Världens mest spännande och farliga öar

Kollage av miljöer från spännande och farliga öar runt om i världen

Kvinnostyre, skräckdockor och mardrömsormar. Läs om världens mest mytomspunna öar.

Kihnu – Här styr kvinnorna

Utanför Estlands kust ligger denna ö som enligt gammal tradition styrs av kvinnor klädda i huckle och folkdräkt. Här har nämligen tiden stått stilla. Och männen är enligt gammal tradition ute till sjöss och fiskar långa perioder och syns inte till. På ön som nås via färja från Pärnu bor 700 invånare och ön till UNESCOS lista över kulturarv. Kvinnorna lär upp sin döttrar och dotterdöttrar i öns seder och bruk, hantverkstradition och dans- och musikliv.

Ofta syns kvinnorna som är klädda i färgglada kjolar och lädertossor åka omkring på gamla motorcyklar från Sovjettiden.

Mer info finns här.

Kvinnor i traditionella kläder dansar på estniska ön Kihnu.

På estniska ön Kihnu är kvinnorna dominerande. Foto: TT

Norra Sentinel – Skjuter pilar mot besökare

Paradisön i ögruppen Andamanerna i bengaliska viken har blivit mytomspunnen eftersom det enligt indisk lag under många år rått förbud att beträda ön.

Sentineleserna är ett av världens mest isolerade folk och sägs härstamma från de första människorna från Afrika och har bott på ön i 60 000 år. Ingen vet hur stor befolkningen är i dag. Stammen har många gånger uppträtt hotfullt när främmande människor närmat sig ön och skjutit pilar mot de ovälkomna gästerna. Två fiskare ska ha blivit dödade när deras båt kom för nära. Och senast i November 2018 blev en amerikansk missionär dödad när han gick i land på ön.

1991 lyckades en indisk expedition bli välkomnad utan fientlighet genom att erbjuda kokosnötter. Men efter att man insåg faran i att sprida sjukdomar till ön, upphörde man med besöken.

Norra Sentinel sedd från ovan.

Norra Sentinel är en mytomspunnen plats som få har besökt. Foto: TT

En människa från stammen som bor på Sentinel

Stammen som bor på Sentinel är beväpnade med spjut och pilbågar och försvarar sig mot inkräktare. Foto: TT

Isla de las Munecas – Skräckdockornas ö

Denna skräckplats ligger i Xochimilco-kanalen i södra Mexiko City. Enligt sägnen började det med att öns enda invånare Don Julian Santana Barrera fann en drunknad flicka i kanalen och blev besatt på att hitta sällskap åt henne och göra hennes själ lycklig. Så han började samla på dockor som flöt i land och som han hämtade på soptippar i Mexiko city.

Nu, 50 år senare, hänger det massor med dockor i träden på ön, som blivit en turistattraktion. Kusligt nog ska Don Julian själv ha drunknat i kanalen 2001. Vissa menar att dockorna har något med olyckan att göra.

Dockor hänger i träd på Isla de las munecas, också kallad dockön

Isla de las munecas, också kallad dockön. Foto: TT, isladelasmunecas.com

Stromboli – vulkanen som aldrig slocknar

Norr om Sicilien ligger de Eoliska öarna. Stromboli är känd för att ha en av Europas mest aktiva vulkaner – den har utbrott var tjugonde minut. Ibland är utbrotten dock så våldsamma att det kan vara farligt att vistas på ön. I juli i år var den en turist som dog efter att ha träffats av en av alla de stenar som slungades ut ur vulkanen.

Ön är också känd för att Roberto Rosselinis film Stromboli – Guds land spelades in här med Ingrid Bergman i huvudrollen. På ön finns också modeparet Domenico Dolce and Stefano Gabbanas (Dolce & Gabbana) tidigare överdådiga sommarvilla. Grannön Vulcano är också värd ett besök för den som inte är känslig för pruttlukt, här stinker det nämligen ruttna ägg på grund av den höga koncentrationen av sulfur.

Rök kommer från Stromboli-vulkanen

Stromboli-vulkanen är mycket aktiv och har våldsamma utbrott. Foto: TT

Ormön i Brasilien

Queimada Grande Island, ligger fyra mil utanför Brasilianska kusten och anses så farlig att det är förbjudet att besöka platsen. En gång i tiden bodde det människor här men numera har ett enormt antal ormar tagit över ön. Och det är inte vilka ormar som helst utan några av världens dödligaste, exempelvis Gyllene lansorm, som finns i tusentals. Ett bett kan döda en människa inom en timme.

Ön satt en gång ihop med fastlandet men tack vare stigande havsnivåer har ön till sist isolerats och därmed har ormbeståndet vuxit onormalt mycket på platsen.

Queimada Grande Island är en livsfarlig plats att vistas på. Här kryllar det av ormar och en av arterna, Gyllene lansorm, hör till världens farligaste. Foto: TT

Mer spännande innehåll hos allas.se: