerBrand logo
Bada i turkost vatten – här är Sveriges finaste kalkbrott och laguner

Har ni fler ”Tour de…” på er lista?
– Vi har en idé om ”Tour de substantiv”, det vill säga alla orter som är någonting, som Virke och Kil, Sandhammaren och så klart Trosa, säger Sofia.

Annons

Vilket löv som ska få äran att avsluta deras sommartour är inte helt bestämt. En tanke har varit att avsluta med ett löv som har en bra buss- eller tågförbindelse så att det går att öppna en flaska bubbel för att fira. Men det finns även en annan plan som låter bättre rent språkligt.

– Jakob vill att vi avslutar i Öslöv som ju är ärkefienden till Eslöv och det blir en fin beskrivning också: Från A till Ö, Annelöv till Öslöv, säger Ivar.

Alla skånska -löv på listan

  1. Anderslöv
  2. Ankarlöv
  3. Annelöv
  4. Arlöv
  5. Ballingslöv
  6. Bjärlöv
  7. Brunslöv
  8. Burlöv
  9. Bårslöv
  10. Djurslöv
  11. Emmislöv
  12. Eslöv
  13. Everlöv
  14. Fjärdingslöv
  15. Fjärlöv
  16. Fröslöv
  17. Färlöv
  18. Förslöv
  19. Gislöv, Simrishamn
  20. Gislöv, Trelleborg
  21. Glumslöv
  22. Gnalöv
  23. Gualöv
  24. Gärdslöv
  25. Gödelöv
  26. Görslöv
  27. Hammarlöv
  28. Hemmeslöv
  29. Håslöv, Vellinge
  30. Håslöv, Kristianstad
  31. Håstenslöv
  32. Härlöv-Hedentorp
  33. Härslöv
  34. Kvärlöv
  35. Källs-Nöbbelöv
  36. Norra Håslöv
  37. Norra Varalöv
  38. Tings Nöbbelöv
  39. Nöbbelöv, Lund
  40. Nöbbelöv, Eslöv
  41. Odarslöv
  42. Reslöv
  43. Remmarlöv
  44. Roslöv
  45. Råbelöv
  46. Rättelöv
  47. Skepparslöv
  48. Stora Görslöv
  49. Svalöv
  50. Särslöv
  51. Södra Håslöv
  52. Södra Varalöv
  53. Sönnarslöv
  54. Vinslöv
  55. Vismarlöv
  56. Västra Nöbbelöv
  57. Västra Sönnarslöv
  58. Västra Vemmerlöv
  59. Åraslöv
  60. Öllöv
  61. Öllövs Strand
  62. Önneslöv
  63. Öslöv
  64. Österslöv
  65. Östra Nöbbelöv
  66. Östra Odarslöv
  67. Östra Sönnarslöv
  68. Östra Vemmerlöv
Annons