Annons
Annons


Så blir du av med besvärliga buskar


Symphoricarpos albus,

Ulv i fårakläder? Snöbär är fint men kan vara ett elände att bli av med.

Hej!

Vi har en rad snöbärsbuskar. De är väldigt gamla, sprider sig och är allmänt oregerliga. Nu vill vi gärna ta bort alltihop. Att gräva bort med spade är uteslutet då det är ett väldigt kraftigt rotsystem. Finns det något annat sätt att ta kål på dessa hemska buskar?

Annons

Tacksam för svar

Eva Lygdman

 

Hej Eva!

Ja snöbär är vackra – på rätt ställe! Passar nog bäst i en naturträdgård eller en större trädgård där de snabbt kan lumma till en trist hörna. De sprider sig med rotskott (som syrener) och det gäller att kväva dessa.

Slå/såga av all växtlighet ovan jord. Täck därefter marken med en tjock presenning, tjock markduk eller liknande. Förankra med stenar eller dylikt så att den inte blåser upp. Låt täckningen vara kvar under minst en växtsäsong, gärna två. Ser det trist ut, strö lite täckbark över.

Rötterna skjuter nu massor av nya skott för att försöka kompensera för bortfallet som togs bort. Men dessa är chanslösa och rotsystemet svälts därför ut.

Är området mycket stort, täck marken där merparten av snöbären håller till och gräv bort glesare växtlighet med spade.

På samma sätt får man bort envisa syrenbestånd, parkslide, aspar, jordärtskockor och annan växtlighet med ivriga rotskott.

Lycka till!

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.

 

 


(4)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…