Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

10 juklappar som värmer och är mer än en present

22 okt, 2020 
Elin Samuelsson
En fundersam kvinna ligger på ett golv bland julklappar.
Det kan vara klurigt att komma på vad man ska köpa till nära och kära. Men det finns en enkel lösning…
Julen närmar sig och butikerna är fullproppade med blivande julklappar. Men i dessa corona-tider behöver utsatta människor vår hjälp mer än någonsin. Skippa butiksträngseln och klicka i stället hem ett gåvobevis på nätet till förmån för de som inget har.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Covid-19 har slagit hårt mot hela världen, och i de fattigaste länderna slår det extra hårt. Vissa låginkomstländer drabbas hårdare av covid-19-pandemins ekonomiska konsekvenser än av själva viruset.

Bara sedan årsskiftet har antalet människor som är i behov av akut humanitär hjälp ökat från 128 miljoner människor till 400 miljoner människor, på grund av covid-19-pandemin, skriver Sida på sin hemsida.

Se också: Så gör du fina presentpåsar till julklapparna

Så gör du fina presentpåsar till julklapparnaBrand logo
Så gör du fina presentpåsar till julklapparna

Har du svårt att komma på vad du ska köpa i julklapp till den där släktingen som redan har allt? Varför då inte köpa en get, en julmatkasse eller kanske ett vaccinpaket för utsatta barn och vuxna världen över? I gengäld får du ett gåvobevis som du kan ge bort till nära och kära. Här kommer tio tips på värdefulla gåvor som kommer till användning där de bäst behövs.

En kvinna i ett afrikanskt land som håller en get under armen.
ActionAid säljer gåvobevis på getter som skänks till behövande kvinnor.

1. Getter och mensskydd till kvinnor

Annons

Covid-19 lett till att kvinnliga jordbrukare i Afrika och Asien blivit skuldsatta och löper större risk att utsättas för våld och övergrepp. Det visar en ny rapport från kvinnorättsorganisationen ActionAid. Redan innan pandemin levde kvinnorna i svåra förhållanden på grund av klimatförändringar, många av dem försörjer ofta en hel familj.

I ActionAids gåvoshop kan man bland annat köpa:

 • En get för 260 kronor till en behövande kvinna, som i samband med det får utbildning i företagsekonomi och hållbar djurhållning.
 • Ett mensskydd för 245 kronor till en flicka, som annars riskerar att missa upp till 50 skoldagar per år på grund av sin mens, som på många håll i världen är förknippat med skam.
 • En barnmorska för 525 kronor, som bidrar till att ActionAid kan utbilda barnmorskor som hjälper blivande mödrar vid förlossningen.
Två små flickor i tomteluvor äter kakor och dricker mjölk.
Med Giving Peoples julmatkasse får en behövande barnfamilj mat för 150 kronor.

2. Mat och klappar till behövande barn

Coronakrisen påverkar även svenska familjer ekonomiskt. Genom att köpa julgåvor på den svenska hjälporganisationen Giving Peoples hemsida hjälper man barnfamiljer som lever i ekonomisk utsatthet.

Annons

I Giving Peoples gåvoshop på nätet kan man bland annat köpa ett gåvobevis på:

 • En julmatkasse för valfritt belopp från 150 kronor, som innehåller enkla basvaror som en barnfamilj behöver.
 • En julklapp för 150 kronor till en svensk barnfamilj som inte har råd att köpa julklappar.
 • 10 julkort för 100 kronor som du får hem i lådan. Korten är designade av barn och intäkterna går till julklappar och julmat till utsatta barn.
En fin, pyntad julgran med en ensam människa bredvid.
På många håll i landet kan hemlösa och människor som saknar familj fira jul i Stadsmissionens lokaler.

3. Julkul för barn och värmande strumpor

Sedan 1853 har Stadsmissionen arbetat för att hjälpa socialt utsatta människor genom bland annat social omsorg, stödboenden och second hand-affärer. På sin hemsida har Stadsmissionen även en gåvoshop, där man kan köpa gåvobevis i stället för fysiska julklappar. Exempel på vad man kan köpa är:

En röd strumpa i kartong från Stadsmissionen.
Stadsmissionens julstrumpa kostar 100 kronor.
 • En julstrumpa för 100 kronor, vilket räcker till exempelvis 10 nya strumpor för någon som tvingats gå i samma par i flera dagar.
 • Ett julpaket för 400 kronor, som räcker till 20 par strumpor och 10 varma måltider för människor som lever i akut hemlöshet.
 • Jullovskul för 300 kronor för att hjälpa en barnfamilj som inte har råd med nöjesupplevelser. Gåvobeviser räcker för att familjen exempelvis ska kunna gå på bio.
Annons

4. Ett kort för rättigheter

Kvinnorättsorganisationen Kvinna till kvinna arbetar bland annat för kvinnors rättigheter i krig och konflikt, och mäns hot, våld och trakasserier mot kvinnor världen över. Genom att köpa ett kort för valfritt belopp från 100 kronor i Kvinna till kvinnas gåvoshop stöttar man deras arbete för kvinnors rättigheter.

På korten står olika textrader, bland annat ”Girls just wanna have fundamental human rights”, och man kan skicka kortet direkt hem till mottagaren.

Två syskon håller om varandra.
I UNICEFS lekpaket får barn utöver vacciner även leksaker och skrivböcker.

5. Vaccin mot sjukdomar

UNICEF är FN:s barnfond verkar för att barn världen över ska få utbildning, skyddas från våld, bo i en trygg miljö och att de ska få överleva och utvecklas. De arbetar för att barnkonventionen ska följas i alla länder och kämpar för barns rättigheter.

Annons

I UNICEFS gåvoshop kan man bland annat köpa gåvobevis på:

 • Skyddspaket mot covid-19 för 140 kronor, som skyddar hälsoarbetare från att drabbas av sjukdomen och förhindra att den sprider sig.
 • Ett Barn-på-flykt-paket för 253 kronor, som ger två barn ett fullgott skydd mot sjukdomarna polio, mässling och stelkramp. Paketet innehåller även tvålar, filtar och nötkräm som hjälper undernärda barn.
 • Ett livsviktigt lekpaket för 186 kronor, som utöver basketbollar, hopprep och skrivböcker innehåller vaccin mot polio och mässling.

6. Utbildning i odling

Biståndsorganisationen We Effect stödjer småskaliga bönder världen över som lever i fattigdom. De samarbetar med lokala organisationer och vill att minst hälften av allt bistånd ska gå till kvinnor, eftersom en stor del av de som lever i fattigdom på landsbygden är just kvinnor.

Ett armband med pärlor.
We Effects jämställdhetsarmband är gjort av kvinnor i Tanzania.

I We Effects gåvoshop kan man köpa gåvobevis på bland annat:

 • En utbildning för 175 kronor, som bidrar till att bönder kan få en affärsutbildning och bli självförsörjande.
 • Ett jämställdhetsarmband med pärlsmycken för 79 kronor, som är handgjort av kvinnogrupper i norra Tanzania.
 • En utbildning i grönsaksodling för 50 kronor, som ger kunskaper i hållbar odling och bevattning. Gåvan bidrar till att fler bönder kan bli självförsörjande.

7. Näring och mat till barn

I 100 år har Rädda barnen kämpat för barns rättigheter världen över, och de arbetar aktivt för att hjälpa barn som lever på flykt från krig och katastrofer, barn som inte får sjukvård och medicin, barn som diskrimineras barn som utsätts för våld och övergrepp och barn som inte får gå i skola.

Annons

I Rädda Barnens gåvoshop kan man bland annat köpa gåvobevis på:

 • Näring för 358 kronor, som ger ett undernärt barn i Jemen näringsbehandling i tio veckor.
 • Mat för 192 kronor, som räcker till basvaror i tre veckor för en barnfamilj på flykt.
 • En företagsjulklapp där ett företag kan ge en julgåva för 7000 kronor och uppåt.

8. Utbildning och eget företagande

Biståndsorganisationen Individuell människohjälp (IM) kämpar för en medmänsklig värld fri från fattigdom och utanförskap. I Sverige arbetar de med integration så att människor som är nya i Sverige kan inkluderas i samhället, både socialt och ekonomiskt och utan att mötas av rasism eller diskriminering.

I IM:s gåvoshop kan man köpa gåvobevis för:

 • Ett barnrättspaket för 200 kronor, som bidrar till att barn inte utsätts för våld eller utnyttjas, att barnäktenskap och barnarbete försvinner och att barn går i skolan.
 • Ett utbildningspaket för 350 kronor, som bl a bidrar till att barn går i skolan och att flickor och unga kvinnor får utbildning.
 • Ett försörjningspaket för 250 kronor, som gör det möjligt för kvinnor att starta egna verksamheter, som att odla eller föda upp getter.
Ett gäng pojkar i en SOS barnby i Swaziland.
Barn utanför en av SOS barnbyar i Mbabane, Swaziland.

9. En trygg uppväxt

SOS Barnbyar arbetar för alla världens barns rätt att växa upp i trygghet. De ser till att familjer får hålla ihop och stärker föräldrar för att förhindra att de tvingas ge upp sina barn. Coronaviruset riskerar att leda till att fattigdomen runt om i världen blir ännu mer utbredd och barn som redan lever i utsatthet drabbas hårdast.

Annons

I SOS barnbyars gåvoshop kan man köpa gåvobevis för:

 • Barnomsorg från 150 kronor, som stödjer familjer med barnomsorg så att barnen kan vara trygga även när föräldrarna arbetar.
 • Syskonkärlek från 150 kronor, för barn som förlorat sina föräldrar. SOS Barnbyar arbetar för att hålla ihop biologiska syskon och se till att de får växa upp tillsammans i en trygg miljö.
 • Trygga föräldrar från 150 kronor, som stödjer insatser för att barn ska kunna stanna med sin biologiska familj, eller att de ska få växa upp i en kärleksfull familj med en trygg förälder i en av organisationens barnbyar.
En läkare från Läkare utan gränser undersöker en man på sjukhus.
Narkosläkaren Anna-Marit Löfmark från Läkare utan gränser ser till en patient.

10. Stötta världens läkare

Läkare Utan Gränser är en oberoende medicinsk hjälporganisation som ger livräddande sjukvård till dem som behöver det mest. Just nu arbetar de för att bekämpa coronaviruset världen över.

I Läkare Utan Gränsers gåvoshop kan man skänka valfri summa och få ett fint kort som gåvobevis. Exempel på vad donationen räcker till:

 • 180 kronor kan räcka till att vaccinera 50 barn mot en av världens mest smittsamma sjukdomar, mässling.
 • 750 kronor kan räcka till att vaccinera 375 människor mot polio, en sjukdom som kan skada ryggmärgen och orsaka förlamning.
 • 2 200 kronor kan räcka till att vaccinera 90 människor mot kolera för att förhindra en epidemi.
Annons