10 tips när du ska köpa dator, surfplatta eller smart telefon

Kvinna tittar på en ny telefon i en affär.

Foto: Shutterstock/TT
Föredrar du en dator, en surfplatta eller en smart telefon när du ska ut på nätet?Oavsett så finns det en del saker att tänka på inför köpet. Här kommer våra bästa tips!

Det finns tre sorters vanliga nycklar till internet; dator, smarttelefon och surf­platta. 2018 hade 93 procent av svenskar­ na tillgång till en dator hemma, 70 pro­cent hade en surfplatta och hela 90 procent av oss ägde en smart telefon.

Att säga att man ska köpa en dator, läsplatta eller en smart telefon är ungefär som att säga att man ska baka utan att specificera om man tänker baka en rulltårta, en sockerkaka eller mandelbiskvier.

Digitant-tipset: Lös korsord och sudoko gratis på telefonen eller datorn

Och, precis som inom bak, finns det lika många sorter, och prisklasser på ingredienserna. Att välja vilken typ av produkt, enhet, eller engel­skans device som det ofta kallas på internet­språk, som passar dig är alltså ett högst personligt val och det finns en uppsjö av varianter att välja mellan.

Och när du väl bestämt dig finns det en del saker att tänka på.

Att köpa dator, surfplatta eller mobiltelefon

Var kräsen och kom ihåg att det inte finns någon standardlösning som passar alla; såväl modeller som priser skiftar från dag till dig. Gör din läxa och akta dig för impuls­ köp eller butikspersonal som försöker sälja på dig mer än du behöver.

Om du ska köpa en persondator, stationär eller bärbar, finns det två spelare på marknaden; PC och Mac.

Se också: Så nyttigt är det att sticka

Datorer

PC

PC står för Personal Computer och finns i modeller från mängder av olika tillverkare vilket också gör att det går att hitta riktigt billiga model­ler eftersom konkurrenssituationen är så hård.

Mac

Mac­-datorerna kommer samtliga från företaget Apple Inc och har en betydligt snävare utbud än PC-datorerna och är därför också oftast dyrare. Den smalare marknaden gör också att systemen oftast anses vara säkrare, och Mac drabbas inte av virus och andra tråkigheter lika ofta som en PC-dator gör.

Om du vill bygga ihop din egen dator är en PC-dator valet att gå på, en Mac-dator har redan alla delar på plats när du köper den.

Smartphones och surfplattor

När det gäller köp av smartphones och surfplattor finns det tre stora aktörer på marknaden; iPhone, Google Android och Windows Phone.

Iphone motsvaras av datorns Mac och de övriga två av PC-datorn.

Vilken typ som passar dig beror helt på smak och behov, i grunden kan de olika modeller­ na samma saker.

10 frågor att tänka på inför köpet

1. Vad ska du använda din enhet till?

Behöver du en dator för att du vill skriva mejl, betala räkningar, boka en eller annan teaterbiljett eller hitta ett nytt favoritrecept? Då kanske du ska ta ett steg tillbaka och fråga dig själv om du egent­ligen alls behöver en dator? Kanske en surfplatta eller en smart telefon räcker? Om du däremot vill kunna spela spel kan du behöva en dator. Prisklas­sen ligger på alltifrån 3 000 kronor till uppemot 40 000 kronor för en dator. Fråga dig själv hur mycket du är beredd att betala!

2. Vilka ”ingredienser” behöver du?

Det är som att gå och handla mat. Gör en inköpslista över kvaliteten på ingredienserna som är viktigast för dig. Kanske är det viktigast med en bra kamera?Eller att den är stor så att du ser tydligt?

Handla via nätet – och spara pengar

3. Jämför priser

Köp ingenting innan du har fått en tydlig bild av hur marknaden ser ut. Valmöjligheterna är många och du kan spara tusenlappar på att kolla upp de olika kedjornas priser. Du behöver inga dyra sladdar – skillnaden mot de billiga alternativen är inte märkbar.

4. Överväg begagnat

Behöver du verkligen det senaste nya? För de allra flesta av oss täcks behoven mer än väl även med en begagnad modell. Kika på blocket.se eller se om någon i din närhet kanske är på väg att köpa nytt? Barn och barnbarn kanske har gamla avlagda prylar som du kan fynda till en billig slant?

5. Köp med förtroende

Det finns tyvärr många oseriösa säljare så välj din butik med omsorg. Vilken återförsäljare du handlar hos är helt upp till dig, men välj någon som du tycker att du känner förtroende för och kan vända dig till för support om du behöver det.

6. Få tips utifrån

Du kan räkna med att nästan alla du känner har en dator, smart telefon eller surfplatta hemma. Fråga dem om deras erfarenheter, vilka modeller de tycker om och vad som varit positiva, och neg­ativa, erfarenheter. Tips från folk i din närhet är ofta väldigt värdefulla och här kan du vara helt säker på att alltid få ett bra och ärligt svar.

7. Testa innan du köper

Har du hittat en modell som du fastnat för? Tänk på ditt köp som om du vore i klädesaffären och be om att få testa innan du köper något. Tänk på att kläderna ibland ser finare ut på provdockorna än vad de gör på din egen kropp. Passar modellen dig verkligen så bra som du tror? Om inte bör du leta vidare, inget är så tråkigt som en klänning som korvar sig och sitter obekvämt – samma prin­cip gäller här! Be också om öppet köp, om det skulle visa sig att du ångrar dig när du kommer hem.

Inger, 68, är världsmästare i e-sport – nu lär hon seniorer att spela

8. Var försiktig med merförsäljning

Sannolikt kommer du bli erbjuden att köpa en försäkring, men här riskerar du att slösa pengar i onödan. Så länge du har en hemförsäkring brukar denna täcka även datorer, smarta telefoner och läsplattor. Kolla med ditt försäkringsbolag om du är osäker.

9. Skydda datorn

De allra flesta nya datorer har ett tillfälligt virusskydd som är datorns motsvarighet till vaccin. Ofta gäller virusskyddet bara en månad och här är det en bra idé att investera i ett fortsatt skydd. Din dator kommer själv att fråga dig om du vill fort­ sätta skyddet efter att gratis­månaden har löpt ut, men du kan också fråga efter alternativ i affären.

10. Hitta ett bra ställe för förvaring

Välj ut ett bra ställe hemma där du kan ha din enhet när du inte använder den. Var försiktig med att ha den alltför nära vattenledningar, eller inom räckhåll för husdjur – eller alltför synlig för potentiella inbrottstjuvar.

Nu finns Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!

Få hjälp med det digitala med Digitant-böckerna!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

I tio kapitel visar vi dig steg för steg hur du blir uppkopplad på ett lätt och säkert sätt. Vi följer med dig hela vägen, från det att du skaffar och väljer en enhet att surfa på till hur du använder den.

Dator, platta eller telefon – vi hjälper dig att välja rätt utifrån dina behov. Vi lär dig om säkerhet, källkritik och hur du undviker att bli lurad. Du får hjälp att knyta kontakter på sociala medier och kommer med all säkerhet att upptäcka hur roligt det är att nätverka, hitta grupper som passar dina intressen och få ny kontakt med barn, barnbarn, gamla och nya vänner.

Varje kapitel innehåller också övningar så att du kan träna och känna dig säker på vad och hur du ska göra.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Allas shop)

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Består av tio kapitel där läsaren exempelvis lära får sig att hitta roliga spel, och spelkamrater, koppla upp sig mot streaming-tjänster som Netflix och Spotify, beställa matkassar och bli en fena på att ta snygga bilder med telefonen.

I slutet av boken finns en praktisk ordlista över vanliga digitala ord och en förteckning över vanliga förkortningar som man ofta ser på internet.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Allas shop)

Böckerna Digitant 1 och Digitant 2

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: