Sommarlovsprojekt, besöka alla skånska orter som slutar på -löv

De ska hitta alla skånska orter som slutar på löv.

Anna Ibsonius Svensson, Sofia Leonardsson, Ivar Vänglund och Jakob Navrozidis är på löv-jakt i Skåne.

Foto: Instagram @tourdelov

Att gå på Tour de Chambre – ha fest genom att besöka studentrum efter studentrum – är vanligt förekommande i universitetsvärlden. Vad passar då bättre än att tillbringa sommarlovet med Tour de Löv, med målsättning är att besöka alla skånska orter som slutar på just -löv?

Det började med Eslöv. Det är inte mycket som gör det, men i just det här fallet låg vännen Daniels kärlek till sin hemort bakom diskussionerna som först gav upphov till projektet. Djupa frågeställningar av typen "Varför är Eslöv bäst, jag tror att Öslöv är bättre?" avhandlades under ett flertal tillfällen och plötsligt var idén född: det bästa skånska lövet skulle utses!

Bakom sommarlovsprojektet står fyra vänner som lärt känna varandra under studietiden i Lund; Anna Ibsonius Svensson, Sofia Leonardsson, Ivar Vänglund och Jakob Navrozidis. Ivar gjorde verklighet av det hela genom att gå ut på sociala medier och berätta om projektet. Första dygnet hade deras Instagramkonto @tourdelov fått 150 följare så det var bara att plocka fram kartan och ge sig ut.

– En dag besökte vi elva löv, men då var vi ganska trötta efteråt, berättar Anna.

Se också: Roliga ortsnamn i Sverige

1:10

Efter reklamen: Roliga svenska ortsnamn

(1:10)

Slå på ljud

Eslöv var inget favoritlöv

Daniel från Eslöv har inte varit med på lövresorna, då han varit upptagen på annat håll under sommaren. Gänget hade dock redan besökt hans hemort och kunnat konstatera att det tyvärr inte var det löv som skulle utses till listetta när alla orter var avverkade, även om de beskriver Eslöv som både ”ett ganska innehållsrikt löv” och ”mysigare än förväntat”.

– Vi gick inte igenom hela, men det var ju trevlig att det fanns en tågstation till skillnad från i smålöven. Men nej, det blev inte mitt favoritlöv, säger Anna.

Fler landskap med vanliga ortsändelser

 • Småland -ryd: Markaryd, Ånaryd, Traryd, Ryd, Lekeryd
 • Ångermanland -sele: Ramsele, Junsele, Lasele, Resele, Gulsele
 • Bohuslän -vik: Gårvik, Skredsvik, Rörvik, Ramsvik, Kämpersvik
 • Värmland -fors: Hagfors, Munkfors, Brattfors, Stöpafors, Tidafors

Tågstation och annan bra förbindelse gav alltså lite pluspoäng, men med närmare 70 orter spridda över hela Skåne var det annars bilen som gällde vid merparten av besöken.

– Det har varit lättast att köra bil. Man kan såklart både cykla och åka tåg, men det hade tagit för lång tid med kollektivtrafiken. Nu tog vi lätt fem löv på en kväll, hade vi tagit buss så hade det varit ett eller två, säger Sofia.

Håslövs kyrka.

Det som imponerat mest under projektet är kyrkan i Håslöv.

Foto: Privat

Håslövs kyrka en storfavorit

När vi har vårt samtal så har truppen avverkat 27 av de 68 löv som finns på deras karta. De olika löv-orterna är färgmarkerade efter hur de ligger, så att det ska bli lätt att besöka många platser under samma sväng. Det snabbaste sättet att beta av listan hade varit att bara åka igenom respektive löv och ta en bild på ortsskyltar, men riktigt så har det inte gått till. En liten promenad och en koll på vad lövet har att erbjuda har det blivit vid varje stopp.

– Vi tar alltid en bild på oss vid skylten först, så att det är gjort. Sen har vi gått en runda, kanske fikat och kollat på en loppis eller gårdsbutik om det finns någon, säger Anna.

Spellista på temat löv och love

För att få rätt känsla på bilturerna har deltagaren Ivar Vänglund gjort en spellista speciellt anpassad för ändamålet, men eftersom det av förklarliga skäl inte finns så värst många låtar på temat löv så består merparten av kärlekslåtar på temat love istället. Här finns den: Songs of löv

De är överens om att de mindre löven ofta är mysigare än de större, och att det varit extra roligt att hitta ett löv med något som sticker ut. Håslövs kyrka imponerade på hela gänget, och de många följarna på Instagram har varit bra på att både tipsa om sevärdheter och annan information som en besökare kan ha nytta av i just deras löv.

Se också: Sveriges finaste kalkbrott och laguner

1:28

Efter reklamen: Bada i turkost vatten – här är Sveriges finaste kalkbrott och laguner

(1:28)

Slå på ljud

Har ni fler ”Tour de…” på er lista?
– Vi har en idé om ”Tour de substantiv”, det vill säga alla orter som är någonting, som Virke och Kil, Sandhammaren och så klart Trosa, säger Sofia.

Vilket löv som ska få äran att avsluta deras sommartour är inte helt bestämt. En tanke har varit att avsluta med ett löv som har en bra buss- eller tågförbindelse så att det går att öppna en flaska bubbel för att fira. Men det finns även en annan plan som låter bättre rent språkligt.

– Jakob vill att vi avslutar i Öslöv som ju är ärkefienden till Eslöv och det blir en fin beskrivning också: Från A till Ö, Annelöv till Öslöv, säger Ivar.

Alla skånska -löv på listan

 1. Anderslöv
 2. Ankarlöv
 3. Annelöv
 4. Arlöv
 5. Ballingslöv
 6. Bjärlöv
 7. Brunslöv
 8. Burlöv
 9. Bårslöv
 10. Djurslöv
 11. Emmislöv
 12. Eslöv
 13. Everlöv
 14. Fjärdingslöv
 15. Fjärlöv
 16. Fröslöv
 17. Färlöv
 18. Förslöv
 19. Gislöv, Simrishamn
 20. Gislöv, Trelleborg
 21. Glumslöv
 22. Gnalöv
 23. Gualöv
 24. Gärdslöv
 25. Gödelöv
 26. Görslöv
 27. Hammarlöv
 28. Hemmeslöv
 29. Håslöv, Vellinge
 30. Håslöv, Kristianstad
 31. Håstenslöv
 32. Härlöv-Hedentorp
 33. Härslöv
 34. Kvärlöv
 35. Källs-Nöbbelöv
 36. Norra Håslöv
 37. Norra Varalöv
 38. Tings Nöbbelöv
 39. Nöbbelöv, Lund
 40. Nöbbelöv, Eslöv
 41. Odarslöv
 42. Reslöv
 43. Remmarlöv
 44. Roslöv
 45. Råbelöv
 46. Rättelöv
 47. Skepparslöv
 48. Stora Görslöv
 49. Svalöv
 50. Särslöv
 51. Södra Håslöv
 52. Södra Varalöv
 53. Sönnarslöv
 54. Vinslöv
 55. Vismarlöv
 56. Västra Nöbbelöv
 57. Västra Sönnarslöv
 58. Västra Vemmerlöv
 59. Åraslöv
 60. Öllöv
 61. Öllövs Strand
 62. Önneslöv
 63. Öslöv
 64. Österslöv
 65. Östra Nöbbelöv
 66. Östra Odarslöv
 67. Östra Sönnarslöv
 68. Östra Vemmerlöv