Världens 7 läskigaste resmål

Borgvattnets Prästgård
Ett fasansfullt fängelse, en ö med kusliga dockor, en hemsökt prästgård, mordhus… Det finns gott om ”sevärdheter” runt om i världen för den som vill få rysningar. Här är några.

Rysare, läskiga böcker, thrillers och skräckfilmer lockar många. Men skulle du våga besöka en mytomspunnen eller hemsökt plats i verkligheten? Här listar vi några riktigt ruggiga platser och berättar mer om deras historia.

Akershus fästning i Norge

En ond demonhund, vid namn Malcanisen, sägs enligt legenden ha sitt hem här. Hunden ska ha begravts levande vid den ursprungliga medeltida kungaborgens mur, för att skydda mot inkräktare. Legenden säger att de som Malcanisen kommer i närheten av dör inom tre månader.

Akershus fästning i Oslo

På Akershus fästning i Oslo fanns en avrättningsplats där ett 40-tal norrmän miste livet i samband med andra världskriget och den tyska ockupationen. Fast spöklegenden om demonhunden Malcanisen är en helt annan medeltida historia…

Towern i London, England

Anne Boleyn var drottning av England på 1500-talet, men blev halshuggen i Towern för landsförräderi. Hon var hustru till Henrik VIII som inte drog sig för att avrätta fruar han tröttnat på. Det sägs att hennes huvudlösa spöke fortfarande hemsöker Towern.

Towern I London.

Towern I London.

Amityvillehuset i USA

Har du sett rysaren The Amityville Horror? Den är inspirerad av detta hus på Long Island i delstaten New York. Här dödade en ung man hela sin familj. Senare flyttade en ny familj in, men de stannade bara en månad då de fann huset för hemsökt för att kunna bo i.

Hemsökt hus i Amityville, USA

1974 sköt Ronald DeFeo Jr sina föräldrar och fyra syskon i det här huset i Amityville, som nu sägs vara hemsökt.

Borgvattnet i Sverige

Den riksbekanta ”spökprästgården” finns i byn med samma namn i Jämtland. Borgvattnets Prästgård sägs vara ett av landets mest hemsökta hus. Boende har berättat om ohyggliga ljud och saker som setts falla från väggar och hyllor. Någon säger sig också ha sett spökena av tre äldre damer. I dag är prästgården ett litet hotell, där man får ett diplom ifall man klarar sig genom hela natten.

Borgvattnets Prästgård i Jämtland har blivit känd som ett riktigt spökhus. Här kan man också övernatta – om man vågar.

Dockön i Mexiko

På den här kusliga mexikanska ön sägs det att en liten flicka drunknade för länge sedan. Efter hennes död blev en man så oförklarligt dragen till ön att han lämnade sin familj för att bo där. Och han spenderade alla sina pengar på dockor till den drunknade flickans spöke. Ryktet säger att han sedermera drunknade på exakt samma ställe som flickan. Dockorna finns fortfarande på ön och turister har berättat att det känns som om dockornas ögon följer dem.

Dockön i Mexiko – dockor hänger i träden

Dockön, Isla de las Munecas, är belägen i Xochimilco, Mexico City. Och bakom dockorna i träden finns en ryslig historia.

Katakomberna i Paris, Frankrike

I de underjordiska gångarna under Paris finns det benrester från flera miljoner människor. Katakomberna nyttjades som gravplats av rädsla för smitta från liken. Här kan turister få en riktigt kuslig upplevelse. Och det kommer kanske inte som en överraskning att katakomberna sägs vara hemsökta.

Skallar i katakomberna i Paris

Dödliga sjukdomar som pest och smittkoppor härjade – och trycket på kyrkogårdarna var stort, liksom rädslan för smitta. Då flyttades kropparna av sanitetsskäl ner i underjorden. Paris katakomber kom därmed att bli en gravplats för flera miljoner människor.

Eastern State I USA

Det här fängelset i Philadelphia har en riktigt ruggig historia. På 1800-talet var det nämligen det första fängelset som införde isolering, och efter hand var fångarna så isolerade att de till sist drevs till vansinne. Eastern State Penitentiary är inte i drift längre, men det finns fortfarande historier om spöklika skuggor och blodisande, galna skratt i korridorerna.

Stol i fängelset Eastern state i USA

Skriken från förr sägs eka i det nedlagda fängelset Eastern State Penitentiary i Philadephia i USA.

Av Anne-Sofie Ulldal Petersen

Foto: TT, Privat